nine seconds

Confuron Vignottes D
Confuron Vignottes M

Les Vignottes, Domaine Jean-Jacques Confuron, Côtes de Nuits-Villages, Frankrijk 2017

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Rijkhoff Wijnen, Wormerveer, 06-49288875
www.rijkhoffwijnen.nl
Achtergrond
De oorsprong van Domaine Jean-Jacques Confuron in het dorp Prémeaux, vlak bij Nuits-Saint-Georges, ligt in 1926 toen het huwelijk van Jean Confuron en Anne-Marie Bouchard ervoor zorgde dat de wijngaarden in de Côte d’Or van beide families één bezit werden. De zonen van Jean en Anne-Marie, Jean-Jacques en Christian, werkten lange tijd samen op het domein, maar in 1980 werd het bezit tussen hen beiden verdeeld. Jean-Jacques werd in 1982 ernstig ziek en overleed een jaar later. Zijn vrouw Andrée droeg in 1988 de dagelijkse leiding over op haar dochter Sophie en schoonzoon Alain Meunier. Zij waren de eersten die volledig braken met het bulkwijnverleden van het familiebedrijf en begonnen hun wijnen zelf te bottelen. Ook breidden zij het bezit verder uit met de aankoop van verschillende toppercelen. Alain besefte dat het domein veel potentieel bezat en liet een nieuwe, eigentijdse winery bouwen. Hij drong het rendement drastisch terug, maakte de overgang naar biologische, grotendeels handmatige druiventeelt en toonde zich een liefhebber van een sterke invloed van nieuw hout. Het resulteerde in krachtige, geconcenteerde en tegelijk verfijnde en elegante terroirwijnen van hoog niveau, die de reputatie van het domein internationaal op ongekende hoogte brachten.

Het wijngaardbezit meet tegenwoordig totaal 8,5 hectare en is verdeeld over 13 appellaties. Belangrijke percelen zijn gelegen in de grand cru’s Romanée-Saint-Vivant en Clos de Vougeot en premier cru’s in Nuits-Saint-Georges, Vosne-Romainée en Chambolle-Musigny. Op sommige percelen staan zeer oude stokken, van soms meer dan 90 jaar oud. De voor het merendeel rode wijnen krijgen een vrij traditionele vinificatie, met gebruik van hedendaagse technologie, en staan bekend om hun grote invloed van nieuw hout, waardoor ze ook relatief meer rijpingstijd nodig hebben. Bij de oudering van de grand cru-wijnen ligt het aandeel nieuw hout op 70-80%, bij de overige wijnen op 30-50%. Voorafgaand aan de botteling worden de wijnen met eiwit geklaard maar niet gefilterd.

Proefnotities
Eerste indrukken

Jeugdig fris uiterlijk, mooie egale kleur, rijke pinot noir-geur, sappig, vullende aanzet, goed fruit, levendige zuren, fris en speels smaakpalet, uitbundig, tikkeltje vegetaal, evenwichtig en mondvullend, harmonieus van samenstelling, houtinvloed is knap verwerkt, veel lengte.

Na 2 uur

Duidelijke bourgogne-kenmerken in geur en smaak. Wulps fruit, uitgesproken houtinbreng, frisse zuren, veel lengte. Goed samengesteld, de vulling komt meer naar voren.

Na 4 uur

Rijpe pinot noir-tonen in geur en smaak zijn nu sterker aanwezig, fijne kruidige toets. De licht vegetale impressie blijft maar is niet storend. Levendig, houtinvloed blijft sterk aanwezig, veel sap en rijpe fruitige ondertoon, evenwichtig. Smaakvolle beleving.

Na 6 uur

Moderne geur, nog superfruitig, kruidige omlijsting, veel zuren, mondvullend, wel wat naar binnen gekeerd. Het sprankelende, onstuimige is er nu vanaf, maar de wijn is nog steeds prima te combineren met een mooi gerecht.

Technische gegevens

Totaal wijngaardbezit 8,5 hectare
Voornaamste appellaties Grand Cru Romanée-Saint-Vivant, Grand Cru Clos de Vougeot, Nuits-Saint-Georges 1er Cru Aux Boudots, Nuits-Saint-Georges 1er Cru Les Chaboeufs, Vosne-Romainée 1er Cru Les Beaux Monts en Chambolle-Musigny 1er Cru
Druivenras geproefde wijn pinot noir
Leeftijd stokken geproefde wijn gemiddeld 40 jaar
Wijnteelt biologisch
Vinificatie handmatige oogst, ontsteelde druiven, vrij korte fermentatie met regelmatige onderdompeling
Opvoeding 30% nieuw hout
Alcohol 13%
Winkelprijs per fles € 44,95

Louis en Alain Meunier

Louis en Alain Meunier