serafini en vidotto

Francesco Serafini en Antonello Vidotto

Wijnmaker Matteo Serafini, van het vrij jonge wijnhuis Serafini & Vidotto, presenteerde tijdens Wine Professional een masterclass verzorgd door Wijnkoperij La Persistance. Leonardo Pacenti, chef van restaurant Toscanini, bereidde ter culinaire omlijsting twee verrassende gerechtjes. Daarbij gebruikte hij Kobe-beef van Anglo Dutch Meats.
proefnotities Jan van Lissum en Ivo Ivanis
Serafini & Vidotto is sinds 1986 gevestigd in het dorp Nervesa della Bataglia (DOC Montello Asolo), in de noordoostelijke provincie Veneto, en wordt geleid door de twee oude schoolvrienden Francesco Serafini en Antonello Vidotto. Francesco’s zoon Matteo is de huidige wijnmaker. Biodiversiteit en duurzaamheid staan hoog in het vaandel bij dit bedrijf en om daarin de beste resultaten te boeken, werken ze samen met verschillende universiteiten. Als resultaat hebben ze de klimaatdoelen voor 2030 al behaald!
flessen serafini
Van het begin af aan hebben ze zich gespecialiseerd in het produceren van kwaliteitswijnen op basis van internationale rassen als merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc, maar ook met de bijna vergeten lokale druif recantina kunnen ze zeer goed uit de voeten.
8-
Bollicine di Prosecco Brut, Serafini & Vidotto, Asolo Prosecco Superiore, Italië NV
Glera, 30 jaar oude stokken, 3,4 ha grote wijngaard La Panoramica, bodem van roodbruine ijzerhoudende klei, 4 maanden rijping op rvs; elegante kleur, fijne mousse, frisse, schone geur, wit fruit, peer en meloen, mooi sap met veel wit fruit, toegankelijk en zeer drinkbaar, strakke finale en goede lengte, prima prosecco (12%)
Matteo Serafini

Matteo Serafini

8-
Manzoni, Serafini & Vidotto, Montello Asolo, Italië 2021
100% incrocio manzoni 6.0.13 (kruising uit de jaren dertig tussen riesling en pinot bianco), 20 jaar oude stokken, wijngaarden Da Baracca en Dagli Svizerri (totaal 1 ha), roodbruine ijzerhoudende kleibodem, 6 maanden rijping sur lie op rvs; goede kleur, stuivend fruit, licht grapefruit, lichte associatie met sauvignon blanc, wat tropisch fruit, ronde en sappige aanzet, smaak komt overeen met geur, veel fruit en goede lengte, aangename wijn (12%)

8-
Recantina, Serafini & Vidotto, Montello Asolo, Italië 2020
100% recantina, regionale druif waarvan alleen in Montello nog slechts 30 ha. staat aangeplant, 12 jaar oude stokken, wijngaarden Da Baracca, Dagli Svizerri en Asolo (totaal 3 ha), roodbruine ijzerhoudende kleibodem, fermentatie en minimaal 6 maanden rijping op rvs; jonge roodpaarse kleur, puur primair fruit met een zachte kersenbonbontoets, in de smaak veel primair fruit met ronde tannine en goede zuren, veel sap en potentieel, ronde en sappige finale (13,5%)

Gerecht
Spaghetti met een ragout van kort gestoofd Kobe-beef, met makreel en pepperoncini
Klassiek fijn pastagerecht met veel smaak en een mooi pepertje. De wijn-spijscombinatie is zeer geslaagd, de makreel fungeert hier verrassend als brug naar de wijn.

Leonardo Pacenti

Leonardo Pacenti (Toscanini)

winery Serafini e Vidotto

Winery Serafini e Vidotto

8
Phigaia After The Red, Serafini & Vidotto, Montello e Colli Asolani, Italië 2019
40% cabernet franc, 40% merlot, 20% cabernet sauvignon, 10-25 jaar oude stokken, wijngaarden Da Baracca, Colmel, Dalle Piscine en Dalle Stagno (totaal 15 ha), roodbruine ijzerhoudende kleibodem, 12 maanden rijping in gebruikte Franse barriques; jeugdige, volle kleur, klassieke geur, fris en fruitig, met kersen, vanille en een milde aardse toets, sappige aanzet met veel fruit, kersen, pruimen, zachte aardse tonen en vanille, soepele tannine, sappige finale, elegante houtinbreng, frisse zuren, toegankelijke wijn (13,5%)

Gerecht
Drooggebakken Kobe-beef met gekaramelliseerde witlof, salade van radicchio met rodewijnazijn en Parmezaanse kaas
Een mooi samenspel van vettig en mals vlees met zoetbittere witlof en frisse salade. De wijn-spijscombinatie is zeer geslaagd, alles klopt en blijft in harmonie, heerlijke beleving.

Wijnkoperij La Persistance, Breda, 076-5430036