Chateau Montelena

Chateau Montelena

Interview met Brian Baker, Chateau Montelena

Kort geleden nodigde Ruben van Dam van de Schiedamse importeur Hosman Vins Proefschrift uit voor een proeverij gewijd aan Chateau Montelena. Aansluitend interviewden we Brian Baker, Vice President Sales and Marketing van Montelena.
tekst Louis Janssen, proefnotities Jan van Lissum
Na onze laatste vraag blijft het iets te lang stil. Het antwoord kost hem moeite, zo schijnt. Eigenlijk is het ook een totaal verkeerde vraag. ‘Goede vraag’ zegt hij. En dan, aarzelend: ‘Interessante kwestie, maar ik kan zo direct niets vinden. Misschien moet je die vraag nog even mailen, dan kan ik er wat langer over nadenken.’ Hij kiest voor de sympathieke oplossing.
Ruben van Dam en Brian Baker

Ruben van Dam (Hosman Vins) en Brian Baker (Montelena)

Historie

Natuurlijk vraag je aan Amerikaanse marketeers nooit naar hun grootste teleurstelling tot nu toe. En al zeker niet aan Brian Baker, tegenwoordig Vice President Sales and Marketing van het illustere Chateau Montelena uit Napa Valley. Voor het jonge geheugen: Parijs 1976. Met de 1973’er Chardonnay wint Montelena de legendarische, vergelijkende blindproeverij van witte bourgognes en Californische chardonnay, deels ook georganiseerd als evenement rond de feestelijkheden naar aanleiding van 200 jaar onafhankelijkheid van de VS. Enkele prominente Franse juryleden zijn Aubert de Villaine (Domaine de la Romanée-Conti) en Michel Dovaz. Op één na zijn alle gemaakte notities spoorloos : sommelier Christian Vannequé beschreef de ’73 als een mooie, te volgen wijn, maar kreeg even later flink op zijn donder van zijn patron in het toprestaurant Tour d’Argent… Toentertijd kostte de wijn $ 6,50, de productie van deze jonge aanplant chardonnay bedroeg 26.400 flessen en enkele jaren geleden werd er een fles geveild voor meer dan 10.000 euro.
De rest is geschiedenis. Weg zijn de vooroordelen ten aanzien van Californische wijnen. Chateau Montelena profiteert er tot in onze dagen van en dat zal voorlopig niet verdwijnen, gezien The Judgment at Paris 1976 een prominente plaats inneemt in veel communicatieve uitingen van het Château.
Wellicht de allerbelangrijkste, maar bij ons veel minder bekende onderscheiding ontving het château jaren later. Twee flessen van de Montelena Chardonnay 1973 zijn opgenomen in de collectie van The National Museum of American History in Washington D.C. Hier staan allerlei objecten als kroonjuwelen uitgestald om de bepalende invloed die ze hebben gehad op de Amerikaanse (ook agri-culturele) geschiedenis. Ford, Campbell, Pepsi, Reed etc. Ook de film Bottle Shock, over Paris 1976, is voor een deel gedraaid op Montelena.

De Montelena Chardonnay 1973, een van de winnaars van The Judgment at Paris 1976, kostte destijds $6,50. Inmiddels staat de wijn in The National Museum of American History.

wijngaarden Montelena

Estate vineyards van Chateau Montelena

Chardonnay en Cabernet verticaal

Korte tijd geleden nodigde Ruben van Dam van de Schiedamse importeur Hosman Vins ons uit voor een voor een proeverij gewijd aan met name de chardonnay en de estate cabernet sauvignon van Chateau Montelena, voorafgaand aan een interview met Brian Baker. Daarover direct meer. Hosman Vins heeft het alleenrecht.
Montelena ligt in het uiterste noorden van Napa Valley, vlak bij Mount Saint-Helena. Het chateau werd ooit in 1888 in steen gebouwd, voor de regio tamelijk uniek. In het begin voldeed het vooral als opslagruimte voor wijnvaten. Eigenlijk begint de echte wijnhistorie van het kasteel pas in 1940, als de oorspronkelijke naam A.L. Tubbs Winery plaatsmaakt voor de huidige, maar tussen 1947 en 1967 wordt er desondanks geen druppel wijn gemaakt. Pas in 1972 komt de productie weer serieus op gang, met onmiddellijk succes, zoals bleek. Tegenwoordig ligt de standaard nog altijd hoog. De wijnen zijn veel gevraagd en het chateau ontvangt bezoekers uit de hele wereld.

