Mattijs en Alessandra Briganti

Mattijs Koornneef (Verkerk Wijnimport) en Alessandra Briganti (Monteraponi)

Een van de speciale gasten van Verkerk Wijnimport tijdens een PAXXX-proeverij bij restaurant Scheepskameel in Amsterdam was Alessandra Briganti, echtgenote van Michele, wijnmaker van het Toscaanse bedrijf Monteraponi. Zij presenteerde een ruime selectie van hun wijnen, waaronder verschillende jaargangen van de Chianti Classico Riserva Il Campitello en de Chianti Classico Baron Ugo.
proefnotities Jan van Lissum
Het bergdorpje Monteraponi op de gelijknamige berg vlak bij Radda was eind 10e eeuw het woonoord van graaf Ugo van Toscane. Later schonk hij het domein aan het klooster van Poggio Martori. Het dorpje ziet er nog altijd uit als eeuwen geleden, met een centrale toren, een intact gebleven middeleeuwse wijnkelder en zo ongeveer de hoogst gelegen wijngaarden van Toscane.
Eind jaren zeventig kocht Antonio Briganti het domein om er met zijn familie vakanties door te brengen. De wijngaarden die er lagen breidde hij uit met nieuwe aanplant en de oogst verkocht hij ieder jaar aan producenten in de regio.
Toen zijn zoon Michele in 1997 het familiebezit overnam, besloot hij om zelf wijnen te gaan produceren. Groot voorbeeld voor Braganti was Montevertine, eveneens in Radda, en de wijnmaker met wie hij ging samenwerken was Maurizio Castelli die ook voor Podere Boscarelli en Mastrojanni werkte.
Monteraponi

Bosrijk microklimaat en eeuwenoude kelders

Het domein strekt zich uit over 200 hectare, bestaat grotendeels uit oude eiken en kastanjes, en omvat 8 hectare olijfbomen en 12 hectare aan wijngaarden. 10 hectare daarvan staat geregistreerd als Chianti Classico-wijngaard.
De wijngaarden lenen zich door het natuurlijke, bosrijke ecosysteem bij uitstek voor biologische teelt. De kalk-mergelbodem, de hoogteligging van 400 tot 600 meter en de zuidelijke, amfitheatervormige expositie creëren samen een ideaal microklimaat.
In de eeuwenoude kelders, waar de temperatuur en de vochtigheidsgraad altijd constant is, wordt zo weinig mogelijk ingegrepen bij de vinificatie. Vergisting vindt plaats in betonnen vaten en de rode wijnen rijpen vervolgens 15 tot 30 maanden in grote vaten (botti) van Frans en Slavonisch eikenhout.

Premium trebbiano

De trebbiano-druiven van het domein gebruikte Michele Briganti aanvankelijk uitsluitend voor de productie van vin santo. De oogstkwaliteit afkomstig van de oude stokken was echter van dusdanig hoog niveau, dat hij vanaf 2012 besloot een witte topcuvée te maken, waarin de trebbiano-druif optimaal tot zijn recht zou komen. Na enkele experimentele jaargangen, waarin hij de vinificatietechnieken varieerde, bereikte hij met jaargang 2015 het gewenste resultaat en stond de productiewijze voortaan vast. De druiven worden nu voor 50% ontsteeld, waarna de most 48 uur maceratie ondergaat. De fermentatie start op beton en wordt voltooid in oude barriques. De rijping duurt 12 maanden en vindt plaats in oude en nieuwe Bourgognevaten, met twee batonnages per week.

De productie van Monteraponi omvat naast wijn ook grappa en olijfolie. Alle producten zijn biologisch gecertificeerd.
verkerk 8

Michele Briganti

Trebbiano
Proefnotities wit

****

Trebbiano, Monteraponi, IGP Colle della Toscana Centrale, Italië 2019
Trebbiano, meer dan 40 jaar oude stokken, wijngaarden Campitello en Baron Ugo, op 420-570 meter hoogte, 50% ontsteeld, 48 uur maceratie, spontane fermentatie op beton, rijping in barriques (50% nieuw); goudgele kleur, geur is een beetje gesloten, rijk aan aroma’s, licht muntachtig, levendig, goede balans, mooie finale, veel lengte (12,5%) € 77,20

***(*)

Trebbiano, Monteraponi, IGP Colle della Toscana Centrale, Italië 2018
Trebbiano; geur is nu wat gesloten, zacht, breed smaakpalet, mooi ontwikkeld, goede vulling en spanning, evenwichtig en aangenaam (13%) € 77,20

