Rose & Arrow 1
Het idee van Rose & Arrow is in 2012 ontsproten aan het brein van ex-filmproducent Mark Tarlov en Vosne-Romanée oenoloog Louis-Michel Liger-Belair. Zij hadden het plan om de Grand Cru-wijngaarden van Oregon met systematisch onderzoek in kaart te brengen om de expressies van de verschillende terroirs in de staat maximaal naar voren te laten komen en zo unieke wijnen te maken.
tekst Hans van de Meeberg, proefnotities Lisja Hu
Voor het project haalden ze de bekende Chileense terroirist Pedro Parra aan boord die, samen met de wijnmaker Felipe Ramirez, met een combinatie van hightech elektromagnetisch onderzoek en ouderwets kuilen graven (ruim 200 sinds de start) het vulkanisch basaltterroir van de 60 hectare wijngaarden in de de Willamette Valley (ca 75 km onder Portland – Oregon) in kaart heeft gebracht. Na een strenge selectie werden alleen de meest unieke plots, iets meer dan 2 hectare verspreid over verschillende percelen, geschikt gevonden voor het Rose & Arrow-project.
Simon Littler, Rose & Arrow en Kariem Hamed (Le Vineur)

Simon Littler (Rose & Arrow) en Kariem Hamed (Le Vineur)

Drie microterroirs en drie eigen classificaties

‘We wilden geen bourgogne-‘look-a-like’ maken maar wilden juist de grond voor de wijn laten spreken’, vertelt Rose & Arrow’s Simon Littler. ‘Daarvoor hebben we eerst bodemonderzoek gedaan en in 2016 zijn we heel zorgvuldig de eerste 270 vaten die allemaal op exact dezelfde manier zijn gevinificeerd gaan proeven.’ Uit de eerste proeverij werden met grote precisie drie microterroirs geselecteerd: Worden Hill, Hopewell Hills and Amity Hills waaruit de eerste wijnen werden samengesteld. ‘Er loopt een strook vulkanische grond door dit gebied en ook de verhoudingen ertussen zijn niet overal gelijk. Op basis van de geografische analyse en wat we proefden hebben we de percelen onderverdeeld in drie eigen ‘classificaties’: The Villages (ca 850 kisten), The Articulates met een meer cru-karakter (275 kisten) en de grand cru The First Expression (ca 475 kisten). De percelen vallen onder 4 sub-AVA’s van Willamette Valley: Dundee Hills, Yamhill-Carlton, Eola-Amity Hills, Chehalem Highlands.

Spanning, balans en finesse

Littler legt het verschil van de Rose & Arrow ten opzichte van de andere pinot noirs uit: ‘Anders dan bij andere producenten uit Oregon weten wij exact wat de invloed van de samenstelling van de grond op de smaak van onze wijnen is. Als je dat niet hebt, dan ben je overgeleverd aan de onzekerheid van het blenden. In de toekomst zullen we ook onze vinificatie nog verder gaan verfijnen, misschien al volgend jaar door een deel whole bunch fermentatie en later misschien ook wel gebruik te gaan maken van amfora’s. Maar dat zullen we altijd steeds stap voor stap doen.’ Wat pinots uit andere gebieden betreft ziet Littler alleen overeenkomsten met Bourgogne. ‘De wijnen uit bijvoorbeeld Carneros in Californië zijn heel mooi maar komen van een compleet ander terroir en ook uit een ander klimaat, die zijn dus onvergelijkbaar. Datzelfde geldt eigenlijk ook voor de wijnen uit Chili en Australië. In Nieuw-Zeeland ziet hij wel overeenkomsten met de wijnen van Martinborough. ‘Die profiteren van het koele klimaat en hebben de spanning en balans in de wijn die wij ook zoeken. Als je kijkt naar finesse, dan komen onze wijnen meer in de buurt van de Bourgogne pinot noirs, waarbij het verschil blijft dat wij alles weten van ons terroir en de invloed daarvan op de wijn. Ik spreek wel eens met wijnproducenten uit de Bourgogne en die zouden het graag op onze manier eens over willen doen.’