100 punten betekent ontslag

Brian Baker: ‘Als je bij ons een wijn maakt die 100 punten scoort, word je ontslagen. Al sinds het begin maken we wijnen die consistent en verfijnd dienen te zijn en uitnodigen om er iets bij te eten. Het zijn geen blockbusters dus. Zoals bekend is dat type wijn lang de standaard geweest in Californië en dé norm voor een aantal bekende wijncritici, zeker voor de meeste rode wijnen. Montelena zoekt finesse, elegantie en aciditeit. Jammer genoeg denken veel mensen bij Californië nog steeds aan vanillepudding, overdadig hout en rijke alcoholniveaus. Ook in Nederland, mensen praten elkaar na. De meeste consumenten denken nog altijd klassiek over de Californische wijnen. Het is tijd dat het imago opschuift naar de reële werkelijkheid van vandaag. De jonge generatie zoekt weer naar chardonnays. In Nederland moeten het vaak de goedkopere wijnen zijn. We moeten ze overtuigen dat het nu allemaal anders is. Hoe? Middenklassenwijnen hebben hierin een belangrijke functie, maar ook die zijn er hier te weinig.’
De Europese en Nederlandse gastronomische voorkeuren veranderden de laatste decennia als nooit eerder. Veel meer authentieke smaken, de opkomst van de vins naturels, de enorm gegroeide focus op gezond en duurzaam voedsel, de biologische en biologisch-dynamische teeltmethoden, allerlei nieuwe eetconcepten en de explosieve groei van de welvaart. Dat heeft gevolgen voor onze wijnvoorkeuren. Baker: ‘Onze filosofie is altijd geweest dat we geen trendvolgers zijn. Elke wijn, iedere jaargang is de reflectie van onze eigen opvattingen. Een Montelena biedt de zekerheid van verfijning en inzetbaarheid aan welke tafel dan ook. Wist je trouwens dat onze chardonnay wel 35 jaar kan ouderen?’
Naast chardonnays maakt winemaker Matt Crafton op Montelena ook wijnen van riesling, cabernet sauvignon, cabernet blanc, zinfandel, cabernet franc, petite syrah en malbec. En met succes, uiteraard.

‘Jammer genoeg denken veel mensen bij Californië nog steeds aan vanillepudding, overdadig hout en rijke alcoholniveaus’

wijnmaker Matt Crafton

Wijnmaker Matt Crafton

Proefnotities wit

7,5

Potter Valley Riesling, Chateau Montelena Winery, Potter Valley, Californië 2016
Riesling, 6 maanden op Frans hout en roestvrijstalen tanks; ander type riesling, rijpe smaaktonen, licht pétrol, mousse-achtige impressie, rijpe tonen vallen het meeste op, impressie van peer, goede strakke tonen op de achtergrond (13,4%)

8

Chardonnay, Chateau Montelena Winery, Napa Valley, Californië 2015
Chardonnay, 10 maanden op Frans hout; licht crèmige tonen door nieuw hout, in smaak nog sterker aanwezig, rijke tonen, licht kruidig, puur, licht medicinaal tintje, goede balans, smaak is mooier dan geur, goede lengte, wijn met karakter (13,6%)

8,5

Chardonnay, Chateau Montelena Winery, Napa Valley, Californië 2014
Chardonnay, 10 maanden op Frans hout; geur is beter geïntegreerd, associatie met truffel, citrus en sinaasappelschilbitters, mooie mineralen, medicinaal, meer spanning, maar ook breed en diep, vullende afdronk met goede lengte (13,6%)

8-

Chardonnay, Chateau Montelena Winery, Napa Valley, Californië 2013
Chardonnay, 10 maanden op Frans hout waarvan 10% nieuw; hint van truffels in de geur, meer geïntegreerd van smaak, uitstekend gedetailleerd, mooi versmolten, konfituurimpressie, goede zuren en bitters, licht parfumé, lengte (13,6%)

