Bollinger 5
De organisator van het Grand Concours Bollinger, The Wine & Food Association, heeft in samenspraak met importeur Verbunt Verlinden en Champagne Bollinger, besloten de opzet van deze prestigieuze, tweejaarlijkse wijn-spijscompetitie aan te passen. Dit mede op verzoek van diverse chefs en sommeliers die graag deze ultieme uitdaging aan willen gaan, maar tot nu toe van deelname waren uitgesloten.
De belangrijkste wijziging in het reglement is dat de competitie nu open is voor alle Nederlandse restaurants die in de restaurantgidsen vermeld staan en niet meer uitsluitend de zaken aan de top.
Het Grand Concours Bollinger 2023 omvat twee categorieën restaurants:

1) Toprestaurants: minimaal 1 Michelinster en/of 16 punten Gault & Millau

  • De opdracht voor deze categorie: creëer een hoofdgerecht bij de Champagne Bollinger-topcuvée La Grande Année Brut 2014.
  • Hoofdprijs voor de meest geslaagde combinatie ter waarde van € 5.000
  • Extra prijs ter waarde van € 1.000 voor de sommelier met de beste toelichting op de wijn-spijscombinatie
La Grande Année 2014
Proefnotities La Grande Année 2014
La Grande Année Brut, Champagne Bollinger, Champagne, Frankrijk 2014
61% pinot noir (vnl. uit Aÿ en Verzenay), 39% chardonnay (vnl. uit Chouilly en Oiry), totaal 19 grands en premiers crus, vinificatie in 20 jaar oude eiken vaten, meer dan 2 keer zo lange kelderrijping als regulair vereist, dosage 8 gr/l, deze cuvée maakte haar debuut in de James Bond-film Casino Royale (1999), wordt alleen geproduceerd in de beste oogstjaren; rustige geur met ingetogen aroma’s, duidelijk pinot noir-getypeerd, fijne mousse, mooi geëvolueerd, smaakvol, spritzige tonen in combinatie met romig mondgevoel, dik, vullend, mooie zuurgraad, expressief, kruidig, bitters, complexe champagne met veel inhoud en lengte, gastronomische wijn met veel mogelijkheden (12%)
2) Overige restaurants vermeld in de restaurantgidsen

  • De opdracht voor deze categorie: creëer een voorgerecht bij Champagne Bollinger Rosé
  • Hoofdprijs voor de meest geslaagde combinatie ter waarde van € 3.000
  • Extra prijs ter waarde van € 1.000 voor de sommelier met de beste toelichting op de wijn-spijscombinatie

De prijzen worden ter beschikking gesteld door Champagne Bollinger (importeur Verbunt-Verlinden).

Rose
Proefnotities Rosé
Rosé, Champagne Bollinger, Champagne, Frankrijk NV
62% pinot noir, 24% chardonnay, 14% pinot meunier, 5-6% rode wijn toegevoegd, meer dan 85% grands en premiers crus, meer dan 2 keer zo lange kelderrijping als regulair vereist, dosage 7-8 gr/l; zalm- tot koperkleurig, vineuze geur met veel mousse, intense geur- en smaakaroma’s, mooi rood fruit, o.a. kersen, duidelijk accent van pinot noir, levendige zuren, sprankelend en energiek, rijk aan smaak, veel lengte, serieuze maaltijdchampagne (12%)
logo bollinger

Hoe gaat de competitie in zijn werk?

1) Elk restaurant vermeld in een van de toonaangevende restaurantgidsen kan zich aanmelden met één tweekoppig team van chef/cuisinier en sommelier/gastheer/gastvrouw. Na aanmelding ontvangt het restaurant een deelnameformulier, met uitgebreide proefnotities van de champagne waarbij een gerecht moet worden gecreëerd.

2) Na een voorselectie aan de hand van de ontvangen deelnameformulieren nodigt de jury de beste teams uit om deel te nemen aan een van de voorronden. Afhankelijk van de categorie (toprestaurants / overige restaurants) worden bij het deelnemende restaurant 2 flessen Champagne Bollinger Rosé of Champagne Bollinger La Grande Année 2014 bezorgd, zodat de teams de voorgestelde gerechten kunnen fine-tunen als voorbereiding op de voorronde.
De voorronden gaan van start in het voorjaar van 2023.
3) Tijdens de voorronden worden de combinaties gepresenteerd aan een professionele jury onder voorzitterschap van Jan van Lissum. De jury beoordeelt de matches op presentatie, smaak, vakmanschap, originaliteit en creativiteit. Een belangrijk criterium is bovendien dat elk gerecht een prestigieus karakter moet hebben, waardoor het qua uitstraling en/of samenstelling aansluit bij het topmerk Champagne Bollinger. Tot slot wordt ook de toelichting door chef en sommelier meegewogen bij de beoordeling.
Champagne Bollinger entrance
4) De vijf beste teams uit iedere restaurantcategorie worden uitgenodigd om deel te nemen aan de grote finale. Per categorie beoordeelt een grand jury de vijf beste combinaties uit de voorronden en bepaalt welke teams de prijzen in de wacht slepen.

5) De hoofdprijswinnaars presenteren hun winnende combinaties tijdens een speciale masterclass Champagne Bollinger op Wine Professional 2024.

bollinger in glas

Aanmelding

Restaurantteams die geïnteresseerd zijn in deelname kunnen zich aanmelden via k.vanlissum@thewinesite.nl (Kyra van Lissum). Vermeld daarbij naam restaurant en namen teamleden (chef / sommelier). Na aanmelding ontvangt ieder team een deelnameformulier, inclusief proefnotities van de champagne waarmee gematcht gaat worden.