proefnotities Jan van Lissum
Voor de echte kenners biedt VINVIN lidmaatschap van een exclusief platform met bijzondere privileges: naast gelimiteerde releases en jaargangen zijn dit bijvoorbeeld deelname aan masterclasses, wijn-spijsproeverijen of wijnreizen en persoonlijke adviezen van wijnexperts.
Rond 1990 besloot Stefano Antonucci zijn baan als bankier op te geven en zich volledig te gaan wijden aan zijn de wijngaarden van zijn familie in Barbara, in het hart van de Marche. De winery en kelders zijn gevestigd in een 18e-eeuws kloostercomplex dat volledig werd gerestaureerd en gemoderniseerd. De wijngaarden zijn tussen de 25 en 40 jaar oud en staan aangeplant op een heuvelachtige, kleirijke strook van ongeveer 40 hectare tussen de Apennijnen en de Adriatische Zee. Stefano combineert traditie met innovatie. Enerzijds wil hij autochtone druivenrassen het podium geven dat ze verdienen. De belangrijkste druif op zijn terrein is dan ook de verdicchio, met 28 hectare, die in vijf uiteenlopende cuvées op de markt wordt gebracht. Verder staan er percelen met montepulciano en lacrima di morro d’alba. Anderzijds ziet hij het als een uitdaging om originele en karaktervolle wijnen te creëren op basis van internationale druivenrassen als cabernet sauvignon, merlot en syrah.
Proefnotities Santa Barbara
8-
Santa Barbara, Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore, Italië 2020
Verdicchio; smaakvol en evenwichtig, schoon, aangenaam mondgevoel, wijn voor iedereen
9
Moss Blanc, Santa Barbara, Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore, Italië 2020
Verdicchio, 18 maanden rijping in nieuwe barriques; rustige geur en smaak, grootse aroma’s, goed fruit, zuren en mineralen, rijk en complex, houtinvloed is goed verweven, zeer veel lengte, smaakvol, prachtige gastronomische wijn
8-
Santa Barbara, IGP Marche, Italië 2019
Cabernet sauvignon, merlot, montepulciano, fermentatie op rvs, barriquerijping; smaakvol, goede vulling en bite, aangename zuren, correct, goede prijs-kwaliteitverhouding
8
Mossone, Santa Barbara, IGP Marche, Italië 2019
Merlot; fruitig en floraal, mooi ontwikkeld, smeuïge vulling, goed gerijpt, aangename inbreng van zuren, goede balans
Tenuta di Ghizzano, Toscane
Ghizzano is een historisch landgoed in Toscane, niet ver van de Middellandse Zee. Sinds de 14e eeuw houdt de familie Venerosi Pesciolini zich hier bezig met diverse vormen van landbouw waaronder olijventeelt en wijnbouw. Gravin Ginevra Venerosi Pesciolini, die in 1996 de leiding kreeg, transformeerde het domein geleidelijk naar duurzame, biologische en uiteindelijk, in 2006, biodynamische teelt. Doel was wijnen te creëren die de stijl, elegantie en rijke geuren van de omliggende glooiende heuvels weerspiegelen, met respect voor elke expressie.
Proefnotities Tenuta di Ghizzano
8-
Mimesi Vermentino, Tenuta di Ghizzano, IGP Costa Toscana, Italië 2022
Vermentino, 4 maanden rijping in amfoor; elegant, sappig, mooi wit fruit, nogal parfumé, goede lengte
8,5
Mimesi Sangiovese, Tenuta di Ghizzano, Terre di Pisa, Italië 2019
Sangiovese, 14 maanden rijping in amfoor, gevolgd door 18 maanden op fles; smeuïg, mooie balans, duidelijk kruidige ondertoon, fraaie tannine, goed samengesteld, elegant ontwikkeld
8
Veneroso, Tenuta di Ghizzano, Terre di Pisa Rosso, Italië 2016
70% sangiovese (20 en 30 jaar oude stokken), 30% cabernet sauvignon, fermentatie in open houten vaten en beton, 16 maanden rijping in Franse eiken vaten van 500 L (10% nieuw); goed ontwikkeld, mooi versmolten, kruidig, correcte balans, prima blend
8,5
Nambrot, Tenuta di Ghizzano, IGP Costa Toscana, Italië 2019
60% merlot, 20% cabernet franc, 20% petit verdot, fermentatie in open houten vaten, 18 maanden rijping in Franse barriques (15% nieuw), 10 maanden flesrijping; rijp fruit, goede zuren en tannine, mooi smaakpalet, zacht, evenwichtig en verleidelijk, goede lengte
Poderi la Collina, Piemonte
Kwaliteit zonder compromis is het leidende principe van Poderi la Collina, een drie generaties oud familiebedrijf. Tot in de jaren zeventig hield de familie zich bezig met het aankopen van druiven en wijnen en op basis daarvan hun eigen blends te produceren. Piergiorgio Marengo was de eerste die begin jaren tachtig een eigen wijngaard kocht. Inmiddels omvat het bezit 14 hectare aan wijngaarden en worden er jaarlijks zo’n 33.000 flessen wijn geproduceerd. De wijnstokken staan aangeplant rond het Doglianese gehucht Panezzo, inclusief een perceel wijnstokken in de belangrijke subregio Castiglia. De geproefde wijnen worden gekenmerkt door een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding.
