NOELIA-RICCI_VILLA-LANDSCAPE

Landgoed La Pandolfa met 18e-eeuwse villa: het fraaie decor van het jonge project Noelia Ricci

Noelia Ricci is een kleinschalig wijnbouwproject gestart in 2010 binnen de Tenuta Pandolfa, een 140 hectare groot landgoed aan de voet van de Toscaans-Emiliaanse Apennijnen. Het project grijpt terug naar de klassieke stijl van wijnmaken in het gebied, op basis van de autochtone druivenrassen sangiovese en trebbiano.
tekst Hans van de Meeberg, proefnotities Jan en Kyra van Lissum
De recent gerenoveerde 18e-eeuwse villa La Pandolfa in de regio Emilia-Romagna, net iets voorbij Forli richting de Apennijnen, is de schitterende residentie voor het naar Italiaanse begrippen nog jonge wijnbedrijf Noelia Ricci. Nadat Commandeur Giuseppe Ricci in 1941 het agrarisch bedrijf kocht werd er pas echt met wijnbouw begonnen in het begin van de zeventiger jaren door zijn dochter Noelia Ricci; ze plantte sangiovese en trebbiano aan op zo’n 40 ha van het in totaal 140 ha grote landbouwbedrijf. Haar kleindochter Paola verhoogde de kwaliteit van de druiven door ook de hogere heuvels te gaan beplanten.
Toen de 4e generatie, Marco Cirese, het wijnbedrijf overnam besloot hij nog een stap verder te gaan. Hij wilde geen bulkwijnen meer maken maar op zoek gaan naar de echte sangiovese uit Emilia-Romagna. In de San Cristoforo-wijngaard, tot 340 m boven zeeniveau, niet ver van een oude zwavelgroeve, trof hij een bodem van okerkleurige klei vermengd met zand en kalkhoudende mergel, rijk aan zwavelhoudende mineralen aan. De ligging van de wijngaarden was ook nog eens perfect: op een laagvlakte zo’n 30 kilometer van zee, omringd door bossen en direct aan de uitlopers van de Apennijnen.
Marco Cirese

Marco Cirese

‘We hebben in 2010 in totaal 7 hectare sangiovese di romagna en trebbiano opnieuw ingericht voor Noelia Ricci. De hoogste wijngaarden zijn voor de stokken van onze cru Godenza en de lagere voor de Il Sangiovese’, vertelt Marco Cirese. ‘Inmiddels is ons gebied Predappio een van de 12 deel-appelaties van de DOC Romagna Sangiovese geworden. Dit jaar is het laatste jaar in de conversie naar een biologische certificering. Maar ook wij merken de gevolgen van de veranderingen van het klimaat.’ 2020 was erg droog in een reeks van droge wijnjaren, stelt wijnmaker Filippo Gimelli. ‘Voor de Godenza plukken we alleen de beste druiven. Ik schat in dat we dit jaar in totaal slechts 50 tot 60% van de normale opbrengst plukken.’

Aandacht voor design

Vanaf het eerste moment heeft design een belangrijke bijdrage geleverd aan het succes van Noelia Ricci. ‘Toen we besloten om met dit project te starten wilde ik een apart label met een identiteit die zowel iets over de familie als onze visie op de wijnen en het terroir vertelt’, verklaart Marco Cirese. ‘Met de keuze van de naam Noelia Ricci hebben we een direct verband met de familie gelegd: Noelia heeft altijd geloofd in het potentieel van de wijngaarden. De afbeeldingen op het etiket hebben een direct verband met de wijn of de consumptie. De afbeeldingen hebben we gevonden in illustraties van oude 19e-eeuwse boeken.
Zo hebben bij Il Sangiovese een wesp afgebeeld, die van groot belang is voor de bescherming van de biotoop in de wijngaard. Vervolgens hebben we dat gevat in een tijdloos design, passend bij onze stijl en wijn.’ Het oog voor kwaliteit is niet alleen op de etiketten zichtbaar, zelfs de wijndozen zijn voorzien van een binnendruk met de afbeelding van het etiket.

Doel bereikt in twee jaar!

In 2013 werd de eerste vintage van de Romagna Sangiovese Il Superiore Le Vespa (genoemd naar de afbeelding van de wesp op het etiket) en de Romagna Sangiovese Superiore Godenza, een cru van de beste wijngaarden gepresenteerd. Het opvolgende jaar werd de Le Vespa als een van de weinig sangioveses uit de regio al gewaardeerd met de maximale score van Tre Bicchieri in Gambero Rosso. Inmiddels hebben Marco Cirese en zijn wijnmaker een behoorlijke palmares opgebouwd. Zowel de Le Vespa als de Godenza ontvingen drie keer de Tre Bicchieri (jaargangen 2014, 2016 en 2018), waarbij je wel kunt afvragen of met name de Godenza niet een beetje overgewaardeerd wordt!

Le Vespa
Godenza
Bro'
Wijngaarden Noelia Ricci

Wijngaarden Noelia Ricci

Brander Wines, De Wijk, 06-20502289
Villa Fattoria, Zevenaar, 030-6621283

Proefnotities

8

Bro’, Noelia Ricci, IGP Trebbiano Forlì, Italië 2018
Trebbiano, 4 maanden rvs, 2 maanden flesrijping; licht groengeel uiterlijk, redelijk vullende geur, verleidelijk maar ook strak, schoon, geur- en smaaktonen komen overeen, verkwikkende zuren, goed inzetbaar, breed en vullend, opwekkende stijl, pepertje in de finale, wijn voor gastronomie (12,5%) € 12,40

8+

Il Sangiovese, Noelia Ricci, Romagna Sangiovese Predappio, Italië 2019
Sangiovese, 6 maanden rijping op rvs, 8 maanden op fles; redelijk van kleur, vettige geurwaaier, donker fruit, cassistonen, mals, versmolten, vullend, aromatisch van smaak, beetje rustiek, correcte tannine, mooi fruitig, stevig palet, iets strakkere spanning, inktbitters, prettige maaltijdwijn (13%) € 14,60

7,5

Godenza, Noelia Ricci, Romagna Sangiovese Predappio, Italië 2019
Sangiovese, 8 maanden rijping op rvs, 12 maanden op fles; lichte vertekening, ingehouden geuraroma’s, herfsttonen, sappige aanzet, licht ontwikkeld, versmolten, malse aanzet, sappig, goede tannine, soepel, wel balans, licht drogend, mist ziel, diepgang en levendigheid € 18,95