****

Trebbiano, Monteraponi, IGP Colle della Toscana Centrale, Italië 2013
Trebbiano; rijpe en elegante aroma’s, heel bijzonder ontwikkeld, veel smaak, mooi versmolten, goede balans en lengte, rijk en apart, maaltijd- en meditatiewijn voor de fijnproever (12,5%)

Baron Ugo
Proefnotities rood

***

Monteraponi, Chianti Classico, Italië 2022
95% sangiovese, 5% canaiolo, 15 jaar oude wijnstokken, wijngaarden op 450 tot 570 meter hoogte, biologisch, 25 dagen maceratie, spontane fermentatie en malolactisch op beton, bijna 16 maanden rijping in grote vaten van Frans en Slavonisch eikenhout, 1 maand op beton, botteling zonder filtering of klaring; lekker fruitig, frisse zuren, goede balans en lengte, aangenaam doordrinkbaar € 32,50

***

Il Campitello Riserva, Monteraponi, Chianti Classico, Italië 2020
90% sangiovese, 7% canaiolo, 3% colorino, 45 jaar oude wijnstokken, oudste wijngaard van Monteraponi, afgescheiden van andere wijngaarden door bos, op 420 meter hoogte, biologisch, 40-45 dagen maceratie, spontane fermentatie en malolactisch op beton, bijna 26 maanden rijping in grote vaten van Frans en Slavonisch eikenhout, 3 maanden op beton, botteling zonder filtering of klaring; aromatisch, smaakvol, lekker fruit, goede zuurgraad, fijne kruidigheid, goede balans (13,5%)

****

Il Campitello Riserva, Monteraponi, Chianti Classico, Italië 2019
90% sangiovese, 7% canaiolo, 3% colorino; aromatisch, goed ontwikkeld, sappig en rijk, aangenaam fruit, o.a. aardbeien en kersen, goede inhoud en tannine, mondvullend smaakpalet, veel lengte, aangenaam (13,5%) € 79,95

****(*)

Il Campitello Riserva, Monteraponi, Chianti Classico, Italië 2018
90% sangiovese, 7% canaiolo, 3% colorino; intense rode kleur, complex in geur en smaak, bessenfruit, goed opgenomen elegante tannine, frisse zuren, rijk geschakeerd en aangenaam
(uit privécollectie Proefschrift)

****

Il Campitello Riserva, Monteraponi, Chianti Classico, Italië 2016
90% sangiovese, 7% canaiolo, 3% colorino; vrij gesloten geur, fruitig, zacht, goede tannine, mooi ontwikkeld, versmolten aroma’s, aangenaam palet, veel lengte, gastronomische wijn (13,5%) € 69,95

*****

Baron Ugo, Monteraponi, IGP Toscana, Italië 2019
In 2012 werd deze cuvée door het Consorzio afgekeurd als chianti classico. Sindsdien brengt Briganti hem steevast op de markt als IGP Toscana, ondanks het zeer hoge kwaliteitsniveau.
90% sangiovese, 7% canaiolo, 3% colorino, meer dan 40 jaar oude wijnstokken, hoogst gelegen wijngaard van Monteraponi, op 570 meter, biologisch, 40-45 dagen maceratie, spontane fermentatie en malolactisch op beton, 36 maanden rijping in 30-hectolitervaten van Frans en Slavonisch eikenhout, 3 maanden op beton, botteling zonder filtering of klaring, 5 maanden flesrijping; uitstekende geur en smaak, slank, elegant en evenwichtig, mooi ontwikkeld fruit, soepele tannine, veel finesse en lengte, rijk en aangenaam (13,5%) € 82,30

****

Baron Ugo, Monteraponi, IGP Toscana, Italië 2018
90% sangiovese, 7% canaiolo, 3% colorino; aromatisch, goede balans, gerijpt fruit en mooie zuren, zacht en versmolten, aangename gastronomische wijn (13,5%) € 82,30

****(*)

Baron Ugo, Monteraponi, IGP Toscana, Italië 2017
90% sangiovese, 7% canaiolo, 3% colorino; intense rode kleur, complexe geur, donkerrood kersenfruit, lichte tabaktoets, mooie kruidigheid, rijk smaakpalet, mooie tannine, warm en intens
(uit privécollectie Proefschrift)

Verkerk Wijnimport, Amsterdam, 020-7732877