Domaine du Castel (Israël) en Montevetrano (Italië)

Wijngaarden in de Judean Valley, Domaine du Castel

Well of Wine wordt vooral bekroond door wijnschrijvers Nicolas Klei en Harold Hamersma. Zij zijn van mening dat het hoogste aantal topwijnen in Nederland in dit assortiment zijn te vinden. Op de 40e etage van de Haagsche Toren was door Well of Wine een proeverij georganiseerd van 12 aanwezige producenten. In totaal stonden tijdens deze overzichtsproeverij 131 wijnen op het proefformulier vermeld.
tekst en proefnotities Jan en Kyra van Lissum

In dit Proefjournaal is er speciale aandacht voor twee bijzondere wijnhuizen: Domaine du Castel uit Israël en Montevetrano uit Italië. Laatstgenoemde wijnhuis staat al 23 jaar lang met 3 rode glaasjes in de Italiaanse Gambero Rosso gids genoteerd. Wijnmaker Silvia Imparato was aanwezig en vertelde met passie over de wijnen. Uit Israël was Ilana, de dochter van Eli Ben Zaken, aanwezig. Daags na de overzichtsproeverij in Den Haag waren beide dames op bezoek in het Vinodroom ( kantoor WFA/Proefschrift/thewinesite.nl) om de wijnen en petit comité nogmaals te proeven en onderling van gedachten te wisselen. Andere favoriete wijnhuizen van Well of Wine zijn (voor ons) o.a.: Champagne Leclerc Briant, Château Pauqué –Abi Duhr (absolute topwijnen van een vakidioot uit Luxemburg), Dona Maria uit Alentejo in Portugal en Abbaye Sulva Plana Faugeres Rouge la Closeraie.

Wijngaarden in de Judean Valley, Domaine du Castel

Domaine du Castel

Voor Eli Ben Zaken, die geboren werd in Egypte, was wijnbouw in eerste instantie een hobby. Begin jaren tachtig startte hij samen met zijn vrouw Monique een Italiaans restaurant in Jeruzalem en bij het samenstellen van zijn wijnkaart kwam hij, op reis door Europa, in aanraking met tal van fraaie Italiaanse en vooral Franse wijnen. Israel zelf had op wijngebied weinig te bieden en dat bracht hem op het idee om het zelf eens te gaan proberen. Met een boek van Emile Peynaud als leidraad plantte hij in 1988 naast zijn huis en kippenboerderij in de Judean Hills de eerste stokken cabernet sauvignon en merlot. De eerste jaargang, 1992 – twee vaten, was meteen een succes, zeker nadat Sotheby’s wijnexpert Serena Sutcliffe hem had geproefd. De zaken raakten weldra in een stroomversnelling en in 1996 maakte de kippenfarm plaats voor een 15 hectare grote wijngaard beplant met cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, petit verdot en malbec. De hoogteligging – 700 m – zorgt voor voldoende afkoeling in het zomerseizoen en de jaarlijkse neerslag van 700 mm zorgt ervoor dat er weinig geïrrigeerd hoeft te worden.
Zoals de druivenrassen aangeven vormt Bordeaux het grote voorbeeld voor Ben Zaken, wiens dochter Ilana en zonen Eytan en Ariel inmiddels ook bij het bedrijf betrokken zijn. Het boegbeeld is de Grand Vin, een door cabernet sauvignon gedomineerde Bordeaux-blend, waarvan de assemblage jaarlijks afhangt van de oogstkwaliteit van de verschillende druivensoorten. Bijna 2 jaar rijping op nieuw Frans hout zorgt voor de finishing touch. Naar voorbeeld van de grote Bordeaux-châteaux is er ook een tweede wijn, de Petit Castel, de jong drinkbare, elegante variant. De witte C, Blanc du Castel tenslotte is geïnspireerd door witte bourgogne: chardonnay, lage rendementen, een jaar houtrijping (1/3 nieuw hout).
Een jaar of zes geleden maakte Proefschrift voor het eerst uitgebreid kennis met Domaine du Castel, toen Eli Ben Zaken een kleine groep internationale journalisten had uitgenodigd voor een indrukwekkende verticale proeverij, met naast Proefschrift o.a. Michel Bettane uit Frankrijk, Robert Joseph uit Engeland en Jeannie Cho Lee uit Hong Kong.

Ariel, Ilana, Eli en Eytan Ben Zaken

Proefnotities

8-

La Vie du Castel, Domaine du Castel, Judean Hills, Israël 2015
40% chardonnay, 55% sauvignon blanc, 5% gewürztraminer, bodem van klei en kalksteen; crèmige geur, sappige aanzet, goede fraîcheur, crispy, lichte toets van venkel en anijs, vulling, duidelijk fruitig, doordrinkbaar en dorstlessend, toegankelijke blend met inhoud, verrassend (13%) € 27,95

8,5

Blanc du Castel, Domaine du Castel, Judean Hills, Israël 2015
100% chardonnay, 1 jaar houtrijping; olieachtige geur, fijne geurwaaier, duidelijk aroma’s van de druif, mooi fruit en lichte invloed van hout, sappige aanzet, ook hier rijpe tonen en invloed van nauwkeurig gedoseerd hout, veel fruit, goede crispy tonen, licht crèmig, goede zuren, spanning in het middenpalet, finesse en bite, elegante stijl, veel lengte, maaltijdwijn op niveau € 36,50

7,5

Rosé du Castel, Domaine du Castel, Judean Hills, Israël 2015
60% merlot, 22% malbec, 18% cabernet franc; fijne neus, licht aards, mooi fruit, goed sap, meer gefocust op malbec, rijp, mooi kruidig, bite, frisse zuren en voldoende ronding, veel fruit, evenwichtig en verrassend € 24,95

