Wine Professional themaproeverij

flessen
Het is opvallend dat er in de betere restaurants in Nederland nauwelijks merkwijnen op de kaart staan. In het buitenland is dat heel anders. Waar ligt dat aan? Om de verschillen en overeenkomsten tussen merkwijnen en ’terroir’-wijnen nader in kaart te brengen, presenteert The Wine & Food Association tijdens Wine Professional 2025 i.s.m. verschillende importeurs twee proeverijen waarbij een selectie wijnen uit beide categorieën blind geproefd wordt.
Hebben merkwijnen last van een negatief imago: worden ze gezien als massawijnen of fabriekswijnen? En is dat terecht? Is het misschien zo dat door echte wijnmerken ook hele grote wijnen worden gemaakt, maar dat de merknaam een aankoop in de weg staat? En waarom geldt dit dan veel minder voor de grote champagnemerken dan voor de stillewijnmerken?
Het zijn vragen waarop we tijdens de twee proeverijen op Wine Professional een antwoord hopen te vinden.
Om de verschillen en overeenkomsten tussen beide categorieën nader in kaart te brengen, presenteert The Wine & Food Association i.s.m. verschillende importeurs twee proeverijen waarbij blind enkele merkwijnen naast enkele overige wijnen geproefd worden. Prijs per fles: tussen de € 15,00 en € 25,00 (horecaprijs ex btw).
Deelnemers: importeurs van de ingezonden wijnen plus een aantal ervaren proevers.
> Dinsdag 14 januari, 13.30-14.15 De Proeftafel: witte wijnen (max. 14 personen)
> Woensdag 15 januari, 16.00-16.45 KVNW Theater: rode wijnen (max. 24 personen)

Wat verstaan we onder merkwijnen?

  • Brede export naar vele landen, dus ook volume
  • Internationale erkenning in toonaangevende (wijn-) media
  • In de basis van de kwaliteitspiramide op maat gemaakte wijnen voor een breed publiek, maar in de top van die kwaliteitspiramide zeer grote wijnen.
  • Productie in ruime volumes door een groot bedrijf met invloedrijke oenologen in dienst en veel financiële armslag. Stijl, type, geur, smaak en inzetbaarheid worden tijdens de productie nauwkeurig afgestemd op de gewenste doelgroepen.
  • Doelgroep: de liefhebber die een geschikte wijn voor het juiste moment zoekt, en vertrouwt op de constante kwaliteit die een merkwijn kan bieden.

‘Terroirwijnen’/’ambachtelijke wijnen’

  • Wijnen van gepassioneerde, ambachtelijke wijnmakers
  • Kleinschalig(er) geproduceerd in overeenstemming met wat de natuur, de druif, de bodem, het oogstjaar te bieden hebben.
  • Wijnen ‘met een verhaal’.
  • Doelgroep: de ‘echte’ liefhebber die de natuur, het terroir, de bezieling van de wijnmaker willen proeven.
wp

Vergelijkbaar niveau – ander imago?

Wij vinden bij grote wijnmerken ook uitstekende en bijzondere wijnen die volledig voldoen aan de beschrijving die we geven aan ’terroirwijnen’ en toch zien we en horen we vaak dat deze wijnen niet gekozen worden – vanwege de merknaam.

Daarom deze bijzondere proeverij. We vragen een aantal toonaangevende importeurs met echte wijnmerken, om van één van deze wijnmerken een ’terroirwijn’ mee te nemen en tevens uit hun overige assortiment een wijn die past in de tweede categorie, dus van een kleine bijzondere producent. We willen op deze editie van de Wine Professional een eerste aanzet geven van dit boeiende onderwerp en het verder uitwerken, omdat we denken dat hier veel over te vertellen is.
proeven

Deelnemen

Importeert u wijnen uit beide categorieën en bent u bereid om deel te nemen aan één of beide proeverijen, dan vernemen we graag via k.vanlissum@thewinesite.nl uiterlijk woensdag 8 januari van u:

> aan welke sessie u deel wilt nemen;
> welke 2 wijnen (1 merkwijn / 1 ’terroirwijn’ u beschikbaar stelt voor de proeverij(en)

Wij maken een selectie op basis van de aanmeldingen en mailen u een bevestiging wanneer uw wijnen geselecteerd zijn voor een van de twee sessies.
In dat geval wordt u verzocht per wijn 2 flessen aan het begin van de vermelde beursdag af te leveren bij de organisatiekamer van Wine Professional.