8-

Chardonnay, Chateau Montelena Winery, Napa Valley, Californië 2012
Chardonnay, 10 maanden op Frans hout waarvan 8% nieuw; beetje te rijpe, hechte geur, mist wat schakering, wel meer volume, zuren nemen het heft in handen, in het middenpalet ook stevige bitters, in de finale zijn die beter geïntegreerd, ook orange wine-associatie, dik en medicinaal (13,6%)

7,5

Chardonnay, Chateau Montelena Winery, Napa Valley, Californië 2011
Chardonnay, 10 maanden op Frans hout waarvan 8% nieuw; gassig en hint van truffels in geur, aromatische aanzet, goed sap, duidelijk fruitig, goede zuren, meer bitters die zich manifesteren, minder geschakeerd (13,6%)

9-

Chardonnay, Chateau Montelena Winery, Napa Valley, Californië 2010
Chardonnay, 10 maanden op Frans hout waarvan 8% nieuw; hout is heel mooi opgenomen, rustige aroma’s, meer intense smaak, goede zuren, redelijk stevig karakter, vullend, complex, mooi ontwikkeld, veel lengte (14,1%)

9-

Chardonnay, Chateau Montelena Winery, Napa Valley, Californië 2009
Chardonnay, 10 maanden op Frans hout waarvan 9% nieuw; goed gedoseerde geur, nootachtig en gassige impressies, prachtig fruit, licht medicinaal, uitstekende zuurgraad, mooie structuur en gepaste spanning, licht orange wine-achtig aroma, frisse stijl, zeer goed gedoseerd houtgebruik (13,6%)

8-

Chardonnay, Chateau Montelena Winery, Napa Valley, Californië 2008
Chardonnay, 10 maanden op Frans hout waarvan 11% nieuw; fractie minder geuraroma’s dan 2009, hout staat meer op de voorgrond, daardoor ook meer bitters, minder geschakeerd, minder speels en levendig, orange wine-tonen spelen een grote rol, meer ontwikkeling (13,6%)

8-

Chardonnay, Chateau Montelena Winery, Napa Valley, Californië 2007
Chardonnay, 8-9 maanden op Frans hout waarvan 9% nieuw; minder uitgesproken en geschakeerd, eerder meer parfumé, nog steeds veel smaak en hout, volle bitters, wat korte finale (13,6%)

Proefnotities rood

8

Estate Cabernet Sauvignon, Chateau Montelena Winery, Napa Valley, Californië 2013
97% cabernet sauvignon, 1,5% cabernet franc, 1,5% petit verdot, 24 maanden rijping in Frans eikenhout, waarvan 30% nieuw; hechte structuur, mooie geuraroma’s, goed gedoseerd, mooi houtgebruik, donker rijp fruit zoals cassis, geur- en smaaktonen komen overeen, goede tannine en structuur, meer Europese stijl dan Nieuwe Wereld (14,1%)

8

Estate Cabernet Sauvignon, Chateau Montelena Winery, Napa Valley, Californië 2010
Cabernet sauvignon, cabernet franc, petit verdot; licht truffel, ook gassig, duidelijk minder ontwikkeld, hardere tannine, zuren treden naar voren, wat ruwer, wijn voor de toekomst, heeft wel lucht nodig. Na decanteren wordt de wijn malser, hint van chocolade, toegankelijke tannine, goede spanning, klein beetje plantaardig? (14,2%)

7

Estate Cabernet Sauvignon, Chateau Montelena Winery, Napa Valley, Californië 2008
98% cabernet sauvignon, 2% cabernet franc, 22 maanden rijping in Frans eikenhout, waarvan 34% nieuw; fraaie kleurintensiteit, heel andere geur en smaak, beperkt, mager, tannine, zuren staan los, minder schakering, geen lange finale, op het einde knijpt de wijn een beetje (13,9%)

8+

Estate Cabernet Sauvignon, Chateau Montelena Winery, Napa Valley, Californië 2007
99% cabernet sauvignon, 1% cabernet franc, 20 maanden op Frans hout, 28% nieuw; veel kleur, hecht, gassige en nootachtige geur, mooi sap, goed donker fruit, goede rijpe tannine, mooie structuur en fraîcheur, ronde zuren, levendige wijn, Europese stijl (14,3%)

