Málaga

In het kader van Wereld Tapas Week bezocht The Wine & Food Association het Málaga Gastronomy Festival. Uiteraard lieten we de fraaie stad Málaga zelf, met zijn vele bezienswaardigheden, niet links liggen.

tekst Louis Janssen en Jan van Lissum
beeld Área de Turismo Ayuntamiento de Málaga

Het aantal Nederlandse toeristen in de vijfde grootste stad van Spanje neemt in een rap tempo toe. Alleen al in het eerste kwartaal van 2017 steeg dit aantal naar een ruime dertienduizend (bron: Turismo Málaga). En let wel: het betreft hier de mensen die voor drie nachten of langer speciaal in Málaga een hotel boeken. Dus niet de vele pensionada’s die hier in de buurt de milde wintermaanden doorbrengen of vakantiegangers die in het nabijgelegen Torremolinos en Benidorm een strandvakantie boeken. Ze hebben gelijk, die vakantiegangers, want Málaga is een betrekkelijk kleine stad met 570.000 inwoners, met een compact en fraai onderhouden oud centrum, intieme stranden en allerlei (gastronomische) mogelijkheden om er enkele dagen rond te kijken.

En eerlijk is eerlijk: ook wij ontdekten de aantrekkelijkheid pas in alle omvang toen we dit voorjaar het Málaga Gastronomy Festival bezochten. We vinden dat je tijdens zo’n bezoek de volgende bezienswaardigheden, eigenaardigheden, tapasbars en restaurants eigenlijk niet links mag laten liggen. Uiteraard zijn er nog veel meer plekken, pleinen en gebouwen die in dit korte overzicht zouden passen, maar de keuze is persoonlijk. Cultuur, historie en gastronomie, daar liggen onze voornaamste interesses.

Málaga is een betrekkelijk kleine stad, met een fraai oud centrum, intieme stranden en allerlei (gastronomische) mogelijkheden

Museo Picasso

Gelukkig is zijn oeuvre ruim genoeg om diverse bekende musea in grote wereldsteden nog meer status te geven, maar Pablo Ruiz Picasso werd toch echt in Málaga geboren (1881), aan het Plaza de la Merced. Koning Juan Carlos I opende in 2003 het aan hem gewijde museum in het Palacio de Buenavista aan de Calle San Augustin, gebouwd in de 16e eeuw en sinds 1939 een nationaal monument. Je vindt het in het hart van het oude stadscentrum. De directe aanleiding om het museum in te richten was de toestemming in 1997 van de erven Picasso om voor 50 jaar ruim 300 werken tentoon te stellen. Een bekend kunstwerk hier is Madre y niño. En vooruit, op zondagnamiddag is de entree gratis.

Palacio de Buenavista (Museo Picasso)

Alcabaza

Alcabaza

Alcazaba is Moors voor citadel. Ook in Málaga ligt het fort op een heuvel, de Gibralfaro. De Moren bouwden het tussen de achtste en elfde eeuw op de restanten van een Romeinse nederzetting, vooral ter bescherming van het Castillo de Gibralfaro. Het Alcazaba steekt boven de rest van de bebouwing uit en biedt daardoor een panoramisch uitzicht over de stad en de haven. Bij helder zicht zie je vanaf de toren Torre de Maldonado in de verte zelfs Afrika liggen. In het museum hier kun je archeologische vondsten zien uit het Castillo, zoals keramiek van de Feniciërs (1000 v. Christus), Romeinen en Moren. Ook hier is de zondagmiddag best aantrekkelijk: elk uur een gratis rondleiding door het fort onder leiding van een professional.

Teatro Romano

Het Romeinse Theater dateert al uit de 1ste eeuw voor Christus, maar het raakte in de vergetelheid nadat het bij de bouw van Alcazaba en het Palacio Gibralfaro volgestort werd met bouwpuin en andere rommel. Pas in 1951 ‘herontdekten’ bouwvakkers het Teatro. Het is sindsdien volledig gerestaureerd en succesvol teruggebracht tot de oorspronkelijke vorm, waarmee het amfitheater overigens een van de weinige Romeinse overblijfselen is in heel Andalusië. Je kunt er voorstellingen bijwonen, maar er is hooguit plaats voor 220 betalende bezoekers. Als er geen voorstelling is, kun je elke dag gratis het podium op.

Teatro Romano

Málaga, met rechts de veelkleurige kubus op het dak van het Centre Pompidou

Centre Pompidou Málaga

Brussel krijgt er binnenkort één, Metz heeft er al één en Málaga sinds 2015 ook: een dependance van het bekende Centre Pompidou in Parijs. In ruil voor een ruime jaarlijkse vergoeding hangt hier gemiddeld een 80-tal werken uit de Parijse collecties. Uiteraard kunstwerken van Picasso, maar ook Bacon, Kees van Dongen, Li Bin, Baselitz, Magritte en Giacometti zijn aanwezig. Natuurlijk richt men tijdelijke tentoonstellingen in, zoals van Miró in 2015 of binnenkort Daniel Buren. Het museum heeft de vorm van een kubus. Ergens doet het qua buitenkant en kleurstellingen een beetje denken aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Vrij toegankelijk op zondagmiddagen na 16.00 uur, het Centre uiteraard.

