Na Slovenië en Kroatië lijkt nu ook wijnland Servië op te klimmen uit een diep dal. De eerste 21-eeuwse resultaten zijn veelbelovend! Bij wijnbar Fabus presenteerde importeur Delicroatia wijnen van Dejan Vujic en bij GoGood proefden we wijnen van Maurer en Botunjac.
proefnotities Jan van Lissum
Het is nauwelijks meer voor te stellen dat Servië ooit hoorde bij de top 10 van wijn producerende landen, met een wijngaardareaal van circa 220.000 hectare. De Tweede Wereldoorlog, de daaropvolgende communistische periode en het uiteenvallen van het oude Joegoslavië zorgde voor een enorme terugval qua wijnbouwoppervlakte. En voor een kwalitatieve eenheidsworst van matig niveau die vooral gericht was op binnenlandse consumptie.
Oude wijnstokken van het wijngoed Vujic

Oude wijnstokken van het wijngoed Vujic in de regio Župa

Anders dan bij de voormalige Joegoslavische deelstaten Slovenië en Kroatië het geval was, heeft het langer geduurd voordat we konden kennismaken met serieuze Servische kwaliteitswijnen. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat Servië na het uiteenvallen van Joegoslavië een langere periode van conflicten heeft doorgemaakt. En met het feit dat Servië in tegenstelling tot Slovenië en Kroatië nog geen deel uitmaakt van de Europese Unie.
De wijnindustrie kon daardoor niet profiteren van (buitenlandse) investeringen en/of subsidies en een broodnodige modernisering bleef uit. Grote, voormalige staatsbedrijven waren de norm en de opkomst van kleine, eigentijdse en meer op de internationale markten gerichte wijnproducenten bleef bescheiden.
Pas in deze eeuw weten steeds meer bedrijven naam te maken, waarbij het interessant is om te zien hoe er gezocht wordt naar een eigen wijnidentiteit.
Sommige producenten vestigen hun hoop op toegankelijke wijnen gemaakt van internationale, edele druivenrassen. Anderen willen hun wijnen voorzien van een authentiek Servisch karakter en gebruiken bij voorkeur regionale rassen als prokupac, kevedinka, kadarka en de bijna uitgestorven mézes fehér. De één kiest bij voorkeur voor de modernste productietechnieken, de ander geeft de voorkeur aan puur natuur en grijpt terug naar traditionele orange/amber wine-methodes.

Vujic

Importeur Delicroatia organiseerde bij wijnbar Fabus een proeverij gewijd aan het wijngoed Vujic. De jonge wijnmaker Dejan Vujic reed vanuit Zwitserland speciaal voor deze gelegenheid heen en weer naar Amsterdam om zijn twee wijnen te laten proeven. Geboren en getogen in Zwitserland werd hij door zijn grootvader geïnspireerd om zich met wijnbouw bezig te houden. Hij volgde zijn opleiding in Zürich en verhuisde naar Servië waar hij in het dorpje Lukarevina in de wijnregio Župa een circa 187 jaar oud familiewijngoed in 2017 transformeerde tot boutique winery. Hij produceert nu twee wijnen, de rode Gmitar, gemaakt van prokupac en de witte Tamjanika (muscat à petits grains), waarbij hij de regionale tradities combineert met natuurlijke werkwijzen.

Delicroatia, Amsterdam, 06-12723905

Dejan Vujic

Dejan Vujic

Proefnotities

9-

Tamjanika, Vujic, Župa, Servië 2017
Muscat à petits grains, 30 jaar oude stokken, 48 uur maceratie, spontane gisting, 6 maanden rijping sur lie op rvs, grove filtering; veel geel fruit, florale tonen, vlierbes, kamille, volle aanzet, sappig, zacht en aromatisch, veel smaak, citroenschil, klein bittertje, de wijn heeft duidelijk baat bij decanteren: de aroma’s worden voller en rijker, complexe wijn met veel lengte, grote verrassing, gastronomisch uitstekend inzetbaar (13%) € 20,00

8

Gmitar, Vujic, Župa, Servië 2017
Prokupac, 120 jaar oude stokken, spontane gisting, 22 dagen maceratie, 10 maanden barriquerijping, gevolgd door korte periode rvs, ongefilterd; veel kleur, intense geur, zeer rijp, rauw, tannine, veel inhoud, goede zuren, heeft tijd nodig om in balans te komen, eigen stijl, veel lengte (13,5%) € 29,00

Ook specialisten als GoGood, het jonge bedrijf van het Servisch-Nederlandse echtpaar Goran Lacković en Linda Wijn, importeren aantrekkelijke eigentijdse wijnen (en andere smakelijke producten) uit Servië. We proefden een aantal wijnen van de producenten Maurer en Botunjac.

Maurer

De bijna vergeten wijnregio Szerémség (Servisch: Srem), op de hellingen van het Tarcal-gebergte in het huidige Vojvodina, was ooit Hongaars. In de 19e eeuw vestigde de familie Maurer uit Salzburg zich hier om wijn te maken. Oszkár Maurer beschikt er over 9 hectare met oude tot zeer oude percelen; de oudste kadarka-stokken dateren uit 1880. De bodem is hier rotsachtig en van vulkanische oorsprong. Daarnaast bezit hij 6 hectare in de meer noordelijke regio Subotica-Horgos, waar de stokken vooral in zandgronden aangeplant staan. Maurer richt zich op de traditie van deze oudste en ooit beroemde wijnstreek en focust op de druivenrassen die hier vroeger de toon zetten, zoals kadarka, bakator, mézes fehér, furmint en tamjanika. De wijngaarden worden op biologische wijze bewerkt en de witte druivenrassen worden gevinifieerd als orange wines.