9-

Estate Cabernet Sauvignon, Chateau Montelena Winery, Napa Valley, Californië 2006
98% cabernet sauvignon, 2% cabernet franc, 22 maanden op Frans hout; fraaie kleur, prachtige geurwaaier, goed geïntegreerd hout, zacht mondcontact, klassieke stijl, mooie zoet-zuurbalans, goede tannine, levendig (13,9%)

7+

Estate Cabernet Sauvignon, Chateau Montelena Winery, Napa Valley, Californië 2005
98% cabernet sauvignon, 2% cabernet franc, 18 maanden op Frans hout, 28% nieuw; hechte kleur, rustiek palet, tikkeltje plantaardig en een beetje stug, wat strakker en korter (14,2%)

Proefprofiel

Zowel de witte als de rode wijnen van Montelena zijn van hoog niveau en bezitten een eigen identiteit. De chardonnays zijn complex, rijp en aromatisch, met dik fruit, goed geïntegreerde houtinvloed, mooie fraîcheur, elegante smaakaroma’s en veel lengte. De cabernets bezitten veel kleur, een brede geur- en smaakwaaier met veel donker fruit, een levendige zuurgraad en veel lengte. De wijnen zijn uitstekend inzetbaar in de gastronomie: vullend, zonder blockbuster-eigenschappen, geen heftige tonen, goede spanning en prima doordrinkbaar.

Hosman Vins, Schiedam, tel 010- 4264672

Proefprofiel

Zowel de witte als de rode wijnen van Montelena zijn van hoog niveau en bezitten een eigen identiteit. De chardonnays zijn complex, rijp en aromatisch, met dik fruit, goed geïntegreerde houtinvloed, mooie fraîcheur, elegante smaakaroma’s en veel lengte. De cabernets bezitten veel kleur, een brede geur- en smaakwaaier met veel donker fruit, een levendige zuurgraad en veel lengte. De wijnen zijn uitstekend inzetbaar in de gastronomie: vullend, zonder blockbuster-eigenschappen, geen heftige tonen, goede spanning en prima doordrinkbaar.

Hosman Vins, Schiedam, tel 010- 4264672

Proefnotities wit

7,5

Potter Valley Riesling, Chateau Montelena Winery, Potter Valley, Californië 2016
Riesling, 6 maanden op Frans hout en roestvrijstalen tanks; ander type riesling, rijpe smaaktonen, licht pétrol, mousse-achtige impressie, rijpe tonen vallen het meeste op, impressie van peer, goede strakke tonen op de achtergrond (13,4%)

8

Chardonnay, Chateau Montelena Winery, Napa Valley, Californië 2015
Chardonnay, 10 maanden op Frans hout; licht crèmige tonen door nieuw hout, in smaak nog sterker aanwezig, rijke tonen, licht kruidig, puur, licht medicinaal tintje, goede balans, smaak is mooier dan geur, goede lengte, wijn met karakter (13,6%)

8,5

Chardonnay, Chateau Montelena Winery, Napa Valley, Californië 2014
Chardonnay, 10 maanden op Frans hout; geur is beter geïntegreerd, associatie met truffel, citrus en sinaasappelschilbitters, mooie mineralen, medicinaal, meer spanning, maar ook breed en diep, vullende afdronk met goede lengte (13,6%)

8-

Chardonnay, Chateau Montelena Winery, Napa Valley, Californië 2013
Chardonnay, 10 maanden op Frans hout waarvan 10% nieuw; hint van truffels in de geur, meer geïntegreerd van smaak, uitstekend gedetailleerd, mooi versmolten, konfituurimpressie, goede zuren en bitters, licht parfumé, lengte (13,6%)

8-

Chardonnay, Chateau Montelena Winery, Napa Valley, Californië 2012
Chardonnay, 10 maanden op Frans hout waarvan 8% nieuw; beetje te rijpe, hechte geur, mist wat schakering, wel meer volume, zuren nemen het heft in handen, in het middenpalet ook stevige bitters, in de finale zijn die beter geïntegreerd, ook orange wine-associatie, dik en medicinaal (13,6%)

7,5

Chardonnay, Chateau Montelena Winery, Napa Valley, Californië 2011
Chardonnay, 10 maanden op Frans hout waarvan 8% nieuw; gassig en hint van truffels in geur, aromatische aanzet, goed sap, duidelijk fruitig, goede zuren, meer bitters die zich manifesteren, minder geschakeerd (13,6%)