Proefnotities Poderi la Collina
7,5
Poderi la Collina, Langhe Sauvignon Blanc, Italië 2022
Sauvignon blanc, 5 maanden rijping op rvs; schoon en zuiver, lekker doordrinkbare allemansvriend
7,5
Castiglia, Poderi la Collina, Dogliani Superiore, Italië 2020
Dolcetto, korte barriquerijping, 4-6 maanden op fles; toegankelijk en lekker, no-nonsense wijn
7,5
Pian Marie, Poderi la Collina, Dogliani, Italië 2022
Dolcetto, korte rijping op rvs, 2-3 maanden op fles; evenwichtig en sympathiek, lekker doordrinkbaar, goede lengte, knappe prijs-kwaliteitverhouding
8-
Bricco Barone, Poderi la Collina, Langhe Nebbiolo, Italië 2020
Nebbiolo, 6 maanden houtrijping, 3 maanden op fles; evenwichtig en aangenaam, goede lengte, verrassend niveau voor Langhe, mooi mondgevoel
Cordero di Montezemolo, Piemonte
De van oorsprong Spaanse familie Cordero di Montezemolo vestigde zich in het midden van de 14e eeuw in Piemonte. De familie onderscheidde zich in belangrijke militaire en diplomatieke functies voor het koninklijk huis van Savoye en groeide uit tot een van de belangrijkste aristocratische families van Piemonte. Via het huwelijk van Paolo Cordero di Montezemolo met Maria Lydia Falletti komt het Monfalletto domein in La Morra in het bezit van de familie. Inmiddels wordt het domein geleid door Alberto en zijn familie. De winery is volledig vernieuwd en het bezit omvat in totaal circa 51 hectare aan topwijngaarden in de appellaties Barolo en Roero. Het domein Monfalletto omvat 28 hectare, met nebbiolo aangeplant op zuidoostelijk en zuidwestelijk georiënteerde hellingen, terwijl de noordzijde van dezelfde heuvel percelen met dolcetto, barbera en arneis omvat. Lager gelegen wijngaarden zijn beplant met chardonnay en barbera. De icoonwijn Barolo Enrico VI is afkomstig van de cru Villero waarvan de familie sinds 1965 2 hectare bezit. Sinds 2013 zijn alle wijngaarden biologisch gecertificeerd.
Proefnotities Cordero di Montezemolo
8-
Cordero di Montezemolo, Barbera d’Alba, Italië 2021
Barbera, 20 dagen fermentatie op rvs (7-8 dagen maceratie), malolactisch en 7-8 maanden rijping in Franse en Slavonische eiken vaten; veel kleur, aromatisch en vullend, pittig, goede lengte
8
Monfalletto, Cordero di Montezemolo, Barolo, Italië 2019
Nebbiolo, vinificatie per perceel, 4-5 dagen maceratie, 10-12 dagen fermentatie op rvs, malolactisch en 18-24 rijping op Franse en Slavonische eiken vaten, 12 maanden flesrijping; vullend, goed versmolten aroma’s, evenwichtige wijn met spanning en lengte
8,5
Enrico VI, Cordero di Montezemolo, Barolo, Italië 2019
Nebbiolo, single vineyard van 2 ha, 6-10 dagen maceratie, 10-12 dagen fermentatie op rvs, malolactisch en 20 rijping in Franse barriques; mooie aroma’s in geur en smaak, evenwichtig en verfijnd, goede lengte, gastronomische wijn op niveau
8
Enrico VI, Cordero di Montezemolo, Barolo, Italië 2014
Nebbiolo; elegante kleur, mooi ontwikkeld, goede balans en lengte, nu goed op dronk als maaltijdwijn
Alberto Graci, Sicilië
Als zoon uit een Siciliaanse boerenfamilie studeerde Alberto in Rome en werd op jonge leeftijd een succesvolle investeringsbankier in Milaan. De dood van zijn grootvader, die ook wijn verbouwde, deed hem in 2004 besluiten terug te keren naar zijn geboortegrond. Hij kon het land van zijn grootvader verkopen en investeerde in wijngaarden op de noordelijke hellingen van de Etna, in het hart van de Alcantaravallei. Tegenwoordig geldt hij als een van de pioniers van de heropleving van de Etna als wijnstreek en wordt hij door velen een wijnkunstenaar genoemd. Hij bezit ongeveer 25 hectare wijngaarden met oude, ongeënte stokken op verschillende soorten vulkanische bodems. De hoogteligging loopt uiteen van 600 tot 1000 meter boven zeeniveau. Nerello mascalese is zijn belangrijkste druif met meer dan 15 hectare, gevolgd door carricante en catarratto. De grote diversiteit tussen wijnoogsten en de verschillende wijngaarden bieden een enorme terroirrijkdom.