GoGood, Amsterdam

Oszkar Maurer

Oszkar Maurer

Proefnotities

8-

Tamjanika, Maurer, Srem, Servië 2018
Muscat à petits grains, orange wine; oranjekleurig, bloesem, abrikoos, verrassend fris, vriendelijke wijn, inzetbaar als aperitief, bij wit vlees en bij geroosterd varkensvlees (13,5%) € 17,95

7,5

Tamjanika, Maurer, Srem, Servië 2017
Muscat à petits grains, orange wine; bloesem, lekker zoet en zuur, spannend en elegant, mooie lengte

7,5

Szeremi Zöld, Maurer, Srem, Servië 2019
Szeremi zöld; licht bloesem, sappig, fruitig, frisse zuren, ongecompliceerd en toegankelijk, lichtgewicht, geschikt als aperitief (10,5%) € 13,95

8+

Kevedinka, Maurer, Subotica-Horgos, Servië 2017
Kevedinka, 92 jaar oude stokken, 4 dagen maceratie, orange wine; mooie aroma’s in geur en smaak, rijp fruit en zuren, sappig en evenwichtig, goede concentratie, gastronomische wijn, past goed bij koude visgerechten, droge geitenkaas en geroosterde groente (12%) € 12,95

8+

Furmint, Maurer, Srem, Servië 2019
Furmint, 13 jaar oude stokken, aangeplant op een helling op 300 m hoogte, 10% botrytisdruiven; aparte geur en smaak, zoetig (botrytis), bloesem, schoon en sappig, aangename doordrinkwijn, geschikt bij foie gras of als aperitief , eigenzinnige expressie, totaal anders dan Hongaarse furmint (12,5%) € 14,95

8,5

Babba***, Maurer, Srem, Servië NV
Riesling, bakator, mézes fehér (bijna uitgestorven druif), furmint, tamjanika (muscat à petits grains), drie maal gefermenteerd: blend van riesling en bakator, in 2016 geblend met de most van de mézes fehér , in 2017 met die van de furmint en in 2018 met de tamjanika, orange wine; oranjegeel, rokerige tonen in geur en smaak, abrikoos, honing, rijp en geconcentreerd, goede vulling, mooi sap, goede zuren en bittertjes, harmonieus, fraaie lengte (13%) € 19,95

8

Medenac Beli, Maurer, Srem, Servië 2017
Mézes fehér, orange wine met 18 maanden florrijping; oranjekleurig, fel aroma van de druif in de geur, wijn met spanning, honing, abrikoos, veel finesse, mooie zuren, eigenzinnig en harmonieus, veel lengte, verrassend (14%) € 20,35

7,5

CrazyLud, Maurer, Srem, Servië 2019
Blaufränkisch, cabernet sauvignon, vulkanische bodem, vroeg geplukt; correcte kleur, vooral aards, pruimen, hoge zuren, beetje stroef, wel schoon (12%) € 13,95

8

Cuvée, Maurer, Srem, Servië 2018
Blaufränkisch, cabernet sauvignon, vulkanische bodem, later geplukt; nogwat toegeplooid, meer vulling en concentratie, hoge zuren, fris fruit, veel spanning, meer wijn (13%) € 13,95

7,5

Pinot Noir, Maurer, Srem, Servië 2017
Pinot noir, laat geplukt; gesloten, nog compact, rijpe aroma’s, stevig, tannine, maaltijdwijn (14%) € 14,95

8-

Kadarka, Maurer, Subotica-Horgos, Servië 2019
Kadarka, zandgrond; lichte kleur, aards, fruitig, hoge zuren, goede balans, soepel en doordrinkbaar (11,5%) € 14,75

Kosta Botunjac

Kosta Botunjac

Botunjac

Het kleine familiebedrijf Botunjac is gevestigd in de regio 3 Morave – subregio Župa in Centraal-Servië, 230 km ten zuiden van Belgrado. Ze bezitten 2 hectare aan wijngaarden die ze op biologische wijze onderhouden. Via minimale interventie, gebruik van zwaartekracht in plaats van pompen, inzet van wilde gisten, en geen toevoegingen komen hier al decennia lang aantrekkelijke vins nature tot stand; de huidige eigenaar Kosta Botunjac werkt nog exact zoals zijn grootvader dat deed voordat hij in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gevangen werd genomen. De prokupac-druif speelt de hoofdrol, maar ook pinot noir gedijt hier uitstekend.

GoGood, Amsterdam

Proefnotities

8

Saint Graal Prokupac, Botunjac, Župa, Servië 2018
Prokupac, rijping in eiken foeders; heel lichte kleur, elegante aroma’s in geur en smaak, zeer fruitig en floraal, hoge zuren, zachte, elegante stijl € 15,95

8-

Pinot Noir, Botunjac, Župa, Servië 2017
Pinot noir, rijping in eiken foeders; elegant en aards, fruitig, mooi versmolten, heel licht parfumé, eigen stijl, goede balans, fris en doordrinkbaar (12,5%) € 15,95