nine seconds

estevenas blanc
estevenas blanc

L’Estévenas, Domaine Alary, Cairanne, Frankrijk 2024

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Les Généreux, Zutphen
www.lesgenereux.nl

Achtergrond
Het familiebedrijf Domaine Alary dateert uit 1692 en bezit momenteel circa 30 hectare aan wijngaarden, die wortelen in verschillende bodemtypen. Zo staat een deel van de stokken op zuidelijk georiënteerde hellingen met blauwe en witte klei, een ander deel op terrassen met garrigues en zandgrond en een deel in witte en rode klei bedekt met de karakteristieke ‘galets roulés’. De aanplant bestaat uit grenache noir, syrah, mourvèdre, carignan, cinsault en counoise (totaal zo’n 25 hectare) voor de rode wijnen, en roussanne, clairette, grenache blanc, viognier en bourboulenc (bij elkaar zo’n 5 hectare) voor wit. De stokken zijn gemiddeld 35 jaar oud en worden op sinds 2000 op biologische wijze bewerkt.

Denis Alary, eigenaar en wijnmaker sinds de jaren tachtig, verkreeg in 2009 het biocertificaat heeft de afgelopen twee decennia ook veel tijd en moeite geïnvesteerd in het herstellen en versterken van de ecologische balans in de wijngaard. Denis’ zoon Jean-Etienne – de 11e generatie – heeft oenologie gestudeerd in Languedoc en Bourgogne en deed ervaring op in Nieuw-Zeeland (bij Seresin), Australië (Henschke) en de Bourgogne (Confuron Cotetidot). In 2016 vinifieerde hij zijn eerste oogst op het domein van zijn ouders en recentelijk heeft hij de leiding over het domein op zich genomen.
De wijnen van Alary worden gekenmerkt door een heerlijke fruitigheid in combinatie met vulling, fraîcheur en finesse.

Proefnotities
Eerste indrukken

Elegante groengele kleur, rustige geurimpressies.
Rijp wit fruit in geur en smaak. Toegankelijk in de aanzet, breed en sappig, rond en evenwichtig, frisse ondertoon.

Na 1 uur

De balans blijft intact, de finesse neemt toe. Florale tonen en wit fruit, o.a. peer. Passende lichte kruidigheid en subtiele invloed van mineralen, prima lengte.

Na 2 uur

Geur en smaak blijven evenwichtig en stabiel, maar winnen opvallend aan kracht en intensiteit. Ook de invloed van mineralen komt meer naar voren.
Smaakvol palet met meer vullende aroma’s en lang aanhoudende fruitige finale.

Na 3 uur

Geur en smaak zijn stabiel en verliezen geen intensiteit. Lengte blijft aanwezig, alleen de finesse verdwijnt wat.
Serieuze Rhônewijn voor brede doelgroep, zeer aangenaam en gastronomisch breed inzetbaar.

Technische gegevens

Appellatie Cairanne
Oppervlakte circa 30 hectare, waarvan 5 hectare voor witte wijnen
Druivenrassen geproefde wijn 50% clairette, 50% roussanne
Leeftijd wijnstokken circa 35 jaar
Bodemsamenstelling blauwe klei, zand
Vinificatie handmatige oogst, korte maceratie, milde persing, vinificatie per druivenras in betonnen cuve
Opvoeding rijping in betonnen cuve
Alcoholpercentage 13,5%
Flesprijs € 19,40

Denis en Jean-Etienne Alary

Denis en Jean-Etienne Alary