proefnotities Jan van Lissum en Ivo Ivanis
Bollicine di Prosecco Brut, Serafini & Vidotto, Asolo Prosecco Superiore, Italië NV
Glera, 30 jaar oude stokken, 3,4 ha grote wijngaard La Panoramica, bodem van roodbruine ijzerhoudende klei, 4 maanden rijping op rvs; elegante kleur, fijne mousse, frisse, schone geur, wit fruit, peer en meloen, mooi sap met veel wit fruit, toegankelijk en zeer drinkbaar, strakke finale en goede lengte, prima prosecco (12%)
Manzoni, Serafini & Vidotto, Montello Asolo, Italië 2021
100% incrocio manzoni 6.0.13 (kruising uit de jaren dertig tussen riesling en pinot bianco), 20 jaar oude stokken, wijngaarden Da Baracca en Dagli Svizerri (totaal 1 ha), roodbruine ijzerhoudende kleibodem, 6 maanden rijping sur lie op rvs; goede kleur, stuivend fruit, licht grapefruit, lichte associatie met sauvignon blanc, wat tropisch fruit, ronde en sappige aanzet, smaak komt overeen met geur, veel fruit en goede lengte, aangename wijn (12%)
8-
Recantina, Serafini & Vidotto, Montello Asolo, Italië 2020
100% recantina, regionale druif waarvan alleen in Montello nog slechts 30 ha. staat aangeplant, 12 jaar oude stokken, wijngaarden Da Baracca, Dagli Svizerri en Asolo (totaal 3 ha), roodbruine ijzerhoudende kleibodem, fermentatie en minimaal 6 maanden rijping op rvs; jonge roodpaarse kleur, puur primair fruit met een zachte kersenbonbontoets, in de smaak veel primair fruit met ronde tannine en goede zuren, veel sap en potentieel, ronde en sappige finale (13,5%)
Gerecht
Spaghetti met een ragout van kort gestoofd Kobe-beef, met makreel en pepperoncini
Klassiek fijn pastagerecht met veel smaak en een mooi pepertje. De wijn-spijscombinatie is zeer geslaagd, de makreel fungeert hier verrassend als brug naar de wijn.
Winery Serafini e Vidotto
Phigaia After The Red, Serafini & Vidotto, Montello e Colli Asolani, Italië 2019
40% cabernet franc, 40% merlot, 20% cabernet sauvignon, 10-25 jaar oude stokken, wijngaarden Da Baracca, Colmel, Dalle Piscine en Dalle Stagno (totaal 15 ha), roodbruine ijzerhoudende kleibodem, 12 maanden rijping in gebruikte Franse barriques; jeugdige, volle kleur, klassieke geur, fris en fruitig, met kersen, vanille en een milde aardse toets, sappige aanzet met veel fruit, kersen, pruimen, zachte aardse tonen en vanille, soepele tannine, sappige finale, elegante houtinbreng, frisse zuren, toegankelijke wijn (13,5%)
Gerecht
Drooggebakken Kobe-beef met gekaramelliseerde witlof, salade van radicchio met rodewijnazijn en Parmezaanse kaas
Een mooi samenspel van vettig en mals vlees met zoetbittere witlof en frisse salade. De wijn-spijscombinatie is zeer geslaagd, alles klopt en blijft in harmonie, heerlijke beleving.
Wijnkoperij La Persistance, Breda, 076-5430036