Simon Littler, Rose & Arrow
‘Sommige producenten uit de Bourgogne zouden het op onze manier over willen doen’
Rose & Arrow box

Proeverij

Bij Boutiquehotel The Unbound proefden we de 2018 series van nu 10 wijnen ipv de 7 in 2017 inclusief de ‘Grand Cru’ Amity Hills Touchstone, waarvan de productie slechts 300 flessen omvat. Alle wijngaarden hebben een zuidoostelijke expositie. De oogst startte eind augustus, waarna het sap eerst 4 tot 5 dagen een koude maceratie ondergaat. De druiven worden geheel ontsteeld. De fermentatie geschiedt op druifeigen gisten en er wordt geen sulfiet toegevoegd tijdens het gehele proces. Het bedrijf heeft het geluk dat ze Bourgogne-barriques van tonnelier Seguin-Moreau, gelijk aan die van La Romanée van Comte du Liger-Belair, kunnen gebruiken met een lichte toasting. 20% van die vaten zijn nieuw en 40% 1 en 2 jaar oud. De wijn wordt reductief opgevoed om hem te beschermen tegen invloed van oxidatie.

Le Vineur, Hilversum, 06-27369300

Rose & Arrow 2
Proefnotities
Flight 1 – AVA Dundee Hills

8

Worden Hill ‘The Villages’, Rose & Arrow, Dundee Hills, Oregon 2018
Pinot noir. De bodem van dit perceel toont zich als een bouillabaise – een mengelmoes van rode ijzerrijke grond doorspekt met silt-klei, leem en verweerd basalt. Worden Hill is fruit gedreven en delicaat. Verfijnd als een Vosne-Romanée village en uiterst verteerbaar. Het mondgevoel is zacht en ontspannen. Fris-zure kersen komen door, met een opwekkende lengte in zuren. (13,5%)

8,5

Worden Hill ‘Black Walnut – The Articulates’, Rose & Arrow, Dundee Hills, Oregon 2018
Pinot noir. De bodem is zeer rijk aan ijzer en doorregen met kiezels en keitjes van basalt. Initieel lijkt de wijn iets gesloten in de neus, maar de smaak is krachtig en mondvullend. Het sap is rijp met tonen van zwarte kersen fruit, maar de structuur geeft associaties van rijpe paarse pruim. Fijn samenspel van zuren en tannines en een dorstlessende crunch op het einde. (13,5%)

9

Worden Hill ‘Red dust 1st Expression’, Rose & Arrow, Dundee Hills, Oregon 2018
Pinot noir. De naam is ontleend aan de rode leembodem met verweerd Basalt. Het fruit is warm en genereus, in de structuur intrigeert een aardse minerale toets, ‘Red Dust’ is een toepasselijke naam. De wijn is breed en sereen. Dikke, rijpe volzoete zwarte kersen met een duidelijk aanwezige kern. In de afdronk zijn de zuren liftend en vervoerend. Fijne complexiteit, waarbij elk element op zijn plek valt. (13,6%)

Flight 2 – twee verschillende AVA’s: Yamhill-Carlton en Chehalem Highlands

8

Yamhill Close ‘The Villages’, Rose & Arrow, Yamhill-Carlton, Oregon 2018
Pinot noir. Horizontale lagen van hard gesteente afgewisseld met silt, klei en kiezeltjes. Als het ware een millefeuille van bodemlagen. Het sap van deze lieu-dit is vlezig en houdt een grote spanningsboog. Zwarte bramen en donkere kersen, met een hartigheid van miso en soja. Het rendement van Yamhill is laag en zorgt voor concentratie en intensiteit. Veel grip en concentratie. (13,4%)

