nine seconds

belondrade
belondrade

Nerin Terra, Adrets del Priorat, Priorat, Spanje 2021

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Résidence Wijnen, Amstelveen
www.residence-wijnen.nl

Achtergrond
De Franse wijnmaker Didier Belondrade heeft sinds de jaren negentig vooral naam gemaakt met witte kwaliteitswijnen uit de Rueda-streek, onder het label Belondrade y Lurton.
In 2016 maakte Gonzalo Cores, kunst-, muziek- en wijnliefhebber en vriend van de familie Belondrade, hen attent op een bijzondere wijngaard van nog geen 3 hectare in Priorat. Het ging om een door bossen omgeven wijngaard in amfitheatervorm, bestaande uit een stuk of twintig verwaarloosde oude terraspercelen, op een zuidelijke helling met uitzicht op de Montsant-berg. De aanplant dateerde uit 1980 en bestond uit stokken garnacha en cariñena, deels geworteld in de karakteristieke llicorellabodem (bruinzwarte leisteen met micakwarts), en wat lager deels in kalksteen en deels in klei.

Didier en zijn zoon Jean Belondrade besloten het wijngoed te kopen en ze noemden het Clos de l’Afeitador. De eerste jaren werden de percelen opgeknapt en werd er veel onderzocht en geëxperimenteerd. Het grootste deel van de oogst werd verkocht en kleine percentages van de verschillende percelen werden apart gevinifieerd. Van de eerste echte jaargang van de cuvée Nerin Terra, 2018, werden bijna 2000 flessen geproduceerd, die allemaal werden geëxporteerd: naar Zuid-Korea, Duitsland, de VS en België.

In 2023 breidde de familie Belondrade het bescheiden bezit in Priorat uit met de aankoop van Adrets del Priorat, een bodega met een aantal kleine percelen in de gemeente Torroja del Priorat.
Momenteel omvat het project Adrets del Priorat in totaal 7,5 hectare aan wijngaarden in verschillende dorpen, waarvan 6 over enige tijd biologisch gecertificeerd worden. De verschillen in bodemsamenstelling, hoogteligging (tussen 150 en 400 meter), en oriëntatie zorgen niet alleen voor uiteenlopende rijpingstijden, maar bieden ook de mogelijkheid om diverse cuvées met een eigen karakter te creëren. De belangrijkste druivenrassen zijn uiteraard garnacha en cariñan, maar er staan ook percelen met cabernet, syrah en enkele witte rassen aangeplant.

Proefnotities
Eerste indrukken
Elegante kleur, granaatrood met licht paars accent. Rustig geur- en smaakpalet, evenwichtig. Licht gedoseerd fruit op de achtergrond. Sappige en fruitige aanzet met licht kruidige impressie. Aangename tannine, pittige toets in de finale.

Na 2 uur
Geur en smaak zijn meer in balans, de aroma’s zijn beter met elkaar verweven. Geen opvallende spanning, wel eigen stijl qua samenstelling.

Na 3 uur
De geur- en smaakaroma’s zijn nog beter verweven en aangenaam. Kruidigheid en pepertje zijn goed ingepast in het geheel. Mooi fruit, goede zuren, prima balans.

Na 4 uur
Vriendelijk en fruitig in geur en smaak, niets domineert. Malse aanzet. Kruidige tonen verdwijnen meer naar de achtergrond.
Frisse zuren vormen duidelijk de ruggengraat van deze wijn. Toegankelijk en soepel van smaak, passende lengte. Misschien wat minder uitgesproken priorat-karakter, maar wel een plezierige, echt Spaanse wijn voor brede doelgroep.

Technische gegevens

Appellatie Priorat
Wijngaard Clos de l’Afeitador
Oppervlakte 2,9 hectare
Oriëntatie zuidelijk
Druivenrassen geproefde wijn garnacha, cariñena
Leeftijd wijnstokken ruim 40 jaar oud
Bodemsamenstelling licorella, kalksteen, klei
Vinificatie handmatige oogst, 2 weken maceratie, spontane gisting in gebruikte Franse eiken vaten van divers formaat
Opvoeding 12 maanden rijping in gebruikte Franse eiken vaten
Flesprijs € 42,95

Didier,Marta, Jean

Jean Belondrade Lurton, Didier Belondrade Lerebours en wijnmaker/technisch directeur Marta Baquerizo Mesonero-Romanos