oorkonde pswcc
23 winnaars telde de najaarseditie van het 33e Proefschrift Wijnconcours, 13% van de totale finaleselectie, 4,8% van de complete inzending. Uiteraard krijgen ze volop aandacht, maar de andere finalewijnen verdienen die aandacht net zo goed. Vaak zijn ze minstens even interessant én geschikt voor een breed publiek van liefhebbers van alle leeftijden.
tekst Jan van Lissum
Een finaleproeverij is altijd spannend. Je proeft als panellid een reeks wijnen van dezelfde kleur uit een bepaalde prijscategorie. Ze kwamen uit eerdere voorronden binnen hun categorie als beste wijnen uit de bus en worden nu blind naast elkaar geproefd. Het zijn wijnen gemaakt van diverse druivenrassen, afkomstig uit allerlei landen en regio’s en met onderling duidelijke stijlverschillen. Kortom: een breed spectrum aan geuren en smaken passeert de revue en aan jou de taak om de allerbeste wijn te selecteren.
Uiteenlopende wijnen in een vaste volgorde proeven kan de score beïnvloeden. Wijn X komt soms beter tot zijn recht indien hij geproefd wordt na wijn Y, in plaats van andersom, en daarbij kan ook het smaakpalet van de proever een rol spelen. Daarom vragen we de panelleden ook altijd om iedere wijn separaat, op zijn eigen merites te beoordelen en om de volgorde binnen een categorie zoveel mogelijk te negeren, of om de wijnen in andere volgorde te herproeven.
Natuurlijk kunnen bij die selectie de ervaring en de voorkeuren van het panellid een rol spelen. Jonge generaties proevers staan doorgaans meer open voor de nieuwste trends op wijngebied, terwijl oudere, meer door de wol geverfde proevers vaak traditioneler ingesteld zijn en een voorkeur hebben voor klassieke wijnstijlen en –gebieden.
flessen pswcc
Toch zijn we er bij het samenstellen van de Grand Jury tot nu toe altijd in geslaagd een groep proevers bijeen te brengen die voldoende ervaring hebben om hun persoonlijke voorkeuren even naar de achtergrond te dringen en puur te focussen op het kwaliteitsniveau van iedere geproefde wijn, in verhouding tot de prijscategorie waarvan hij deel uitmaakt. Resultaat is dat vrijwel alle winnende wijnen in de afgelopen 30+ jaar met een grote meerderheid van stemmen werden verkozen.
Zo ook bij het 33e Proefschrift Wijnconcours: 23 winnaars, unaniem verkozen.
Maar die winnaars zijn slechts het topje van de ijsberg.
Tijdens de Grand Jury sessies laten de panelleden ook weten welke wijnen in de verschillende categorieën nog meer de moeite waard zijn. En dan komen de persoonlijke voorkeuren, de meer uitdagende wijnen, de wellicht minder toegankelijke, maar dikwijls o zo interessante, atypische wijnen ter sprake. We hebben het dan over wijnen afkomstig van bijzondere wijngaarden, wijnen uit cool climate-zones of uit nieuwe, nog onbekende regio’s, wijnen gemaakt van druiven met exotische namen of nieuwe klonen, afwijkende wijnen die het resultaat zijn van nieuwe of herontdekte vinificatieprocessen.
Dikwijls gaat het om wijnen die nu misschien nog net wat overtuigingskracht missen, of voor sommige panelleden nog iets te afwijkend of moeilijk zijn. Maar wél wijnen die mogelijk binnen een paar jaar bij veel meer mensen in de smaak vallen, die misschien wel een nieuwe wijntrend inluiden.
jury 2
Opvallend genoeg zie je ook in de klassieke gebieden en bij verschillende topproducenten stijlverschuivingen ontstaan. De geuren en smaken worden minder klassiek en elegantie, levendigheid en diversiteit nemen toe, met name bij de witte wijnen. We proeven veel plezierige wijnen voor een breed publiek, maar met een kwaliteitsniveau dat niet onderdoet voor de meer traditionele klassiekers.
jury 1

