Manzanilla Pasada Solear en Rama van Bodegas Barbadillo is de Hollandse Nieuwe-sherry van het Jaar

Traditiegetrouw proefde een professioneel panel van Proefschrift Hollandse Nieuwe in combinatie met fino’s en manzanilla’s van verschillende sherryproducenten. Van de 41 geproefde wijnen bereikten er 17 de finale.

tekst en proefnotities Jan van Lissum

flessen sherry

Haring en sherry: matchresultaten

Bij het combineren van sherry en haring hangt alles in de eerste plaats af van de kwaliteit haring. Hoe meer vet, hoe voller en romiger de smaak en hoe hoger de kwaliteit. Een jaar met magere Nieuwe Haring resulteerde de afgelopen jaren doorgaans in een winnende match met fino, terwijl prachtige vette haring meestal het mooist combineert met manzanilla. Maar dat zijn de uitersten. Zit het vetpercentage ertussen in, dan kan het beide kanten op. En dan gaan ook onderlinge verschillen in (huis)stijl van de fino’s en manzanilla’s meer meetellen. Net iets strakker, net iets zilter, net iets verfijnder kunnen dan bepalende factoren zijn. In zo’n geval kan bijvoorbeeld ook een manzanilla pasada, een manzanilla en rama (ongefilterd) of een manzanilla añada (van één oogstjaar) net iets hoger scoren dan in andere jaren. Wat in ieder geval vaststaat, is dat het bij het combineren van haring en sherry niet bij voorbaat de duurdere sherry’s zijn die als beste uit de bus komen; daarvoor hangt het resultaat teveel af van de haringkwaliteit.

Hollandse Nieuwe 2020

Een milde winter en hoge temperaturen in het voorjaar zorgden voor veel plankton in het water. Daardoor bezit de haring een hoog vetgehalte. De vis heeft een prettige bite en de smaak is heerlijk rijk en mals. De haring die wij proefden werd geleverd door Uw Volendammer Vishandel, Volendam.

Manzanilla Solear pasada en rama

De Nieuwe Haring-Sherry 2020: Manzanilla Pasada Solear en Rama van Bodegas Barbadillo

Kyra van Lissum

Kyra van Lissum

Hans van de Meeberg

Hans van de Meeberg

Fabiola Bonke

Fabiola Bonke

Proefnotities

De cijfers: het eerste cijfer betreft de combinatie met haring, het tweede de sherry op zich.

Manzanilla Solear Pasada en Rama
Manzanilla La Goya Pasada M
Manzanilla Solear M
Manzanilla

9,5 / 9+
Manzanilla Pasada Solear en Rama, Saca Primavera 2018, Bodegas Barbadillo, Sanlúcar de Barrameda, Spanje NV
Palomino; licht oranjegeel tot goud, aparte stijl in geur en smaak, zeer ziltig, meer jodium dan in de overige manzanilla’s, intens en breed, rijp en rijk, afgeronde aanzet, fruit, sap, concentratie, kamille, thee, licht abrikoos, vulling, kruidig, notenaroma op de achtergrond, complex, gastronomisch (15%)
In combinatie met de haring: elegant en zeer spannend, licht jodium, intense beleving, subtiel en complex, perfecte smaakvoortzetting, zeer veel lengte
Wijnhandel Van Ouwerkerk € 9,75

9+ / 9
Manzanilla La Goya Pasada, Bodegas Delgado Zuleta, Sanlúcar de Barrameda, Spanje NV
Palomino, circa 7 jaar solerarijping; veel kleur, licht citroengeel, mooie ontwikkelde manzanilla met goede frisse ondertoon, balans tussen notige impressies, brede, rijpe aroma’s en ziltigheid, complex, veel lengte, heel fijne sherry, heel aparte stijl met mooie mineralen
In combinatie met de haring: discreet, complex, er ligt als het ware een crèmige deken over de haring, versmolten, aristocratisch, zeer gastronomisch, prachtige combinatie
Wijnhandel van Welie / Wijnhandel B.J. de Logie € 12,50

