Montevertine

Montevertine

Verkerk Wijnimport organiseerde onlangs voor een select gezelschap van sommeliers en enkele wijnschrijvers een unieke proeverij. Nooit eerder presenteerde het huis Montevertine uit de regio Chianti Classico 10 jaargangen Le Pergole Torte in ons land. Het is een wijn die exact de kwaliteiten van elk oogstjaar laat zien. Het fundament is in elk jaar herkenbaar, terwijl de specifieke omstandigheden er een wijn van maken met opmerkelijke jaargangtypische kenmerken. Eigenaar Martino Manetti lichtte elke jaargang kort toe en wees ook op eigenaardigheden van enkele ‘mindere’ jaargangen. Samenvattend: met de wijn Le Pergole Torte staat Montevertine fier in de top tien van Toscane. tekst en proefnotities Louis Janssen
De Agricola Montevertine mag dan in Radda in het herkomstgebied Chianti Classico liggen, Le Pergole Torte is vanaf het begin een streekwijn, een Rosso di Toscana. Toen Sergio Manetti in 1967 de gebouwen van het in verval geraakte domein kocht, plantte hij 2 hectare sangiovese aan op een nieuw perceel, vooral voor de productie van zijn eigen thuiswijn. Tot de jaargang 1990 was dat het enige perceel met druiven voor de Pergole Torte, daarna koos men uit alle 9 wijngaarden de beste sangiovesedruiven. Sinds de jaargang 2001 is deze perceelkeuze niet meer gewijzigd. De eerste wijn maakte hij in 1971. Omdat Sergio vanaf het begin weigerde om de voor DOCG Chianti Classico verplichte hoeveelheid trebbiano te assembleren en slechts een 100% sangiovesewijn maakte, stellen sommige mensen dat Montevertine de eerste producent was van het type wijn dat later zeer bekend werd als super-Tuscan (terzijde: Sergio Manetti stapte als eerste producent al in 1981 uit het Consorzio). Die gedachte is een feitelijke nonsens, want dat type wijn kreeg vooral succes door het gebruik van regiovreemde druivenrassen als cabernet sauvignon, merlot en syrah.
Martino Manetti

Martino Manetti

montevertine4
10 jaargangen Le Pergole Torte
De wijnen staan vermeld in volgorde van proeven

7,5
Le Pergole Torte, Montevertine, IGP Toscana, Italië 2014
Sangiovese, volgens Manetti een lastige jaargang (koude en tamelijk vochtige zomer, september was echter uitstekend (men oogst meestal vanaf de 2e week van oktober), transparant, vlezig rood fruit, direct fijn en precies, nog ingetogen middenstuk, frisse elegantie, middellang, jeugdig.

8+
Le Pergole Torte, Montevertine, IGP Toscana, Italië 2013
Sangiovese, uit een goed tot prima jaar, ‘zo hoort het’, mediumdiepe tint, volle aroma’s van rijker rood fruit, vuurkorf, aanzet met structuur, fraaie en typische aciditeit, verteerbaar, breed en zuiver, ruime afdronk, lekker glas.
8-
Le Pergole Torte, Montevertine, IGP Toscana, Italië 2012
Sangiovese, lastige jaargang, veel regen in september, onvoldoende rijping (16.000 flessen i.p.v. 25.000), lichte en ingetogen aroma’s van rood fruit, ietsje kruidigheid, niet vegetaal, directe aanvang, toegankelijk, middenstuk in lichte balans, lichte structuur, voor kortere termijn.

8,5
Le Pergole Torte, Montevertine, IGP Toscana, Italië 2011
Sangiovese, warme tot hete zomer, oogst al vanaf 23 september, ‘afwijkende stijl’, krachtige aroma’s van ook donker rijp fruit, specerijen, sappige aanzet, krachtige ontwikkeling, structuur en body, warmte, tamelijk verleidelijk, goed glas.

9
Le Pergole Torte, Montevertine, IGP Toscana, Italië 2010
Sangiovese, fraaie aroma’s van rijp rood fruit, houttoets, kokos, mint, ‘beste jaargang van de 10, dicht bij ideale wijn, alles klopte’, evolutie in kleur, hechte aanzet, opgebold middenstuk met elegante, levendige zuren, zuivere expressie sangiovese, mineraliteit, energie, nog wachten, zeer beloftevol.

8-
Le Pergole Torte, Montevertine, IGP Toscana, Italië 2009
Sangiovese, ‘nice, gemiddelde oogst, ik ben er redelijk tevreden over’, ontwikkeld uiterlijk, kruidigheid, klein rood fruit, zachte aanzet, tikje stroeve ontwikkeling, aanwezige tannine, eerder breed dan diep, bredere uitwaaiering naar het einde, middellang.

7,5
Le Pergole Torte, Montevertine, IGP Toscana, Italië 2008
Sangiovese, ‘regen, ook tijdens oogstperiode, resultaat van werk in de kelder’, evolutie, kruidigheid, klein rood fruit, tikje ruwe aanzet, stevige basis in middenstuk, lichte finesse, voor kortere termijn.

9-
Le Pergole Torte, Montevertine, IGP Toscana, Italië 2007
Sangiovese, warm jaar, tijdens oogst ideaal, ontwikkelde aroma’s, verleidelijk fruit, hout, rijpe aanzet, vrij zwoel, mals middenstuk, zachte, rijpe aciditeit, geeft energie, zeer typisch sangiovese, zuiver en complex, balans, zeer fraai glas, toekomst.

9-
Le Pergole Torte, Montevertine, IGP Toscana, Italië 2006
Sangiovese, magnum, evolutie, ook aromatisch, zuidvruchten, balsamico, sous-bois, malse aanzet, sap, toegankelijk, ontwikkeling gebalanceerd, gedragen door fijne, verteerbare zuren, elegant en gepolijst, zeer fraai.

8+
Le Pergole Torte, Montevertine, IGP Toscana, Italië 2004
Sangiovese, ‘klassiek, koele zomer met hogere zuren’, brede geurwaaier, accent op fijn fruit, puur, aanzet finesserijk, elegantie, goed geïntegreerde zuren, alles in volledige balans, naar einde toe iets te nadrukkelijke aciditeit, prima glas.

Vanaf het begin was Giulio Gambelli de wijnmaker. Hij bleef actief tot en met de oogst 2011 en werd toen opgevolgd door oenoloog Paolo Salvi. Veel is er in al die jaren niet veranderd in de manier van wijn maken. Zwaartekracht is hier de dominante factor, en wel tot en met de ongefilterde botteling. De gemiddelde opbrengst voor de Pergole Torte is 40 hl/ha, waarvoor alles met de hand geplukt wordt. De alcoholische (ongeveer 25 dagen) en malolactische gisting vinden plaats in flinke cementen vaten van 15.000 liter. Daarna verdwijnt de wijn 12 maanden in grote eiken vaten uit Kroatië (Slavonië, tot 1800 liter grootte) en nog 6 tot 12 maanden op eikenhouten barriques uit het Franse Allier. Na nog 6 maanden flessenrust zijn ze in principe klaar voor de consument. Geduld verricht echter wonderen.

Verkerk Wijnimport, Amsterdam, www.verkerk-wijnimport.nl