Heidentor, Carnuntum (AWMB / Helmreich)
Niet alleen in Wachau, maar ook in de minder bekende wijngebieden van Niederösterreich – Kamptal, Wagram en Carnuntum – worden imposante wijnen gemaakt door de oude en een nieuwe generatie wijnmakers.
Tekst en proefnotities Thierry Somers
Willi Bründlmayer
Kamptal
‘Oostenrijkse sekt is normaal gesproken droger dan Duitse sekt’, legt Bründlmayer uit over het verschil tussen de twee. ‘Onze versie wordt meer in de traditie van champagne gemaakt, met pinot noir en chardonnay en fermentatie op fles’.
Willi Bründlmayer
Proefnotities Sekt
8,5
Sekt Extra Brut Reserve, Weingut Bründlmayer, Niederösterreich, Oostenrijk NV
Pinot noir, chardonnay; strogeel, fris, strak droge wijn, heel schoon, licht notig aroma en aantrekkelijk fruit; citrus, granny smith appel, verfijnde mousse, crispy, lange afronk, elegant glas
8+
Sekt Brut Reserve, Schloss Gobelsburg, Niederösterreich, Oostenrijk NV
Pinot noir, riesling, grüner veltliner; fonkelende gele kleur, volle mousse, volle smaak, aroma’s van toast, noten, braeburn appel, citrus, pikant, goed in balans met de zuren, feestelijk glas
8-
Sekt Extra Brut Reserve, Loimer, Niederösterreich, Oostenrijk NV
Chardonnay, grüner veltliner, pinot noir, zweigelt; gele kleur, volle mousse, zuiver, peer, gele appels, strakke zuren, licht romig, levendig, verkwikkende wijn
De jonge wijnmakers Josef Schenter en Gerhard Deim
De jongere generatie
De jonge wijnmakers Josef Schenter en Gerhard Deim
Proefnotities Kamptal
8,5
Kammerner Renner Grüner Veltliner, Weingut Hirsch, Kamptal, Oostenrijk 2015
Grüner veltliner; gele kleur, gul rijp fruit, appels, peer, licht ananas, munt, licht peperig, crispy zuren, zoutig, mineraliteit en lange afdronk
8+
Ried Langenloiser Spiegel Grüner Veltliner, Weingut Bründlmayer, Kamptal, Oostenrijk 2015
Grüner veltliner; strogele kleur, toast, notig, nieuw eiken, peer, nectarines, meloen, hout goed geïntegreerd, complex, mineraliteit. Droge, strakke afdronk met zuren, kan ouderen
8
Ried Renner Grüner Veltliner, Schloss Gobelsburg, Kamptal, Oostenrijk 2015
Grüner veltliner; stralende gele kleur, aromatische wijn, rijp tegen exotisch fruit aan, vetje, boter, anijs, honing, volle stijl, maar goede zuren houden de wijn in balans
Franz Leth
Wagram
Franz Leth
Proefnotities Wagram
8
Grüner Veltliner Scheiben, Leth, Wagram, Oostenrijk 2016
Grüner veltliner; gele kleur, volle smaak, fris, direct fruit, appel, ananas, boterig, honing, ziltige mineraliteit, pikant karakter, geschakeerde wijn
8
Der Ott Grüner Veltliner, Ott, Wagram, Oostenrijk 2016
Grüner veltliner; geelgroen, aroma’s van frisse appels, peer, perzik, kruidig, schoon, elegante body, opwekkende frisse wijn
7,5
Pinot Noir P, Fritsch, Wagram, Oostenrijk 2013
Pinot noir; licht transparant rood, aantrekkelijke neus met frambozen, braam, medium body, zachte tannines, goede zuren, verfijnde afdronk. Ontwikkelt zich mooi en kan nog bewaard worden
Wijnmakers uit Carnuntum
Carnuntum
Wijnmakers uit Carnuntum
Proefnotities Carnuntum
8,5
Spitzerberg, Blaufränkisch, Muhr-van der Niepoort, Carnuntum, Oostenrijk 2011
Blaufränkisch; granaatrood, verleidelijke, intense geur van kers, bramen, tabak, koffie, medium body, sappig, vanille, zachte tannines. Zeer charmante en gelaagde wijn
8
Ried Steinacker Zweigelt, Artner, Carnuntum, Oostenrijk 2011
Zweigelt; lichtrood, kersen en zwarte bessen, chocolade, romig, vanille, yoghurt, krachtige geconcentreerde smaak, hartig, maar blijft toegankelijk
8-
Zweigelt Bärnreiser, Taferner, Carnuntum, Oostenrijk 2011
Zweigelt; robijnrood, aantrekkelijke aroma’s en smaken van kers, zwarte bes, medium body, sappig, romig, toegankelijke, doordrinkbare wijn
Dorli Muhr (foto Michael Holz)
Op nul beginnen
Het niveau van de wijnen uit Niederösterreich die ik proefde was zeer goed. Zuivere, frisse, competent gemaakte wijnen in harmonie met het terroir waar de wijn vandaan kwam. Misschien mag het in stijl soms iets eigenwijzer, wat je bij Italiaanse of Franse wijnmakers tegenkomt. ‘We hebben een hoop bereikt’, zegt Willi Klinger, managing director van Austrian Wine. ‘Het is nu een kwestie van stijl. We hebben de technische kennis in huis om goede wijn te maken, nu moeten wijnmakers gaan beslissen volgens welke methode ze wijn willen maken. Hoe ecologisch willen ze gaan werken? Hoe vol of elegant moeten de wijnen zijn? Dat zijn de vragen voor de toekomst’.
Met een internationaal stijgende vraag naar Oostenrijkse wijnen, kundige wijnmakers die wijn maken met respect voor, en in harmonie met de natuur en een talentvolle jonge generatie, ziet de toekomst voor de Oostenrijk wijnindustrie er rooskleurig uit.