8

La Vie du Castel, Domaine du Castel, Judean Hills, Israël 2015
60% merlot, 22% malbec,18% cabernet franc, 2 maanden op gebruikte vaten, tank en cement; vurige kleur, broeierig en aromatisch, rond, warm palet, rijp donker fruit, goede kruidigheid, associaties met konfituur en grafiet, goede souplesse, plezierig en doordrinkbaar, ook hier evenwichtige verrassende blend € 27,95

8,5

Petit Castel, Domaine du Castel, Judean Hills, Israël 2014
Cabernet sauvignon, merlot, petit verdot, malbec, cabernet franc, Frans eiken, 1 maand cement; intense kleur, geur en smaakaroma’s, rijp fruit staat voorop, zacht mondgevoel, goede fraîcheur, fijne kruidigheid, alles op maat, rijk aan sap, tannines zijn duidelijk aanwezig en geven kader en charme, aangenaam glas, verleidelijk met juiste spanningsboog € 31,95

9-

Grand Vin du Castel, Domaine du Castel, Judean Hills, Israël 2014
Cabernet sauvignon, merlot, petit verdot, cabernet franc, 20 maanden 80% nieuwe Franse vaten; intens veel kleur, rijk aan geuraroma’s, volume, rondeur, gepolijste smaak, sappig, goede fraîcheur, mooi rijp fruit, hout is goed opgenomen, evenwichtig, fijne kruidigheid, soepele stijl met malse tannines, afgeronde smaakbeleving, heel veel lengte € 56,50

Eli Ben Zaken

Montevetrano

In 1983 besloot Silvia Imparato samen met enkele vrienden om serieus aan de slag te gaan met de 4 hectare grote familiewijngaard in de Zuid-Italiaanse regio Campania. De eerste oogst van aglianico, cabernet sauvignon en merlot was in 1989 een feit en de bijzondere wijn kon al snel rekenen op veel lof van wijnauteur Robert Parker. Oenoloog Riccardo Cotarella, destijds een aanstormend talent, inmiddels vermaard in binnen- en buitenland, voegde zich in 1992 bij het team en draagt tot op de dag van vandaag bij aan een continue hoge kwaliteit.
Anno 2017 omvat het domein 26 hectare aan wijngaarden die vrij dicht aan de kust liggen, zo’n 10 km ten noordoosten van Salerno, waardoor ze tijdens de hete zomers profiteren van verkoelende zeewind.
Er worden drie wijnen geproduceerd:
• de witte Core (fiano, greco)
• de rode Core (aglianico)
• de Montevetrano (afhankelijk van het oogstjaar, circa 60% cabernet sauvignon,30% aglianico, 10% merlot)

De geoogste druiven worden ontsteeld en fermenteren in moderne roestvrijstalen tanks, waarbij regelmatig remontage wordt toegepast om de concentratie te doen toenemen. De rode wijnen ondergaan 9 tot 14 maanden rijping in eiken vaten van 225 liter (jaarlijks 50% nieuw). De totale productie is sinds 1989 gegroeid van 1.000 naar 50.000 flessen, maar blijft daarmee nog altijd kleinschalig. De topcuvée Montevetrano is inmiddels in de Gambero Rosso 23 keer onderscheiden met 3 glaasjes.
‘De grote wijnen van Montevetrano kunnen 15-20 jaar mee’, aldus Silvia Imparato. Ze ontwikkelen zich opvallend gelijkmatig en laten zich goed inzetten als maaltijdwijnen – geschonken in een groot glas. De ideale schenktemperatuur is 16 graden. De wijn dankt zijn unieke karakter aan de combinatie van een warm klimaat, de zilte invloed van de zee, de eigenzinnige aroma’s van de aglianico-druif, aardse en florale impressies van de merlot, en frisse zuren en zwart fruit van de cabernet sauvignon.

Well of Wine, tel 070-4066575, www.wellofwine.nl

Silvia Imparato

Proefnotities

8-

Core, Montevetrano, IGP Campania, Italië 2014
100% aglianico; veel kleur, gestoffeerde geur, pittige smaakaroma’s met goed fruit en mooie zuren die fraîcheur geven, daardoor levendig, afgerond, veel smaak met duidelijke fruitexplosie, licht pepertje op het einde, eerlijke presentatie van de aglianico-druif, op het einde licht drogend €19,95

8

Montevetrano, IGP Colli di Salerno, Italië 2012
Aglianico, cabernet sauvignon, merlot; verleidelijke geur met onder meer donker fruit en munttonen, zeer aromatisch, soepele aanzet, sappig, rustig smaakpalet, fijne zuren, goed frame, bite, versmolten aroma’s, goed gedoseerd, mooie kruidigheid en spanning, ziltig, elegant, redelijk toegankelijk, veel lengte €59,95

9-

Montevetrano, IGP Colli di Salerno, Italië 2008
Aglianico, cabernet sauvignon, merlot; veel kleur, warme geur,licht fumé, broeierig en daarnaast ook stallig, gerijpt fruit, sappig mondgevoel, frisse zuren naast licht ontwikkelde aroma’s, goede soepele tannines, hier meer de doorkomst van de merlot, aards, florale tonen, goede balans, mooi mondcontact €64,50

8

Montevetrano, IGP Colli di Salerno, Italië 2001
Aglianico, cabernet sauvignon, merlot, 30% nieuw Frans hout; nog veel kleur, soja-achtige associatie, maar ook oriëntaalse kruiden, hint van zoethout en kreupelhout, dropjesachtige toets in mond, malse beleving, mooie zuurgraad, zacht mondcontact, rond op de tong veel potentieel, heeft lucht nodig, dan vallen de aroma’s beter op hun plekje €99,95

Montevetrano winery