9-

Chardonnay, Chateau Montelena Winery, Napa Valley, Californië 2010
Chardonnay, 10 maanden op Frans hout waarvan 8% nieuw; hout is heel mooi opgenomen, rustige aroma’s, meer intense smaak, goede zuren, redelijk stevig karakter, vullend, complex, mooi ontwikkeld, veel lengte (14,1%)

9-

Chardonnay, Chateau Montelena Winery, Napa Valley, Californië 2009
Chardonnay, 10 maanden op Frans hout waarvan 9% nieuw; goed gedoseerde geur, nootachtig en gassige impressies, prachtig fruit, licht medicinaal, uitstekende zuurgraad, mooie structuur en gepaste spanning, licht orange wine-achtig aroma, frisse stijl, zeer goed gedoseerd houtgebruik (13,6%)

8-

Chardonnay, Chateau Montelena Winery, Napa Valley, Californië 2008
Chardonnay, 10 maanden op Frans hout waarvan 11% nieuw; fractie minder geuraroma’s dan 2009, hout staat meer op de voorgrond, daardoor ook meer bitters, minder geschakeerd, minder speels en levendig, orange wine-tonen spelen een grote rol, meer ontwikkeling (13,6%)

8-

Chardonnay, Chateau Montelena Winery, Napa Valley, Californië 2007
Chardonnay, 8-9 maanden op Frans hout waarvan 9% nieuw; minder uitgesproken en geschakeerd, eerder meer parfumé, nog steeds veel smaak en hout, volle bitters, wat korte finale (13,6%)

Proefnotities rood

8

Estate Cabernet Sauvignon, Chateau Montelena Winery, Napa Valley, Californië 2013
97% cabernet sauvignon, 1,5% cabernet franc, 1,5% petit verdot, 24 maanden rijping in Frans eikenhout, waarvan 30% nieuw; hechte structuur, mooie geuraroma’s, goed gedoseerd, mooi houtgebruik, donker rijp fruit zoals cassis, geur- en smaaktonen komen overeen, goede tannine en structuur, meer Europese stijl dan Nieuwe Wereld (14,1%)

8

Estate Cabernet Sauvignon, Chateau Montelena Winery, Napa Valley, Californië 2010
Cabernet sauvignon, cabernet franc, petit verdot; licht truffel, ook gassig, duidelijk minder ontwikkeld, hardere tannine, zuren treden naar voren, wat ruwer, wijn voor de toekomst, heeft wel lucht nodig. Na decanteren wordt de wijn malser, hint van chocolade, toegankelijke tannine, goede spanning, klein beetje plantaardig? (14,2%)

7

Estate Cabernet Sauvignon, Chateau Montelena Winery, Napa Valley, Californië 2008
98% cabernet sauvignon, 2% cabernet franc, 22 maanden rijping in Frans eikenhout, waarvan 34% nieuw; fraaie kleurintensiteit, heel andere geur en smaak, beperkt, mager, tannine, zuren staan los, minder schakering, geen lange finale, op het einde knijpt de wijn een beetje (13,9%)

8+

Estate Cabernet Sauvignon, Chateau Montelena Winery, Napa Valley, Californië 2007
99% cabernet sauvignon, 1% cabernet franc, 20 maanden op Frans hout, 28% nieuw; veel kleur, hecht, gassige en nootachtige geur, mooi sap, goed donker fruit, goede rijpe tannine, mooie structuur en fraîcheur, ronde zuren, levendige wijn, Europese stijl (14,3%)

9-

Estate Cabernet Sauvignon, Chateau Montelena Winery, Napa Valley, Californië 2006
98% cabernet sauvignon, 2% cabernet franc, 22 maanden op Frans hout; fraaie kleur, prachtige geurwaaier, goed geïntegreerd hout, zacht mondcontact, klassieke stijl, mooie zoet-zuurbalans, goede tannine, levendig (13,9%)

7+

Estate Cabernet Sauvignon, Chateau Montelena Winery, Napa Valley, Californië 2005
98% cabernet sauvignon, 2% cabernet franc, 18 maanden op Frans hout, 28% nieuw; hechte kleur, rustiek palet, tikkeltje plantaardig en een beetje stug, wat strakker en korter (14,2%)