9 / 9
Manzanilla Solear, Bodegas Barbadillo, Sanlúcar de Barrameda, Spanje NV
Palomino; mooie kleur, uitgesproken geur met zeer intense kruidigheid, prikkelend, ook het smaakpalet bevat veel intense aroma’s, je voelt de vulling, mooie balans, voorname smaak, mooi gedoseerd, met veel lengte (15%)
In combinatie met de haring: vooral de notige tonen dragen de combinatie, evenwichtig, licht bittertje, smaakvol, haring en sherry vullen elkaar mooi aan, elegant en versmolten
Wijnhandel Van Ouwerkerk € 10,50

9- / 9
Manzanilla Maruja, Bodegas Juan Piñero, Sanlúcar de Barrameda, Spanje NV
Palomino; redelijk geel, veel geuraroma’s maar goed gedoseerd, goed ingepakte kamilletonen, veel fraîcheur en finesse, zeer ziltig, breed uitwaaierend smaakpalet, niets overdreven, veel concentratie, rondeur, zeer veel lengte, gastronomische manzanilla (15%)
In combinatie met de haring: prachtcombinatie, intens, strak en fijn, goede spanning, perfecte balans, de manzanilla absorbeert de haring, delicaat, rijk en aangenaam
André Kerstens € 14,50

9- / 9-
Manzanilla San Léon Clásica, Bodegas Argüeso, Sanlúcar de Barrameda, Spanje NV
Palomino; redelijk veel kleur, licht groengeel, prachtige geur, wat strakker, mooi ontwikkeld, fruitig, subtiele notentoets, nog veel fraîcheur, elegant, verfijnd, vitaal, mooie kamilletoon, mineralig, fraaie balans, veel diepgang en lengte
In combinatie met de haring: rijke match, delicaat, licht crèmig, bijzonder evenwichtig, mooie smaaklengte, geschikt voor topgastronomie
Grapy.nl € 13,95

8,5 / 9
Manzanilla San Léon Special, Bodegas Argüeso, Sanlúcar de Barrameda, Spanje NV
Palomino; vers, veel kamille, mineralig, intense ziltigheid, licht fruitig, heel schoon en vitaal, complex, rijk, veel lengte, stijlvol en gastronomisch (15%)
In combinatie met de haring: egale combinatie, prachtige balans, vullend, mooi aaneengeschakelde aroma’s, delicaat en rijk, ook licht crèmig, klein tinteling, zeer goed maar net geen top
Grapes Unlimited € 13,25 (0,5 l)

8,5 / 8,5
Manzanilla Pasada en Rama, Bodegas Urium, Sanlúcar de Barrameda, Spanje NV
Palomino; ingetogen intensiteit, medicinaal, mineralen, zeer ziltig, sterke kamilletoets, rijke ondertoon, superelegant en geraffineerd, veel lengte (15%)
In combinatie met de haring: prima match, rijp, rijk, evenwichtig, notig, veel kamille en fruit, mooie lengte, gastronomisch, de manzanilla is wat te licht voor een echte topcombinatie
Grapy.nl € 15,95

8+ / 9
Manzanilla Jarona, Bodegas Juan Piñero, Sanlúcar de Barrameda, Spanje NV
Palomino, circa 3-4 jaar solerarijping; vrij lichte kleur, levendige geur, redelijk fruitig, subtiel ziltig, afgerond in geur en smaak, minder complex dan Maruja, mooie bitters, loepzuiver, prachtige balans, subtiel en fijn, veel lengte (15%)
In combinatie met de haring: fijne combinatie, ziltigheid staat voorop en verlengt de smaak, manzanilla blijft elegant en doordrinkbaar, haring blijft zijn plaats behouden, de wijn is iets te fragiel in de combinatie
André Kerstens € 12,50

8- / 8+
Manzanilla Papirusa, Lustau, Sanlúcar de Barrameda, Spanje NV
Palomino; mooie kleur, goed uitgewaaierd, scherp, minder schakering en finesse, wel mooie fraîcheur, fruitige impressies en walnoten, vrij ronde aanzet, mollig smaakpalet, goede ziltigheid, evenwichtige manzanilla (15%)
In combinatie met de haring: de manzanilla wordt levendiger en het geheel krijgt meer spanning, licht pikant, wat meer fruit, niet helemaal versmolten, de haring staat een beetje los van de wijn, maar het geheel is wel licht verteerbaar
Walraven Sax € 13,99

