Onlangs bezochten we een proeverij bij Chabrol Wines, gewijd aan Domaine Breton, een familiebedrijf dat zich de afgelopen decennia heeft ontwikkeld tot natuurwijnspecialisten.
proefnotities Jan van Lissum
Chabrol is al meer dan 30 jaar een wijnhandel voor en door liefhebbers. Kleine domeinen, eigenzinnige wijnmakers en karaktervolle wijnen staan centraal. Van betaalbare wijnen die het begrip huiswijn net iets extra’s geven tot unieke verzamelaarswijnen die je alleen ontkurkt op zeer speciale momenten. Wijnen met een verhaal dat je graag doorvertelt.
Rex Neve en Janneke vd Leer

Rex Neve en Janneke van der Leer (Chabrol Wines)

wijnen

Domaine Breton

Catherine en Pierre Breton: natuurwijn-pioniers, meesters van Bourgueil cabernet franc en goede vrienden van Rex Neve (CEO Chabrol). Domaine Breton is een oud familiebedrijf dat sinds 1985 onder de eigen naam wijn bottelt. In de late jaren tachtig begonnen ze met biologische en latere biodynamische landbouw, en al in de vroege jaren negentig hadden ze de ‘zonder toevoegingen of interventie’-benadering van het wijnmaken geadopteerd.
Janneke van der Leer (sales/ horeca, Chabrol) volgt momenteel een stage bij Domaine Breton en had voor deze proeverij een aantal recente flessen meegebracht uit Frankrijk. Rex Neve vulde de reeks aan met een paar mooie cuvées uit het winkelassortiment.

Chabrol Wines, Amsterdam, 020-6222781

proeverij Chabrol
Proefnotities mousserend

7,5

Elle est pas bulle la vie, Catherine et Pierre Breton, Vouvray, Frankrijk 2019
Chenin blanc, klei-kiezelbodem, 9 maanden flesrijping, zero dosage; schoon, eerlijk, balans, sprankelend, hoge zuren, schoon, levendig en slank (12%)

8

La Dilettante Brut, Catherine et Pierre Breton, Vouvray, Frankrijk 2019, 2018
Chenin blanc, biologisch, klei-kiezelbodem; schoon en interessant, rijk en aromatisch, levendig, goede spanning, veel inhoud en lengte (13%) € 24,40

7,5

Confluence, Catherine et Pierre Breton, IGP Val de Loire, Frankrijk 2019
Grolleau, pétillant naturel; roze kleur, hint van pruimen, hoge zuren, heel apart (10,5%)

elle est pas bulle
Proefnotities wit

8,5

Pierre Rousses, Catherine et Pierre Breton, Vouvray, Frankrijk 2019
Chenin blanc, 55 jaar oude stokken, biologisch, klei-vuursteenbodem, zeer lange natuurlijke gisting in oude vaten, 10 maanden rijping in gebruikte vaten, wijn gemaakt door zoon Paul Breton; lichte kleur, zeer schoon, rijp, aromatisch, stijlvol, echte maaltijdwijn € 21,10

Domaine Breton
Proefnotities rood

8-

Trinch, Catherine et Pierre Breton, Bourgueil, Frankrijk 2019
Cabernet franc, 30 jaar oude stokken, biodynamisch, grindbodem, 18 dagen koude maceratie, spontane gisting, opvoeding in gebruikte eiken vaten; veel kleur, breed en intens, rijp, aromatisch, vullend, goede balans, maaltijdwijn (13,5%) € 17,35

8+

Les Beaux Monts, Catherine et Pierre Breton, Chinon, Frankrijk 2018
Cabernet franc, 50 jaar oude stokken, biodynamisch, klei-kalksteenbodem, 3 weken natuurlijke gisting, malolactisch in eiken vaten, 12 maanden rijping in gebruikte vaten en barriques; veel kleur, intense geur met florale en fruitige tonen, verleidelijk, sappig, vrouwelijke stijl, hint van kersen, prachtige balans, rondeur, veel sap, maaltijdwijn (12,5%) € 19,34

8,5

Franc de Pied, Catherine et Pierre Breton, Bourgueil, Frankrijk 2017
Cabernet franc, 25 jaar oude stokken, ongeënt, biodynamisch, kiezelige kleibodem, 3 weken natuurlijke gisting op rvs, 6-12 maanden rijping in gebruikte vaten; hechte kleur, breed van geur, mooi ontwikkeld, stijlvol, terroirwijn, rijpe aroma’s, fraaie tannine (12%) € 34,91

8

Nuits d’Ivresse, Catherine et Pierre Breton, Bourgueil, Frankrijk 2018
Cabernet franc, 55 jaar oude stokken, biodynamisch, klei-kalksteen, 3 weken natuurlijke gisting, 12 maanden rijping in gebruikte vaten; zeer veel kleur, rustiek, hint van kersen, mooie zuren en tannine, levendig, pittige wijn met veel lengte, decanteren aan te raden (13%)

8

Avis de Vini Fors, Catherine et Pierre Breton, Bourgueil, Frankrijk 2020
Cabernet franc, 50 jaar oude stokken, biologisch, gravelbodem, fermentatie en 6 maanden rijping in eiken vaten van Grenier; atypisch, sappige aanzet, mooi rood fruit, dorstlessend, hoge zuren, fijne bitters, aangenaam en levendig (13,5%)

8,5

Clos Sénéchal, Catherine et Pierre Breton, Bourgueil, Frankrijk 2018
Cabernet franc, 30 en 45 jaar oude stokken, biologisch, klei-kalksteenbodem, 3 weken fermentatie, malolactische fermentatie, 12-14 maanden rijping in eiken vaten van Grenier; hecht, intens, soepel, kersen, mooie zuren, fris en fruitig, goede balans, minder rondeur, wel structuur en karakter (14%)

8,5

Les Perrières, Catherine et Pierre Breton, Bourgueil, Frankrijk 2001
Cabernet franc, 70 jaar oude stokken, biologisch, klei-kiezel op klei-kalksteenbodem, rendement 20 hl/ha, 3 weken natuurlijke fermentatie in open eiken vaten, 12-24 maanden rijping in eiken vaten waarvan een deel nieuw; oranjerode kleur, aromatisch, veel finesse, klassiek, heel aards, fijn, jutezakken, floraal, zuren, bijzonder fraai ontwikkeld, klein beetje rustiek, aangename verrassing voor een 20 jaar oude wijn € 62,11