Proefnotities Alberto Graci
8-
Alberto Graci, Etna Bianco, Italië 2022
70% carricante, 30% catarratto, 2,5 ha grote wijngaard op 600 m hoogte, fermentatie en 8 maanden rijping op beton; sappig, schoon fruit, goede zuren, goede lengte, plezierige doordrinkwijn
8+
Alberto Graci, Etna Bianco Contrada Muganazzi, Italië 2021
70% carricante, 30% catarratto, 2,5 ha grote wijngaard op 600 m hoogte, fermentatie en 12 maanden rijping op beton (50%) en in eiken vaten (50%), 12 maanden flesrijping; veel inhoud en vulling, goed gedoseerde houtinbreng, sappig fruit, maaltijdwijn
8
Alberto Graci, Etna Rosso, Italië 2021
Nerello mascalese, wijngaarden op 600-700 m hoogte, 30 dagen fermentatie en 18 maanden rijping op beton; evenwichtig, smeuïg, aangenaam smaakpalet, doordrinkbaar, goede lengte
8+
Alberto Graci, Etna Rosso Contrada Feudo di Mezzo, Italië 2021
Nerello mascalese, wijngaarden op 600 m hoogte, lange maceratie en fermentatie in conische eiken vaten, 18 maanden rijping in eiken vaten; aromatisch, meer vulling, zwart fruit, tannine, vullend, intense wijn met veel lengte
8+
Sopra Il Pozzo, Alberto Graci, Etna Rosso Contrada Arcuria, Italië 2018
Nerello mascalese, 80 jaar oude ongeënte stokken, wijngaard op ca 1000 m hoogte, 25 dagen fermentatie en 18 maanden rijping in eiken vaten, 12 maanden flesrijping; lichte kleur, mooie aroma’s, veel finesse in geur en smaak, evenwichtig, fraai ontwikkeld, mooie lengte
Ook geproefd
8
Ameri Sangiovese, Podere San Cristoforo, IGP Toscana Rosso, Italië 2021
Sangiovese, 10 maanden rijping in Franse eiken vaten; aangename aroma’s, mooi fruit, goede zuren, sappig en evenwichtig, goede lengte, toegankelijk
8
Riserva, Fattoria dei Barbi, Brunello di Montalcino, Italië 2013
Brunello; gerijpt fruit, veel kruidigheid, typische aroma’s van Montalcino, mooie balans, goede materie en tanninestructuur, duidelijk wat ontwikkeld
8
Il Pareto, Tenuta di Nozolle, IGP Toscana Rosso, Italië 2019
100% cabernet sauvignon, fermentatie en 2 maanden rijping op rvs, 24 maanden in Franse barriques (30% nieuw), 6 maanden op fles; mooi rijp fruit, frisse zuren, levendig, goede lengte, aangenaam smaakpalet
8-
Paolin, Cascina Luisin, Barbaresco, Italië 2016
Nebbiolo, 40 dagen maceratie en fermentatie op beton, malolactisch en rijping in Slavonische eiken vaten van 30 hl, 30 maanden flesrijping; mooi versmolten, aangename kruidigheid, goede balans en lengte
8
Asili, Cascina Luisin, Barbaresco, Italië 2016
Nebbiolo, 65 jaar oude stokken, 40 dagen maceratie en fermentatie op beton, malolactisch en rijping in Slavonische eiken vaten van 30 hl, 30 maanden flesrijping; mooi ontwikkelde aroma’s, goede balans en lengte, smaakvolle wijn
8,5
Riserva, Aldrighetti Lorenzo e Cristoforo, Amarone della Valpolicello Classico, Italië 2015
Corvina, corvinone, rondinella, druiven 90 dagen gedroogd, 10 dagen maceratie, 25-30 dagen fermentatie, minimaal 48 maanden rijping in grote eiken vaten; rijp en rijk, mooi versmolten aroma’s, goede balans, veel lengte