nine seconds

Martinet Bru D
Martinet Bru M

Martinet Bru, Mas Martinet, Priorat, Spanje 2014

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Ad Bibendum, Sint-Truiden (B), +32 11 26 27 00
www.adbibendum.net
Achtergrond
José Luis Pérez behoort tot het handjevol pioniers dat de kleine, bergachtige wijnstreek Priorat nieuw leven in blies, net als bijvoorbeeld Alvaro Palacios (L’ Ermita), en René Barbier (Clos Mogador). In 1981 was hij samen met zijn vrouw een opleiding voor enologie begonnen en in 1986 besloten ze de daad bij het woord te voegen. Op basis van het onderzoek dat ze met hun studenten hadden gedaan naar de meest geschikte bodemsoorten en microklimaten voor ieder druivenras, ontstond het 6,5 hectare grote domein Mas Martinet.
Het succes kwam met de cuvée Clos Martinet, een rode wijn gemaakt van cabernet sauvignon, cariñena, garnacha, merlot en syrah, gerijpt in licht getoast eikenhout. Met circa 50% speelde de cabernet de hoofdrol in de blend. De wijn groeide in de jaren negentig uit tot een iconische wijn, die de klassieke concentratie en kracht van Priorat koppelde aan een opvallende elegantie. De tweede wijn van het domein was de Martinet Bru, een toegankelijke, meer doordrinkbare wijn gemaakt van dezelfde druivenrassen.
In 1996 nam Sara Pérez, de dochter van José Luis, de leiding over. Zij heeft het wijnhuis de afgelopen jaar gemoderniseerd, de stijl aangepast en de reikwijdte aanzienlijk vergroot.
Dat werd al snel zichtbaar bij de twee oorspronkelijke cuvées. Door de invloed van nieuw hout sterk terug te dringen en de rol van de cabernet sauvignon-druif te verkleinen, ten gunste van de garnacha, legde zij de focus meer op pure fruitaroma’s en terroirinvloeden. De wijnen hebben duidelijk gewonnen aan elegantie en verfijning en bezitten daarnaast een groot bewaarpotentieel.
De Martinet Bru wordt inmiddels gepresenteerd als de instapwijn van het bedrijf, de ‘toegang tot de Priorat’, zoals ze hem zelf noemen.
Sinds 2000 worden de wijngaarden biologisch bewerkt en kwam er een steeds sterkere focus op duurzaamheid. De vijf verschillende wijngaarden van Martinet worden sinds 2006 separaat gevinifieerd, om de verschillen in terroir nog duidelijker te onderscheiden. Via experimenten met vaten van diverse groottes, verschillende houtsoorten, vaten van cement en glas en zelfs traditionele Spaanse tajina’s (amforen) ontwikkelde Sara nieuwe inzichten en voegde ze verrassende nieuwe wijnen toe aan het assortiment, waarbij oog voor traditie en innovatie gelijk opgaan:
– Els Escurçons: single vineyard, gebaseerd op wijnen uit de pre-phylloxeratijd, gemaakt van 100% garnacha afkomstig van een wijngaard op 600 meter hoogte, aangeplant in 1999. Fermentatie in aardewerk, rijping in aardewerken amfoor en, sinds de laatste jaren (voorheen deels in eiken vaten), glazen demijohn. Gemaakt in kleine volumes en inmiddels beschouwd als een van de absolute topwijnen van Mas Martinet.
– Pesseroles Brisat: traditionele orange wine, 3 maanden maceratie van de witte druiven en rijping in aardewerk en demijohn.
– Cami Passeroles: single vineyard, meer dan 80 jaar oude cariñena-stokken en ruim 30 jaar oude garnacha. Fermentatie in open kastanjehouten vaten, rijping op kastanjehout en in demijohns. Gebaseerd op streekwijn uit de jaren vijftig.
– Ranci Dolc: natuurlijk zoete wijn op basis van laat geoogste en gedroogde garnacha-druiven. Gemiddeld 23 jaar rijping in solera van ruim 100 jaar oude vaten.
Al met al heeft Sara Pérez zich in 25 jaar tijd ontwikkeld tot een van de meest creatieve en invloedrijke wijnmakers. Naast Mas Martinet werkt ze ook samen met haar broer Adria, eigenaar van Cims de Porrera. En met haar echtgenoot René Barbier, zoon van René Barbier senior, oprichter van Clos Mogador, maakt ze wijnen op het kleine domein Compania Universal de Vinos.
Proefnotities
Eerste indrukken

Egale kleur met licht ontwikkeld randje, intense en diepe geur met licht stallige tonen, opvallend fruitig, frisse aanzet, levendig smaakpalet, alcohol is mooi verweven, prima balans, heel licht aardse tonen, harmonieus en plezierig, goede lengte. Deze wijn werd in 2017 door Proefschrift verkozen tot een van de Tapaswijnen van het Jaar.

Na 3 uur

Evenwichtig in geur en smaak, fijne sappigheid en mooie spanningsboog. Prima expressie van de garnacha-druif en van het terroir. Levendige gastronomische wijn in uitstekende conditie.

Na 6 uur

De kleur is niet veranderd. Rustige, gelijkmatige geur. Zeer sappige aanzet, volle tonen, veel donkerrood en wat zwart rijp fruit. Nog steeds levendig en in uitstekende conditie. Goede balans fruit en zuren, terroir is goed aanwezig en komt vooral in de afdronk naar voren. Frisse tonen maken de wijn licht verteerbaar. Prettige, spannende priorat met mineralige ondertoon.

Na 8 uur

Nauwelijks terugloop in kleur en geur. Lichte toets van grafiet. Intens, diep, zwoel en kruidig. Mooie tannine, stevig zoetje, licht peperige tonen. Evenwichtige wijn met ruggengraat.

Technische gegevens

Oppervlakte finca Martinet 6,5 hectare
Bodemsamenstelling schist, llicorella
Herkomst geproefde wijn drie verschillende domeinen met zuidwestelijke oriëntatie en invloed van verkoelende zeewind garbinada.
Blend geproefde wijn 35% garnacha, 25% syrah, 23% cariñena, 13% merlot, 4% cabernet sauvignon
Wijnteelt biologisch
Vinificatie vroeg geoogste druiven, fermentatie in betonnen vaten, deels met hele trossen
Opvoeding 18 maanden rijping: deels Franse eiken foeders van 4500 liter, deels gebruikte barriques, deels amfoor en deels glazen demijohn.
Alcohol 14,5%
Winkelprijs per fles € 27,95

Sara Perez

Sara Pérez