1) Toprestaurants: minimaal 1 Michelinster en/of 16 punten Gault & Millau
- De opdracht voor deze categorie: creëer een hoofdgerecht bij de Champagne Bollinger-topcuvée La Grande Année Brut 2014.
- Hoofdprijs voor de meest geslaagde combinatie ter waarde van € 5.000
- Extra prijs ter waarde van € 1.000 voor de sommelier met de beste toelichting op de wijn-spijscombinatie
Proefnotities La Grande Année 2014
61% pinot noir (vnl. uit Aÿ en Verzenay), 39% chardonnay (vnl. uit Chouilly en Oiry), totaal 19 grands en premiers crus, vinificatie in 20 jaar oude eiken vaten, meer dan 2 keer zo lange kelderrijping als regulair vereist, dosage 8 gr/l, deze cuvée maakte haar debuut in de James Bond-film Casino Royale (1999), wordt alleen geproduceerd in de beste oogstjaren; rustige geur met ingetogen aroma’s, duidelijk pinot noir-getypeerd, fijne mousse, mooi geëvolueerd, smaakvol, spritzige tonen in combinatie met romig mondgevoel, dik, vullend, mooie zuurgraad, expressief, kruidig, bitters, complexe champagne met veel inhoud en lengte, gastronomische wijn met veel mogelijkheden (12%)
- De opdracht voor deze categorie: creëer een voorgerecht bij Champagne Bollinger Rosé
- Hoofdprijs voor de meest geslaagde combinatie ter waarde van € 3.000
- Extra prijs ter waarde van € 1.000 voor de sommelier met de beste toelichting op de wijn-spijscombinatie
De prijzen worden ter beschikking gesteld door Champagne Bollinger (importeur Verbunt-Verlinden).
Proefnotities Rosé
62% pinot noir, 24% chardonnay, 14% pinot meunier, 5-6% rode wijn toegevoegd, meer dan 85% grands en premiers crus, meer dan 2 keer zo lange kelderrijping als regulair vereist, dosage 7-8 gr/l; zalm- tot koperkleurig, vineuze geur met veel mousse, intense geur- en smaakaroma’s, mooi rood fruit, o.a. kersen, duidelijk accent van pinot noir, levendige zuren, sprankelend en energiek, rijk aan smaak, veel lengte, serieuze maaltijdchampagne (12%)
Hoe gaat de competitie in zijn werk?
1) Elk restaurant vermeld in een van de toonaangevende restaurantgidsen kan zich aanmelden met één tweekoppig team van chef/cuisinier en sommelier/gastheer/gastvrouw. Na aanmelding ontvangt het restaurant een deelnameformulier, met uitgebreide proefnotities van de champagne waarbij een gerecht moet worden gecreëerd.
De voorronden gaan van start in het voorjaar van 2023.
5) De hoofdprijswinnaars presenteren hun winnende combinaties tijdens een speciale masterclass Champagne Bollinger op Wine Professional 2024.
Aanmelding
Restaurantteams die geïnteresseerd zijn in deelname kunnen zich aanmelden via k.vanlissum@thewinesite.nl (Kyra van Lissum). Vermeld daarbij naam restaurant en namen teamleden (chef / sommelier). Na aanmelding ontvangt ieder team een deelnameformulier, inclusief proefnotities van de champagne waarmee gematcht gaat worden.