Twintig voorbeelden

Hieronder een selectie van tien witte en tien rode wijnen als voorbeeld. Vins nature en orange wines, ook wijnen met opmerkelijke eigen stijlkenmerken, laten we in dit overzicht achterwege; ze komen uitgebreid aan bod tijdens (en in publicaties naar aanleiding van) Wine Professional 2022.
Van de twintig wijnen komen er elf uit Frankrijk. Het is goed om te zien hoe verschillende klassieke Franse wijngebieden (ook of opnieuw) aandacht weten te genereren via wijnen die een duidelijke stijl-update hebben ondergaan.
Zo is de Elzas bijvoorbeeld duidelijk op de weg terug. Het aanbod is interessanter geworden, er gebeurt veel en de vooruitgang is te proeven in levendige, frisse wijnen.
Hetzelfde geldt voor de Rhône, net als de Elzas een streek die een jaar of vijf terug een beetje vergeten dreigde te worden. We kwamen nu evenwichtige wijnen tegen met een plezierig, eigentijds karakter.
Ook de Beaujolais-streek presenteert zich goed en Bordeaux blijkt niet alleen aantrekkelijk voor de rijken der aarde, maar doet het ook goed bij het concours, met plezierige, betaalbare wijnen voor een eigentijds publiek.
Daarnaast keren oude namen terug: producenten of regio’s die jaren geleden dikwijls de finale bereikten, verrassen nu met prettige wijnen in een nieuw jasje.

Muschelkalk
Gelber muskateller
Finca Alto
Cerisier
Pietramore
Champauvin
Wit

We kozen uit verschillende prijscategorieën tien uiteenlopende witte wijnen als voorbeelden. Soms wijnen afkomstig bekende wijnhuizen en regio’s, maar met een duidelijk afwijkende stijl. Anderzijds eigenzinnige, aparte wijnen van minder bekende huizen, regio’s of druiven.

Löss Grüner Veltliner, Schlosskellerei Gobelsburg, Niederösterreich, Oostenrijk 2020
Voor een wijn uit deze prijscategorie bezit hij opvallend veel vulling, complexiteit en een mooi rijp mondgevoel en is hij gastronomisch bijzonder goed inzetbaar.
Wijnimport J. Bart € 11,95

Sylvaner, Domaine Paul Ginglinger, Alsace, Frankrijk 2020
Duidelijk andere smaakcategorie die de laatste jaren in de Elzas in opmars is, met opvallend elegante zuren en lichte verteerbaarheid.
Vojacek Wijnen € 13,50

Inama, Soave, Italië 2020
Een uitzondering op de regel: een wijn die lange tijd aan de aandacht was ontsnapt, maar waarvan het geur- en smaakkarakter weer helemaal past in deze tijd. Aroma’s die net als in het verleden nog altijd safe en evenwichtig zijn. Herontdekking qua mondbeleving en inzetbaarheid.
Sauter Wijnen € 14,50

Pinot Blanc, Domaine Valentin Zusslin, Alsace, Frankrijk 2019
Ook voor deze Elzaswijn geldt: duidelijk andere smaakcategorie die de laatste jaren in de Elzas in opmars is, met opvallend elegante zuren en lichte verteerbaarheid.
Vojacek Wijnen € 14,95

Gelber Muskateller Kitzeck-Sausal, Wohlmuth, Südsteiermark, Oostenrijk 2019
Aroma’s van deze minder gangbare druif mooi vertaald in geur en smaak, levendig en plezierig. Toegankelijk en goed inzetbaar.
Anfors Imperial € 15,95

1248, Domaine Genoux, Vin de Savoie – Apremont, Frankrijk 2020
Vele jaren leverde de kleine wijnregio Apremont een van de favoriete wijnen in de beginjaren van het Proefschrift Wijnconcours. Na een dip is de regio weer helemaal terug met een wijnstijl die mooi is bijgestuurd naar de huidige smaakvoorkeuren: zuiver, fijn en elegant, zeer toegankelijk.
Wijnkoperij Okhuysen € 17,95

Silvaner Muschelkalk VDP.Ortswein, Weingut Porzelt, Pfalz, Duitsland 2019
Less is more: de geur- en smaakaroma’s van deze silvaner zijn beschaafd gedoseerd. De elegante, fris getinte wijn past helemaal bij de hedendaagse eet- en drinkvoorkeuren.
Artisan Wines € 18,45