7,5 / 8
Manzanilla, Barbadillo, Sanlúcar de Barrameda, Spanje NV
Palomino; lichte kleur, schone kamilletonen in geur en smaak, mooi gedoseerde vulling, prettig mondgevoel, evenwichtig, veel kruidigheid en lengte (15%)
In combinatie met de haring: haring en manzanilla liggen redelijk goed in elkaars verlengde en vullen elkaar aan, goede kruidigheid, notige toets op de voorgrond
Wijnhandel Van Ouwerkerk € 7,25

7 / 9,5
Manzanilla Maruja Pasada en Rama, Bodegas Juan Piñero, Sanlúcar de Barrameda, Spanje NV
Palomino, circa 10-12 jaar solerarijping, 2 bottelingen per jaar; lichtoranje, abrikozenkleur, licht abrikoos in de geur, nog wat gesloten, complex, veel inhoud, machtig, zalvend smaakpalet, mokka, kamille, vettig, evenwichtig, versmolten, veel sap en lengte, meditatiewijn (16%)
In combinatie met de haring: de manzanilla is te rijk en te complex om bij de haring te schenken, daardoor slaat de balans door
André Kerstens € 34,50 (0,5 l)

Fino en Rama Colosia Gutierrez M
Fino el maestro sierra M
Fino Inocente Valdespino M
Fino

9+ / 9-
Fino en Rama, Gutiérrez Colosía, Jerez, Spanje NV
Palomino; licht oranje kleur, ingetogen geur met veel inhoud, intense maar fijne smaakaanzet, elegantie, finesse en kracht, crèmig en breed, veel lengte, gastronomische fino (15%)
In combinatie met de haring: krachtig en veel finesse, goede smaak, rijp en rijk, intens en breed aromatisch palet, levendig, spannend, evenwichtig, veel inhoud
De Wijnwinkel € 21,50

9 / 9
Fino, El Maestro Sierra, Jerez, Spanje NV
Palomino; redelijk veel kleur, hecht en fijn, ingetogen geur, lichte impressie van was, hint van Amerikaans hout, ziltig, kamille, rechtlijnig, intens notenaroma, veel inhoud en lengte (15%)
In combinatie met de haring: vriendelijke combinatie, evenwichtig en aromatisch, volume, discreet, opvallend kruidige ondertoon in de finale, die fijn en slank is
André Kerstens € 13,90 (0,375 l)

9- / 9+
Fino Inocente, Bodegas Valdespino, Jerez, Spanje NV
Palomino, 10 jaar solerarijping; fraaie egale lichte kleur, superfijne fino, universele aanzet, balans en finesse, prachtig smaakpalet, rijk en delicaat, aristocratisch, veel lengte
In combinatie met de haring: perfecte balans, aromatisch, krijtig, sherry blijft helemaal intact, mooie finale met subtiel romig tintje, fraaie lengte
Oud Reuchlin & Boelen € 13,68

8 / 8-
Fino Jarana, Lustau, Jerez, Spanje NV
Palomino; lichte kleur, herkenbare Lustau-geur, krijtig, mineralig, kamille, ook fruitig, veel sap, levendig en toegankelijk, kruidig, licht pikant, mooie balans, veel lengte, prima conditie, homogeen (15%)
In combinatie met de haring: goede combinatie al is de fino iets te licht voor de haring om een hogere score te krijgen
Walraven Sax € 13,99

8- / 8+
Antique Fino, Bodegas Rey Fernando de Castilla, Jerez, Spanje NV
Palomino, 9 jaar solerarijping; lichte oranje kleur, abrikoos, ziltig, licht jodium, veel sap en inhoud, bijna machtig (17%)
In combinatie met de haring: machtige combinatie, stevig en intens, evenwichtig, goede lengte
Horizon Wines