Tachtig werken uit de Parijse collecties, van onder andere Picasso, Bacon, Kees van Dongen, Li Bin, Baselitz, Magritte en Giacometti

De ‘eenarmige dame’, de Kathedraal van Málaga

De kathedraal van Málaga

Je kunt hem niet missen, midden in het oude centrum. De bouw duurde meer dan twee eeuwen – 16e, 17e en deels 18e eeuw. Dat was gebruikelijk bij deze enorme kerken; pas als er weer geld beschikbaar kwam, hervatte men de werkzaamheden. Helemaal af is hij echter niet, want men besloot geen tweede toren meer te bouwen, terwijl dat voor een kathedraal noodzakelijk is. In Málaga wordt hij daarom ook wel de eenarmige dame genoemd, La Manquita Catedral de Málaga. Je treft hier veel barokke en renaissancistische elementen aan, onder andere in de veertig ceder- en mahoniehouten heiligenbeelden in het koorgedeelte. Ook gotische en neoklassieke invloeden zijn hier gebruikt, zoals in de altaarstukken en de tombes van de kapel van San Francisco. En als het allemaal te overweldigend wordt na verloop van tijd: de rust keert terug in de ruisende tuinen van het Museo al Aire libre, direct aan de noordzijde van de kathedraal. Vrij toegankelijk.

Plaza del Obispo

Dit ‘plein van de bisschop’ kun je niet missen, want het ligt recht tegenover de kathedraal. Het is intiem, maar net groot genoeg om er even rond te kijken en een drankje te doen op een van de schaduwrijke terrassen. Op het midden van het plein staat een merkwaardige fontein uit 1785. Bovenop de fontein staat namelijk een ananas. Niemand weet wie de schepper ervan is, maar lang geleden had de fontein een belangrijke functie voor de inwoners. Het water werd aangevoerd via het bekendere aquaduct van San Telmo.

Museo de Arte Flamenco de la Peña Juan Breva

Dit aan de flamenco gewijde museum draagt sinds de opening in 2008 de naam van een van de allergrootste vertolkers van het Andalusische lied. Je vindt er een verzameling van meer dan 5000 attributen uit de geschiedenis van deze volksmuziek en de bekende dans. Gitaren, duizenden 78-toerenplaten, opnames uit de 19e eeuw, biografieën, periodeoverzichten etc. Een keer per week kun je bovendien een flamencoshow bijwonen, met dikwijls bekende artiesten. Andalusië is een vrij traditionele en tamelijk behoudende regio. Zo’n show geeft daar enige nuance aan. De trotse kracht die vooral de danseressen uitstralen zie je in vrijwel geen andere dans terug.

Plaza del Obispo

Mercado Central de Atarazanas

Mercado Central de Atarazanas

Er bestaat geen Spaanse stad zonder centrale, vaak overdekte versmarkt. Chefs uit onze zogenaamde ruige keuken zullen er geïntimideerd rondkijken. Ruig en rauw is de standaard, al vele decennia lang. Ook Málaga’s centrale markt imponeert tijdens een bezoek. Deze culinaire schatkamer drijft op het seizoenaanbod uit de regio. Iedereen doet hier zijn inkopen, van particulier tot chef. Al meer dan 135 jaar kopen de Málagueños hier hun dagelijkse fruit, groentes, vlees, vis, etc. etc. Zeer vriendelijke prijzen, ook bij de diverse barretjes. Lang geleden stond op deze plek een Islamitische scheepswerf (atarazanas). Het portiek en de grote Moorse boog van de hoofdingang herinneren nog aan de scheepswerf. Het huidige gebouw stamt uit de periode 1876 en 1879. Een bezoek meer dan waard. Málaga’s ziel ligt hier uitgestald.

Museo del Vino

Museum, trainingscentrum en wijnwinkel onder hetzelfde dak, aan het Plaza de los Viñeros. Wijnen en informatie uit de herkomstregio’s Málaga en Sierras de Málaga, alles op initiatief van de lokale wijnkoepels. Hoe wordt wijn gemaakt, wat zijn de typische kenmerken van deze regionale wijnen, waarom is een málagawijn de moeite waard, hoe kun je ze het best combineren aan tafel? Verzin een vraag en je vindt hier het antwoord. Bij elk bezoek proef je twee wijnen. Meer kan ook tegen een sympathieke bijdrage van maar één euro.

Moderne tapas op het Málaga Gastronomy Festival

Gastronomie

Wie het nog niet weet: de Spaanse gastronomie heeft de laatste 20 jaren van tapasbar tot toprestaurant een dramatische verandering ondergaan. Dat is ook te proeven in Málaga natuurlijk. De klassieke tapas kregen er een moderne interpretatie bij. Nieuwe chefs pasten authentieke Spaanse en Andalusische gerechten aan aan de nieuwe wensen van de (gezond levende) consument. Ook de regiowijn sherry, van oudsher de begeleider van die tapas, kreeg nieuwe smaken en variëteiten die de nieuwe keukens naar een nog hoger plan tilden. Alleen al in het kleine, oude centrum van de stad kun je uit meer dan 300 restaurants kiezen … Een kleine selectie van de zaken die we bezochten en die qua eetbeleving de moeite meer dan waard zijn om te bezoeken vindt u in januari op deze site.

Alleen al in het kleine, oude centrum van de stad kun je uit meer dan 300 restaurants kiezen