Begin april werden bij bodega Gonzalez Byass in Jerez de la Frontera de NextGastro21-awards voor de provincie Cádiz en de autonome regio Andalusië uitgereikt. Twee van de winnaars waren Bodegas Urium en Juan Piñero.
Bijna honderd mensen woonden het evenement bij, waaronder politieke vertegenwoordigers zoals Mª Carmen Martínez Granados (lid van het Congres van Afgevaardigden), César Saldaña (voorzitter Consejo Regulador van Jerez en Manzanilla), evenals een grote groep vertegenwoordigers uit de gastronomie van Cádiz/Andalusië. Het evenement werd gepromoot door Daniel del Toro, die het belang benadrukte van onafhankelijke erkenning van de gastronomische, hotel-, wijn- en toeristische sector van de provincie Cádiz.
De NextGastro awards werd in 2020 in het leven geroepen n.a.v. de economische crisis ten gevolge van de pandemie. Organisator is Txema Marín, directeur van de Urban Explorers-website.
Rocio

Rocío Ruiz (Bodegas Urium) en Txema Marín

Het uitgangspunt voor de NextGastro publieksprijs awards was eenvoudig: breng hulde en geef erkenning aan de hotel- en restaurant sector in de provincie Cádiz in deze moeilijke coronatijden. De prijzen hebben geen winstoogmerk maar zijn puur bedoeld als waardering, om de horeca en restaurant sector een hart onder de riem te steken.
Het is dus een publieksprijs met openbare stemming. Bij de eerste NextGastro awards vorig jaar werden er enkele duizenden publieksstemmen verzameld en dit jaar, na het succes van de eerste editie, werden meer dan 7.000 stemmen geteld!
Drie van de tien awards waren wijn-gerelateerd. Die van Beste Bodega van het Jaar ging naar Bodegas Tío Pepe. Opvallend was de award voor Beste Wijn van het Jaar: deze ging naar de fraaie Palo Cortado van Bodegas Urium. De enige award waarvoor het publiek geen stem kon uitbrengen was de oeuvreprijs. De winnaar daarvan werd bepaald door de organisatie en was dit jaar Juan Piñero, oenoloog, wijnmaker en eigenaar van de gelijknamige bodega in Sanlúcar de Barrameda.
César Saldaña verklaarde dat hij zich vereerd voelde om ‘op deze manier erkenning te kunnen geven aan iemand als Juan Piñero, die zoveel heeft bijgedragen aan de sherrysector’.