Benvenuti

Gilvesy

Liliac

Een van de proeverijen van de eerste Wine Professional-beursdag was gewijd aan Hongaarse, Roemeense en Kroatische wijnen van o.a. Miranda Beems Wine Import en Well of Wine. Gault&Millau’s Talentvol Chef van het Jaar 2017, Jonathan Zandbergen van restaurant Merlet in Schoorl (16,5 G&M) verzorgde de culinaire omlijsting.
tekst en proefnotities Marijn Smit

De proeverij begon met enige vertraging, aan het einde van de middag. Ook waren er enkele wijnen toegevoegd die niet op het proefformulier stonden. Hierdoor was het enigszins rommelig en lastig om goed te volgen wat er geserveerd werd. Daarbij komt de relatieve onbekendheid van de gepresenteerde wijnen en druivenrassen, wat het tot een avontuur maakte. De opzet – aantonen dat Midden- en Zuidoost-Europa veel fraais te bieden hebben – slaagde voor mij slechts ten dele. Er zaten beslist enkele bijzondere wijnen tussen, maar een duidelijke lijn ontbrak, en de uitleg moest door de geringe beschikbare tijd wat afgeraffeld worden.

Proefnotities Wit

6,5

Rajnai Rizling, Gilvesy, Badacsony, Hongarije 2015
Riesling, 45 jaar oude stokken, vulkanische bodem. Citrusschil, iets van abrikoos, wat grof en boersig. Eenvoudig, mist ook lengte.
Miranda Beems Wine Import

7,5

Malvazija, Benvenuti, Istria, Kroatië 2015
Malvasia. Frisse, toegankelijke, koel gefermenteerde wijn. Delicaat fruit, perzik, bloesem, prettige zuren, lichte body.
Well of Wine

8+

Anno Domini Malvazija, Benvenuti, Istria, Kroatië 2013
Malvasia. Een heel andere stijl dan zijn jonge zusje. Deze “reserve” wijn is veel intenser, licht oxidatief, met tonen van kweepeer en specerijen. De zuren zorgen voor een mooie balans in deze complexe wijn.
Well of Wine

9+

Furmint, Szent Tamas, Tokaj, Hongarije 2012
Furmint. Een prestigieuze wijn (Wijn van het Jaar, Proefschrift Wijnconcours 2016), dus dan zijn de verwachtingen hoog gespannen. Diepgele kleur, geconcentreerde geur, tonen van vatrijping, zowel hout als gist. Vulkanisch karakter, iets oxidatief, hoge zuren, stevige body. Doet ergens denken aan de wijnen van Nikolaihof. Hier wil je eigenlijk rustig van kunnen genieten, maar voor die wens was er even geen tijd.
Miranda Beems Wine Import

7,5

Birtok Furmint, Sauska, Tokaj, Hongarije 2011
Furmint. Veel (nieuw) hout, volle wijn, kwam wat log en ongebalanceerd over. Dik fruit, vulkanische mineraliteit.
Miranda Beems Wine Import

8,5

Örökké Egri Cuvee Grand Superior, St. Andrea, Eger, Hongarije 2014
Harslevelu, chardonnay, pinot gris, sauvignon blanc, olaszrisling, viognier, biodynamisch. ‘Cool-climate’ wijn uit Noord-Hongarije, uit een gebied waar maar liefst 62 druivenrassen aangeplant staan, waarvan kadarka, voor stierenbloedwijn, de bekendste is. Het resultaat is een levendige, florale wijn met opwekkend karakter. Full-bodied zonder vermoeiend te worden. Zou het van de kosmische energie komen?
Miranda Beems Wine Import

7+

Private Selection Chardonnay Orange, Liliac, Lechinta, Roemenië 2015
Chardonnay, 6 weken maceratie waardoor de kleur troebel is geworden. Van een moderne producent in het nog wat traditionele Roemenië. Okerkleurig, licht troebel. Rokerige gistgeur. 6 weken schilweking en 8 maanden vatrijping zorgen voor de nodige intensiteit, robuuste structuur en complexiteit. Zuren zijn aan de lage kant. Lastige wijn.
Miranda Beems Wine Import

Proefnotities rood

8-

Kadarka Ceh Kereszt, Heimann, Szekszard, Hongarije 2015
Kadarka. Mooie heldere robijnrode keur. Peperig kersenfruit, opvallend ranke structuur. Niet al te complex, wel lekker sappig. De vergelijking met gamay dringt zich op. Laag alcoholniveau, veel frisser dan je zou vermoeden bij de ruig klinkende naam kadarka. Licht gekoeld in de zomer zou dit wel eens goed kunnen smaken.
Miranda Beems Wine Import

8,5

Teran, Benvenuti, Istria, Kroatië 2012
Teran. Veel kleur, mineraliteit en rood fruit domineren de geur, smaak is vol met veel kersenfruit en stevige maar rijpe tannines, goede lengte en balans, heeft tijd nodig. (proefnotitie: Ivo Ivanis)
Well of Wine

7,5

Red Cuvée, Feteasca Neagra & Merlot, Liliac, Lechinta, Roemenië 2014
70% feteasca neagra, 30% merlot. De blend met het ‘zwarte meisje’ (feteasca neagra), heeft een volle structuur, veel zwarte bessen, kersen en kruidigheid. De tannines zijn zacht en de zuren vrij laag, een makkelijk drinkbare wijn dus. Laat echter geen grootse indruk achter, het is allemaal wat braafjes voor een wijn met een vleermuis op het etiket.
Miranda Beems Wine Import

Jonathan Zandbergen

Jonathan Zandbergen presenteerde de volgende gerechtjes:
1. Langoustine met structuren van pompoen. Deze werd bij de eerste vier wijnen geproefd. De furmint van Szent Tamás vormde een knappe combi met dit verfijnde gerechtje. De aardse smaken van de pompoen, het ziltig-zoete van de langoustine en de complexiteit van de wijn werkten perfect samen. De riesling en de eerste malvasia waren te licht, de Anno Domini kwam wat bitter over bij het gerecht. Gerechtje: 9, combi: 9
2. Coquille met witlof, paddenstoel en aceto. Bitter en umami overheersten wat op het bordje, met de wijnen 5 t/m 7 was het lastig een perfecte combi aan te wijzen. Ik neigde naar de Liliac Orange als beste match, maar niet met volle overtuiging. Gerechtje: 8+, combi: 7,5