vlnr. Bjorn van Aalst, Chris Naylor, Simon Veldman van restaurant Vermeer.
…bij restaurant Vermeer
Enige tijd geleden verzorgde importeur Jacobus Boelen in samenwerking met restaurant Vermeer in Amsterdam (17 G&M) een masterclass gewijd aan de wijnen van het sherryhuis Valdespino. De presentatie was in handen van Ignacio López de Carrizosa, exportmanager van Grupo Estévez. Chris Naylor en zijn team voorzagen een aantal van de geproefde wijnen van fraaie bijpassende gerechten.
proefnotities Jan van Lissum
Eduardo Ojeda, wijnmaker en productiemanager Valdespino
Sinds 1999 is Grupo Estévez eigenaar van Valdespino, een van de oudste sherryproducenten. Grondlegger was ridder Alfonso Valdespino, die in de 13e eeuw onderscheiden werd voor zijn rol bij de bevrijding van Jerez de la Frontera uit de handen van de Moren. Als dank wees koning Alfonso X hem een wijngaard toe. Het huidige bedrijf Bodegas Valdespino werd opgericht in 1875 en maakt al snel naam als sherryleverancier van onder meer het Spaanse en het Zweedse koningshuis.
Nadat de familie Valdespino het bedrijf verkocht had aan Grupo Estévez, verhuisden de oude solera’s naar een hypermoderne bodega. Eigenaar José Estévez, een groot sherryliefhebber die in 2007 ook de oude bodega van Manzanilla La Guita kocht, zorgde er wel voor dat de unieke kwaliteiten van het merk, gebaseerd op traditionele productiemethoden, onaangetast bleven.
Bodegas Valdespino
Valdespino is een van de zeer weinige sherryproducenten die over eigen wijngaarden beschikt, voor een belangrijk deel in de befaamde pago Macharnudo Alto. Daarmee zijn wijnen als de Fino Inocente en de Tio Dego feitelijk single vineyard-wijnen. Bijzonder is ook dat de wijnen van Valdespino nog altijd fermenteren in houten vaten in plaats van op rvs, en dat de verschillende typen sherry langer rijpen dan bij de meeste bodega’s het geval is.
Jacobus Boelen, Zoetermeer, www.jacobusboelen.nl, 079-3634800
Proefnotities
8+
La Guita Manzanilla, Hijos de Rainera Pérez Marin, Sanlúcar de Barrameda, Spanje
Palomino; mooie ziltigheid, heel schoon, fijn gedoseerde aroma’s, pittige tonen vanaf de aanzet, veel salmiak en pepertje, elegante manzanilla met diepgang, opvallend schoon en direct, precies gemaakt, er gebeurt veel, stevig jong fruit, mineralig
9
Fino Inocente, Valdespino, Jerez, Spanje
Palomino; brede geuraroma’s, minder pikant, vullend, hint van licht geroosterde amandelen, beetje vettige aanzet, meer ronding, vullend, duidelijk nootachtige onderlaag, ook hier mineralige afdronk, toets van gedroogde paddestoelen, universeel inzetbare fino
8,5
Amontillado Coliseo VORS, Valdespino, Jerez, Spanje
Palomino, 60 jaar oude stokken; diepe kleur, mahonie, licht vettige ondertoon, zeer kruidig, hint van salmiak, karamel en peper in geur- en smaak, zeer intens, prikkelend, lichte waservaring, toets van balsamico, zeer droog
8+
Palo Cortado Viejo C.P., Valdespino, Jerez, Spanje
Palomino, 50 jaar oude stokken; elegante geur, hint van walnoten en hazelnoot, zeer droog, duidelijk mineralig, licht gerookte tonen, mooie fijne geurwaaier, subtiel mondcontact, breed inzetbaar
8+
Oloroso Don Gonzalo VOS, Valdespino, Jerez, Spanje
Palomino; prachtige kleur, rijk geur- en smaakpalet, mooie aroma’s, wat minder stevig dan amontillado, duidelijk nootachtig en mineralig, licht gerookt, redelijk toegankelijk, lange afdronk
8+
Oloroso Solera 1842 VOS, Valdespino, Jerez, Spanje
92% palomino, 8% pedro ximenez; mahoniekleurig uiterlijk, geurwaaier van walnoten, zwarte chocolade en cacao, komt wulps over, zeer aromatisch, finesse, complex van samenstelling, mooi klassiek, oude oloroso-tonen, goede lengte
8
Moscatel Promesa, Valdespino, Jerez, Spanje
Moscatel; redelijk vullend fruit, kandijachtig, luchtige geur, mooie zuren, vullend en drinkbaar, floraal, honing en citrus, goed gerijpte fruittonen zoals pruimen, mooie smaak, evenwichtig, zeer verfrisssend
9
Pedro Ximenez Niños VORS, Valdespino, Jerez, Spanje
Pedro ximenez, 60 jaar oude stokken; zeer donker uiterlijk , bijna ondoorzichtig, opvallende hechte geurwaaier, hint van mokka, rijp fruit en vijgen, toets van geroosterde koffie, zalvende aanzet, frisse zuren, impressies van vloeiende appelsiroop en haagse hopjes