Domaine des Comtes Lafon

Domaine des Comtes Lafon

Wine Professional 2019

Het is een van de oorzaken van het verdwijnen van kennis van oude smaken, vooral onder de jonge generatie professionals: klassieke wijnen uit bijvoorbeeld Bordeaux en Bourgogne, maar ook beroemde wijnen uit Italië zijn vaak onbetaalbaar voor de wijnkaarten, waardoor ze langzaam uit de gastronomie verdwijnen.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum

Voor The Wine & Food Association een goede aanleiding om tijdens Wine Professional enkele proeverijen rond klassieke wijnen te organiseren voor jonge sommeliers. In één daarvan stonden drie jaargangen van een van de fraaie meursaults van het beroemde Domaine des Comtes Lafon centraal. Daarnaast werd een meursault premier cru van Domaine Leflaive geproefd.

Toen Dominique Lafon in 1987 de leiding kreeg over het familiedomein begreep hij dat de herbeplantingen en technologische vernieuwingen die zijn vader had doorgevoerd, niet voldoende waren om wijnen van optimale kwaliteit te produceren. Een van de eerste doelstellingen die hij verwezenlijkte was het weer geheel in eigen beheer krijgen van de bijna 14 hectare aan wijngaarden. Veel percelen waren verpacht aan andere boeren en dat belemmerde een algehele kwaliteitscontrole en de veranderingen in bewerking en teelt die hem voor ogen stonden. In 1993 waren alle pachtcontracten verleden tijd en kon hij zijn gang gaan.

Dominique Lafon

Dominique Lafon

De overstap naar biologische teelt volgde snel en sinds 1998 worden de druiven geheel biodynamisch geteeld. Net als veel jonge collega’s besefte hij dat wijngaarden met een ecologische balans en een gezonde bodem fruit van betere kwaliteit zou opleveren en meer terroirexpressie in de wijn. Het terugbrengen van de rendementen, regelmatig omploegen van de bodem en meer precisie in de kelder resulteerden bovendien in een hogere zuurgraad, waarmee Dominique ook bewees dat het imago van volle, vettige wijn dat meursault de laatste decennia had gekregen tot het verleden behoorde. Comtes Lafon beschikt over de beste percelen van verschillende topwijngaarden, elk met een geheel eigen karakter. Daardoor blinkt het portfolio van het domein uit in kwaliteit én verscheidenheid. De belangrijkste percelen zijn:

  • in Meursault: 1er Cru Les Perrières (0,77 ha), 1er Cru Les Genevrières (0,55 ha), 1er Cru Les Charmes (1,71 ha), 1er Cru Les Gouttes d’Or (0,39 ha)
  • in Volnay: 1er Cru Santenots-du-Milieu (3,78 ha), 1er Cru En Champans (0,52 ha), 1er Cru Clos des Chênes (0,38 ha)
  • in Monthélie: 1er Cru Les Duresses (1,21 ha – rood en wit)
  • in Puligny-Montrachet: 1er Cru En Champgain (0,25 ha) in Chassagne-Montrachet: Grand Cru Le Montrachet (0,32 ha)
  • Sinds 1999 bezit Lafon tevens 14 hectare in de Maconnais; de wijnen hiervandaan dragen het label Les Héritiers du Comte Lafon.

P. de Bruijn Wijnkopers, Nijmegen, 024-3229301

Proefnotities

9

Domaine Leflaive, Meursault 1er Cru Sous le Dos d’Ane, Frankrijk 2014
Chardonnay; licht hazelnoot in geur, mooie dosering, fris, rijke, intense aanzet, surplus aan fruit, prachtige zuren, geuraroma’s keren terug in de smaak, vitale ondertoon, goed gedoseerd hout, mooie mineraliteit, rond, slank, veel lengte (13%) € 125,00

8

Clos de la Barre, Domaine des Comtes Lafon, Meursault, Frankrijk 2015
Chardonnay; beetje gesloten geur, maar wel mooi, met crèmige toets, goed houtgebruik, aanzet met veel finesse, rijpe fruittonen met zuren, redelijk slanke stijl, expressief, goede spanning, beetje drogend en licht bijterig, even open laten staan (13%) € 128,25

9,5

Clos de la Barre, Domaine des Comtes Lafon, Meursault, Frankrijk 2014
Chardonnay; qua geur beduidend meer vulling dan bijvoorbeeld jaargang 2015. Breder van opzet, rijker, aromatisch, evenwichtig, met licht crèmige omlijsting. Mooie aanzet, vitaal en expressief. Vooral de mineralen presenteren zich vanaf het eerste moment duidelijk. Smaakprofiel met veel energie, zeer levendige zuurgraad, strakke ondertoon. Het fruit ligt er bescheiden onder. Zeer veel lengte. Na enige tijd komt de invloed van het hout meer naar voren en wordt het mondgevoel complexer. Prachtig versmolten wijn met inhoud € 122,50

8,5

Clos de la Barre, Domaine des Comtes Lafon, Meursault, Frankrijk 2013
Chardonnay; volle, brede en gecorseerde geur, bijna vettige, complexe aanzet, heel veel mineraliteit, hoge zuurgraad, levendig, energiek, mooi samengesteld, complex, fijne kruidigheid, atletisch, veel van alles, uitgesproken wijn, goede lengte (13%) € 122,50

Clos de la Barre