9

Highland Close ‘1st Expression’, Rose & Arrow, Chehalem Highlands, Oregon 2018
Pinot noir. Het basalt is hier afwisselend wit, rood en zwart en zorgt voor grote complexiteit in structuren. Aan de ene kant opwekkend en fris, maar er zit ook een ruig randje van fermentatie en reductie. Frisheid en een goede crunch van verse rode en blauwe bessen. Tannine van donker paarse pruimen en in de neus wat wildheid van gefermenteerde cranberry. Verkwikkend is de kruidigheid van verse munt en laurier. Veel spanning in de puurheid van het sap waarbij het hout het koele fruit iets domineert. (13,7%)

Flight 3 – Hopewell Hills: AVA Eola-Amity Hills

8

Hopewell Hills ‘The Villages’, Rose & Arrow, Eola-Amity Hills, Oregon 2018
Pinot noir. De hellingen van Hopewell Hills zijn licht glooiend, met wijngaarden gelegen in de Valley-Floor. Een lichte alluviale leem-siltbodem wordt onderbroken door gesteentes die een unieke bubbel- en kristalstructuur hebben. De neus is warm met tonen van kandij en compote van blauwe bessen. De smaak daarentegen is helder en jeugdig, zelfs wat lineair. De tannine hier is verfijnd en geeft een goede structuur waardoor de wijn zacht en toegankelijk is. (13,6%)

9

Hopewell Hills ‘Gathered Stones’, Rose & Arrow, Eola-Amity Hills, Oregon 2018
Pinot noir. De wijngaard ligt op een zacht glooiende helling. De robijnrode kleur is kristalhelder en de wijn smaakt zeer zuiver, levendig en energiek, met een donker randje van zwarte thee en laurier. De stenige mineraliteit vormt een samenspel met het rijpe zwarte kersenfruit. Een prachtig breed en complex glas met veel grip. Een rijkdom aan smaken en diepgang. De neus draagt de intensiteit van donker fruit en mineraliteit als een Chambolle-Musigny. (13,6%)

Flight 4 – AVA Eola-Amity Hills

8,5

Amity Hills ‘The Villages’, Rose & Arrow, Eola-Amity Hills, Oregon 2018
Pinot noir. Opvallend aan deze flight is de precisie en energie van de wijnen. Zeer veel grip, donkere structuren en krachtige, maar zeker wel verteerbare tannine. Amity Hills Villages heeft een frisheid in de neus van opwekkende kruiden als munt en laurier. Het sap geeft associaties met vers geplukt rood fruit en blauwe bessen. De specerijentoets is verleidelijk en hedonistisch. Een fijn, zorgvuldig gemaakt glas. (13,6%)

9

Amity Hills ‘Stonecreek – The 1st Expression’, Rose & Arrow, Eola-Amity Hills, Oregon 2018
Pinot noir. Zeer compacte bodemstructuur van verweerd rode en zwarte basalt. Diepe, hartige tonen vormen hier de kern van het sap, zwarte thee, jonge balsamico en veel stenige mineraliteit. Het blauwe fruit is compact, maar ook fluwelig in het mondgevoel. Fijne, gastronomische bitters geven gelaagdheid en diepte aan de smaken. De structuur is doortastend en blijft een lang hangen. Dit is nog jong, het hout is nog duidelijk aanwezig, maar de wijn heeft complexiteit en ontwikkelt zich met de tijd nog beter. (13,8%)

9,5

Touchstone Prime Expression, Rose & Arrow, Eola-Amity Hills, Oregon 2018
Pinot noir. Dit is de eerste ‘Grand Cru’-botteling van Rose and Arrow. De wijn is eigenlijk nog te jeugdig om goed te beoordelen en zal ten minste 4 tot 8 jaar nodig hebben om zich volledig te ontwikkelen. Maar desondanks zijn de smaken al genereus. De donkere tannine zit het sap niet geheel in de weg en je proeft de potentie. Initieel is de wijn zelfs zacht met een neus van rozen- en shisoblaadjes en een oriëntaalse toets van goji-bessen. Daarna voeren de donkere specerijen en kruidigheid de boventoon. Tannine grijpt zich in het mondgevoel vast en de spanning galmt minutenlang door. (13,8%)