Caillottes

De Mayacamas winery uit 1889

Rex Neve van Chabrol Wines presenteerde bij restaurant Breda in Amsterdam een proeverij gewijd aan het Calfornische wijnhuis Mayacamas Vineyards. Estate Director Jimmy Hayes en Julee Resendez (Van Belle Selections, wijnagentuur en marketing) lichtten de wijnen toe.
proefnotities Kyra van Lissum

Mayacamas Vineyards is een bijna 200 hectare groot, historisch landgoed op de ruige, steile uitlopers van Mount Veeder, in het westen van Napa Valley. Sinds de oprichting in 1889, door John Henry Fischer, staan er wijnstokken aangeplant en de achtereenvolgende eigenaren erkenden het potentieel van de locatie, te danken aan de arme, rotsachtige bodem en het relatief koele klimaat. Bob Travers, die het domein in 1968 kocht, was de eerste die de zaken serieus aanpakte. Hij beplantte een deel van de 20 hectare met nieuwe stokken en produceerde begin jaren zeventig kleine hoeveelheden cabernet sauvignon en chardonnay die kenners en liefhebbers wisten te bekoren door een ‘on-Amerikaanse’ combinatie van elegantie en potentieel. Internationale aandacht volgde in 1976 toen de 1971 Cabernet van Mayacamas tweede werd onder de rode wijnen bij de roemruchte ‘Paris Judgement’-proeverij. Opvallend detail is dat Travers de bewuste wijn op dat moment persoonlijk nog niet op dronk vond en hem dus ook nog niet op de markt had gebracht.

Wijnmaker Andy Erickson

Wijnmaker Andy Erickson, bekend van o.a. Screaming Eagle

Mayacamas kelder

Aan de oude kelder werd nauwelijks iets veranderd

De klassieke stijl blijft intact

Charles Banks, die Mayacamas Vineyards in 2012 overnam, was net als zijn wijnmaker Andy Erickson onder de indruk van de historische plek en continueerde de klassieke stijl van wijnmaken die zijn voorgangers hier bezigden. De wijngaarden, die gemiddeld op een hoogte van 800 meter liggen, werden opgeknapt, deels herbeplant en voortaan volgens biologische richtlijnen bewerkt, en de oude wijnkelders werden in technisch opzicht wat gemoderniseerd, maar de richtlijnen die Travers nauwkeurig had opgetekend bleven intact. De belangrijkste elementen daarvan zijn: geen of weinig irrigatie, lage rendementen, vroege oogst, lange rijping in gebruikte, soms zeer oude, barriques en foeders gevolgd door flesrijping.

Chabrol Wines, Amsterdam, tel 020-6222781

Proefnotities

8

Chardonnay, Mayacamas, Mt. Veeder, Californië 2016
Chardonnay, fermentatie in barriques (10% nieuw), grote vaten en rvs, 10 maanden houtrijping (7 sur lie), 9 maanden flesrijping; goudgeel uiterlijk, licht crèmig, geur- en smaakaroma’s komen overeen, mooi mondgevoel, goed sap, opwekkend, frisse stijl, schoon van smaak, licht ziltig, typische chardonnay uit Napa Valley (14%) € 45,18

8-

Merlot, Mayacamas, Mt. Veeder, Californië 2014
Merlot, fermentatie en maceratie in gebruikt hout en cement, 22 maanden rijping in grote eiken foeders; aards, goed sap, hint van salmiak en grafiet, kruidige onderlaag, opwekkende stijl, puur van smaak, pepertje, veel lengte (13,66%)

8

Cabernet Sauvignon, Mayacamas, Mt. Veeder, Californië 2013
Cabernet sauvignon, fermentatie en 2 weken maceratie in cement, open foeders en rvs, 20 maanden rijping in grote foeders, 12 maanden in barrique, 12 maanden flesrijping; veel kleur, lichte vertekening, goed sap, plantaardige tonen, kruidige onderlaag, mals en hint van grafiet, goede pepers, veel lengte (14,25%) € 103,71

8-

Cabernet Sauvignon, Mayacamas, Mt. Veeder, Californië 2003
Cabernet sauvignon, fermentatie in cement, 36 maanden rijping in grote foeders en barriques, 24 maanden flesrijping; donkerrood uiterlijk, sappige aanzet, mooie tonen, puur en mals, goede zuurgraad, hout is goed opgenomen, goede fraîcheur, versmolten en lengte (13,75%)

Mayacamas kaart