Fabiola Bonke presenteerde tijdens Gastvrij Rotterdam een proeverij waarbij de focus lag op amontillado. Wijnen van verschillende bodegas kwamen op tafel en de rijpingsduur varieerde van 15 tot ruim 30 jaar.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum
Amontillado is een fino of manzanilla die begon met biologische rijping onder flor gedurende ongeveer drie tot acht jaar, en verder (meestal langer) rijpt op een oxidatieve manier, zonder flor. Een vat fino wordt als amontillado beschouwd zodra de florlaag stopt met ontwikkelen, omdat de flor niet genoeg voedingsstoffen in de wijn kan vinden om te overleven. Meestal wordt de flor echter opzettelijk ‘gedood’, door de wijn (opnieuw) te versterken tot 17 of 18%.
amontillado
De samensmelting van twee verschillende verouderingsprocessen maakt amontillado-wijnen buitengewoon complex en intrigerend. Het geur- en smaakprofiel wordt gekenmerkt door nootachtige aroma’s, tabak, aromatische kruiden en vaak etherische, gepolijste tonen van eikenhout.
Het gaat qua productie om één stijl, maar dat wil niet zeggen dat er sprake is van één en dezelfde geur en smaak, om allerlei redenen: welke wijngaard, hoeveel jaren op vat, hoe lang gerijpt onder flor, op fles, gefilterd/ongefilterd, voortkomend uit fino of manzanilla, single barrel, locatie rijpingbodegas, huisstijl producent.
In Rotterdam werd een reeks zeer verschillende amontillado’s geproefd, zowel in leeftijd als in geur- en smaak.
Geproefde amontillado's

NPU Amontillado, Sanchez Romate, Jerez-Xérès-Sherry NV
Palomino fino, 15-20 jaar rijping; elegante kleur, oranjebruin, sappig, goede zuren, nootachtig, licht floraal en ziltig, mooie expressie, goede balans en lengte, verleidelijk (19%)
Wijnimport J. Bart € 23,67

Tio Diego Amontillado Single Vineyard Macharnudo Alto, Valdespino, Jerez-Xérès-Sherry NV
Druiven afkomstig van de Inocente-wijngaard in de Pago Macharnudo. Na minimaal 8 jaar solerarijping als fino onder flor, in een systeem met 10 criadera’s, wordt de wijn bij de overgang naar de 2e criadera verder versterkt tot 17,5% en rijpt hij minimaal 8 jaar verder zonder flor oxidatief verder in de laatste drie ‘lagen’ van het solerasysteem. Omdat de Tío Diego slechts één keer per jaar gebotteld wordt, is de leeftijd van de wijn gemiddeld hoger dan bij bijvoorbeeld de fino, die twee keer per jaar gebotteld wordt.
Palomino fino, 18 jaar rijping; oranjebruin, aroma’s van krenten en rozijnen, zacht, rijp en vullend, goede bitters en kruiden, intense finale (18%)
Verbunt Verlinden € 25,95

Don Zoilo Amontillado, Williams & Humbert, Jerez-Xérès-Sherry NV
Palomino fino, 15 jaar rijping; schoon, expressief, aromatisch, mooie zuren, elegant, mooie lengte, heel slanke stijl (19,5%)
Bosman Wijnkopers € 19,95

Jalifa Amontillado Solera Especial 30 Años VORS, Williams & Humbert, Jerez-Xérès-Sherry NV
Palomino fino; nootachtig, impressies van macadamia, amandel, rozijnen, kandij, goed sap, ziltige toets, mooie schakering en lengte (20%)
Bosman Wijnkopers € 53,95

Amontillado Rare Sherry Solera AOS, Osborne, Jerez-Xérès-Sherry NV
Palomino fino, circa 25 jaar rijping, afkomstig van een Solera gestart in 1903; ingetogen geur, fluweelachtig smaakprofiel, sappig, elegante textuur, fris, nootachtig, intensiteit is teruggelopen, beetje strak en licht drogend in de finale (22%)
Spanje Wijn € 142,57 (0,5 L)

De Bandera Amontillado VORS, Bodegas M. Gil Luque, Jerez-Xérès-Sherry NV
Ruim 100 jaar oud bedrijf, maakt sinds 2007 deel uit van Grupo Estevez, net als Valdespino.
Palomino fino; goede fruitige tonen, sappig, mooie fraîcheur, correcte balans, geen echt vullend mondgevoel, goede lengte (18,5%)

Fabiola Bonke