Mont Embrasé, Domaine Bersan, Saint Bris, Frankrijk 2019
Sauvignon maar dan anders. Meer geschakeerd en niet overdreven sauvignon-getypeerd. Meer diversiteit, balans en inzetbaarheid, eerder spannend
Heisterkamp Wijnkopers € 20,85

Finca Alto Cantabria Viñedo Singular, Conde Valdemar, Rioja, Spanje 2019
Het feit dat de druiven afkomstig zijn van oude stokken en de duidelijke invloed van het nieuwe Franse hout dat bij de fermentatie gebruikt wordt, maken dit tot een zeer bijzondere single vineyard viura. Een eigenzinnige wijn met een aparte smaakbeleving, mooi fruit, en aangename bittertjes en zuren.
Vinites € 20,95

Efeso, Librandi, IGP Calabria, Italië 2020
Witte wijn gemaakt van de mantonico-druif met geheel eigen stijl. Intense, niet alledaagse aroma’s in geur en smaak, rijp fruit tegenover een ziltige toets. Bijzonder verrassende ervaring, uitstekend inzetbaar bij uiteenlopende gerechten.
Vinites € 21,95

Rood

Bij rood zijn de meest opvallende/verrassende concourswijnen vooral afkomstig uit klassieke Franse wijnregio’s.

The Forgotten Vineyards Shiraz, Kruger Family Wines, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2020
Geen stroeve ondertonen of rokerige impressies, maar aangenaam fris, levendig en doordrinkbaar voor een Zuid-Afrikaanse shiraz, en verrassend betaalbaar. Het fruit staat centraal.
Wijnkoperij Okhuysen € 8,95

Fleur de Courteillac, Domaine de Courteillac, Bordeaux, Frankrijk 2018
Zo kan het ook: geen straffe tannine te bekennen, niet hard, kort of drogend, maar een complete, aangename bordeaux voor een aantrekkelijke prijs.
Colaris Wines € 11,50

Pietramore, Montepulciano d’Abruzzo, Italië 2018
Vriendelijke, frisse montepulciano met goede spanning, bovenal fruitig en soepel, zeer toegankelijk.
Sauter Wijnen € 11,95

Kékfrankos, Heimann & Fiai, Szekszárd, Hongarije 2019
Aangenaam doordrinkbare wijn van niet zo bekende druif. Fris en fruitig, soepel en evenwichtig.
Anfors Imperial € 12,85

Les Champauvin, Domaine Grand Veneur, Côtes du Rhône, Frankrijk 2019
Geen overdaad aan hout, te rijp fruit of tannine, maar een rhônewijn die past bij deze tijd. Vriendelijk, speels, fris, soepel en doordrinkbaar.
Colaris Wines € 13,50

La Fermade, Domaine Richard Maby, Lirac, Frankrijk 2019
Prachtig uitgevoerde lirac voor de liefhebber, uitstekende balans, verrassend elegant. Geen zware wijn met veel tannine, maar prettige, toegankelijke aroma’s en mooi fruit in de hoofdrol.
Colaris Wines € 14,50

Les 4 Cérisiers, Domaine Boischampt, Juliénas, Frankrijk 2018
Heerlijk sappige wijn met donker fruit en aardse tonen, vullend, levendig en mooi in balans. Plezierig en mooi op dronk met tegelijk een serieuze diepgang. Beaujolais op zijn best.
Bâtard € 15,00

Vieilles Vignes, Domaine Jean-Claude Lapalu, Beaujolais Villages, Frankrijk 2020
Toegankelijke beaujolais die niet bol staat van diep rijp fruit. Fris karakter, licht aards, evenwichtig, levendig en plezierig doordrinkbaar.
Vojacek Wijnen € 15,95

Pierres d’Iserand, J.F. Jacouton, Saint-Joseph, Frankrijk 2017
Heerlijke saint-joseph, niet streng, materierijk en hard, maar rond en soepel. Plezierige wijn met inhoud, mineralen en balans, eerlijk van smaak, puur en spannend.
Heisterkamp Wijnkopers € 18,95

Le Versant, L’Aurage, Castillon Côtes de Bordeaux, Frankrijk 2019
Verrassend toegankelijke bordeaux met souplesse en finesse in plaats van harde of droge tonen. Aromatisch, elegant, evenwichtig, plezierig.
Colaris Wines € 19,95