8- / 8+
Fino, Gutiérrez Colosía, Jerez, Spanje NV
Palomino; fractie meer kleur, stijlvol, fijne aroma’s, medium intens, subtiele smaak, vullend en rond, goede balans, universeel inzetbaar, licht jodium, mooie lengte (15%)
In combinatie met de haring: haring en fino liggen op één lijn, betrouwbare combi, vrij ingetogen, iets te weinig spanning
De Wijnwinkel € 13,50

Nieuwe Haring-sherry van het Jaar:

In geval van Hollandse Nieuwe met een hoog vetgehalte en vol en mals smaakprofiel is het bijna altijd een manzanilla die met de hoogste eer gaat strijken. Dat is dit jaar niet anders. De winnende wijn is afkomstig van Wijnhandel Van Ouwerkerk: Manzanilla Pasada Solear en Rama, Bodegas Barbadillo
Palomino; licht oranjegeel tot goud, aparte stijl in geur en smaak, zeer ziltig, meer jodium dan in de overige manzanilla’s, intens en breed, rijp en rijk, afgeronde aanzet, fruit, sap, concentratie, kamille, thee, licht abrikoos, vulling, kruidig, notenaroma op de achtergrond, complex, gastronomisch (15%) € 9,95
In combinatie met de haring: elegant en zeer spannend, licht jodium, intense beleving, subtiel en complex, perfecte smaakvoortzetting, zeer veel lengte

Als beste fino bij deze test eindigde dit jaar de Fino en Rama van Gutiérrez Colosía (De Wijnwinkel € 21,50)
Palomino; licht oranje kleur, ingetogen geur met veel inhoud, intense maar fijne smaakaanzet, elegantie, finesse en kracht, crèmig en breed, veel lengte, gastronomische fino (15%)
In combinatie met de haring: krachtig en veel finesse, goede smaak, rijp en rijk, intens en breed aromatisch palet, levendig, spannend, evenwichtig, veel inhoud

Het proefpanel bestond dit jaar o.a. uit

Fabiola Bonke – Sherry Educator
Sara van der Heijden – Bourgondisch Lifestyle
Jan van Lissum – The Wine & Food Association/Proefschrift
Kyra van Lissum – The Wine & Food Association/Proefschrift
Hans van de Meeberg – o.a. Misset Horeca, FD, Proefschrift
Laurence Reintjens – Restaurant Daalder

Geen veiling

Kwam vorig jaar de aanvoer traag op gang doordat de vangsthoeveelheden aanvankelijk tegenvielen, dit jaar gooide COVID-19 roet in het eten. Vlaggetjesdag met de traditionele veiling van het eerste vaatje ging voor het eerst in 35 jaar niet door. In plaats daarvan werd het eerste vaatje op donderdag 11 juni in het Erasmus MC in Rotterdam door het Nederlands Visbureau aangeboden aan Ernst Kuipers, voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg, en Diederik Gommers, voorzitter Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.
Daarna ging de eerst haringvangst naar zorgverleners werkzaam in Rotterdam en tevens in ziekenhuizen in Breda, Enschede en Groningen. Ook naar het ziekenhuis in het Duitse Münster ging een lading, als dank voor de IC-opname van circa vijftig Nederlanders op het hoogtepunt van de crisis.

Hollandse Nieuwe 2020

EU-predicaat

Sinds 2016 draagt de Hollandse Nieuwe het EU-predicaat ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’, net als bijvoorbeeld Mozzarella en Serranoham. De naam Hollandse Nieuwe mag alleen gebruikt worden voor maatjes(= maagdelijke: zonder hom of kuit)-haring die gevangen, volgens traditioneel procedé verwerkt en verkocht wordt tussen mei en 30 september. Meestal loopt de vangstperiode van half mei tot half juli, omdat de haring daarna hom of kuit gaat vormen.

Klik hier voor een recent Proefschrift-artikel over fino
Klik hier voor een recent Proefschrift-artikel over manzanilla
Klik hier voor meer algemene informatie over sherry

Sara van der Heijden

Sara van der Heijden

Jan van Lissum

Jan van Lissum

Laurence Reintjens

Laurence Reintjens