nine seconds

mon coeur 2018 D
mon coeur 2018 M

Mon Coeur, J.L. Chave Sélection, Côtes du Rhône, Frankrijk 2018

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Wijnkoperij Okhuysen, Haarlem, 023-5312240
www.okhuysen.nl
Achtergrond
Dat de familie Chave beschikt over een ‘schat aan ervaring’ is bijna een understatement: al sinds 1481 houdt de familie zich op de heuvel van Hermitage bezig met wijnbouw. Generatie na generatie maken ze op basis van een zeer gedetailleerde kennis van het terroir en met de grootst mogelijke zorgvuldigheid de fraaiste wijnen, afkomstig van in totaal zo’n 15 hectare verspreid over negen wijngaarden op de heuvel. De rendementen worden laag gehouden, de druiven van de gemiddeld 50 jaar oude stokken worden streng geselecteerd, en elk van de 14 percelen wordt separaat gevinifieerd. Na de rijping op veelal gebruikte eiken vaten worden ieder jaar, per afzonderlijke cuvée, de beste vaten gekozen voor de assemblage. Het perfectionisme van de Chaves laat geen automatische piloot toe. Gérard Chave maakte het wijnhuis vanaf 1970 internationaal beroemd, vooral dankzij de fenomenale rode en witte Hermitage.
Zijn zoon Jean-Louis heeft sinds 1993, toen hij na een studie oenologie aan de universiteit in Davis het roer overnam van zijn vader, de reikwijdte alleen nog maar vergroot. Zo herbeplantte hij de familiewijngaarden in Saint-Joseph, in onbruik sinds de phylloxeraplaag, en ging hij van start met het handelshuis J.L. Chave Sélection. Onder dit label produceert hij met even veel perfectionisme toegankelijk geprijsde wijnen afkomstig van verschillende appellaties in de noordelijke Rhône. Soms uitsluitend op basis van aangekochte druiven afkomstig van contractboeren die nauw samenwerken met Chave, soms deels op basis van eigen vaten die niet in aanmerking kwamen voor de topcuvées. Ook komen druiven van jongere eigen aanplant meer en meer aan bod in aanmerking voor een Sélection-cuvée. Zo is bij de Offerus in de loop der jaren de herkomst geheel verschoven van aangekochte druiven naar vaten wijn van relatief jonge eigen wijngaarden in Saint-Joseph. Het betreft dan vaten die niet geselecteerd zijn voor de Saint-Joseph-cuvée van het Domaine Jean-Louis Chave.
De voor dit artikel geproefde Mon Coeur is gemaakt van fruit afkomstig van acht verschillende topwijngaarden in Buisson, Estargues, Vinsobres en Visan. De blend is gemiddeld 50% grenache en 50% syrah, in sommige jaren aangevuld met wat mourvèdre.
Proefnotities
Eerste indrukken

Granaatrood van kleur, diep en hecht, goed ontwikkelde geur, vrij compact en aangenaam, gepolijste aanzet, mooi rijp fruit, afgeronde tannine met structuur, typische Rhône-associaties komen in smaak duidelijk naar voren, atletisch, mooi pepertje, fijne kruidigheid, grootse stijl en mondbeleving, smaakaroma’s met veel rijping en diepte, alles knap geïntegreerd en daardoor goede balans, zeer veel lengte.

Na 2 uur

Veel kleur, naast de rijpe fruittonen ook stallige impressies, compact, mooi zoetje komt wat meer naar voren, gepolijste vulling, aroma’s van terroir en druiven herkenbaar. Serieus smaakpalet.

Na 4 uur

De geuraroma’s zijn nu meer naar binnengekeerd, veel massa, maar duidelijk meer ingebouwd. Meer florale tonen en fruit, meer uitgesproken gerijpte toets. Het zoet en de spanning zijn gebleven. Alles is nog intact, mooi versmolten geur- en smaakaroma’s.

Na 6 uur

De kleur is nog steeds diep en donker, de rhônegeur en het rijpe fruit zijn nog duidelijker aanwezig en de tannine vertoont geen enkele verzwakking. Rood en vooral zwart fruit in prima conditie. De wijn heeft een mooi geëvolueerd smaakpalet gekregen, alles is ronder geworden en er is sprake van een meer versmolten eenheid. De zuren staan nog goed overeind en zorgen voor balans en smaaklengte.

Na 8 uur

Rijp fruit, rhône-aroma’s en kruidigheid zijn gebleven. Daarnaast komen er nu wat chocolade-associaties op in geur en smaak. De structuur van de wijn begint nu niveau te verliezen, de aroma’s worden minder geschakeerd.

Korte impressie 2019

Jaargang 2018 is inmiddels uitverkocht, daarom ook enkele voorlopige notities van 2019. Geweldige kleur, wulpse aroma’s, ook hier rijp zwart fruit, stuivende frisse aanzet, correcte zuren, veel sap, intense kruidigheid, prima tanninegehalte, wijn met balans en lengte (€ 11,25).

Technische gegevens

Blend ca. 50% grenache noir, 50% syrah
Herkomst acht geselecteerde wijngaarden in Buisson, Estargues, Vinsobres en Visan
Leeftijd wijnstokken 20-60 jaar
Bodemtype klei/kalksteen
Wijnteelt biologisch
Oogst handmatig
Vinificatie spontane gisting met inheemse gisten op rvs
Oudering ca. 12 maanden in grote eiken foeders (grenache) en kleine barriques (syrah); percentage nieuw hout varieert, afhankelijk van het oogstjaar
Alcohol 15%

Erin en Jean-Louis Chave

Erin en Jean-Louis Chave