nine seconds

Les Restanques de Cabassole, Roucas Toumba, Vacqueyras, Frankrijk 2011

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Rhône Value Wines, Warmond, 06-53604687, www.rhonevaluewines.eu

Achtergrond

Vanwege het overlijden van zijn vader komt Eric Bouletin op 15-jarige leeftijd zijn moeder helpen de boerderij draaiende te houden. Terwijl de jaarlijkse opbrengst aan de coöperatie wordt verkocht, stapt de jonge Eric op eigen initiatief over op biologische wijnbouw. De gezondheid en potentie van de wijngaarden nemen zienderogen toe. Vooral ‘Restanques de Cabassole’, een perceel met 80-120 jaar oude grenache verdient een beter lot, maar het duurt ruim 20 oogstervaringen voordat Eric in 2001 zijn eigen wijnen gaat produceren.
Eric is een gepassioneerd natuurliefhebber en bovenal boer. Zijn kennis haalt hij uit historische landbouwboeken en uit de natuur zelf. De basis voor een goede wijn ligt in de wijngaard. Met een nauwgezet behandelplan per perceel gaat hij uiterst gedisciplineerd te werk. Alles staat bij hem in dienst van gezonde wijngaarden en de juiste productievolumes. Zijn doel is gebalanceerde wijnen te produceren met fraîcheur en verteerbaarheid – alles behalve vanzelfsprekend in Vacqueyras. Aan ijver en passie ontbreekt het deze solistische producent niet, aan tijd des te meer.

Proefnotities
Eerste indrukken

Vurige kleur, granaatrood. Elegante geurwaaier met een surplus aan fris rood fruit. In de aanzet rijk aan fijne aroma’s, spel van fruit en zuren. Zeer elegante beleving. Fruit blijft intens doorkomen tot in de finale en verlengt de smaak als het ware. Knap versmolten wijn met zeer verleidelijke smaak.

Na 2 uur

Fris fruit voert nog altijd de boventoon, daarnaast komen kruidige accenten naar de oppervlakte die het smaakpalet breder maken. Ook lichte associatie met soja.

Na 6 uur

De geur is minder gul, meer terughoudend. De fraîcheur is er een beetje van af. Geur en smaak worden nu zachter en malser. Licht velourse tannine, mooi gerijpt fruit. De lengte is nog altijd okay.

Na 24 uur

Het gerijpte grenachefruit blijft duidelijk aanwezig. Je ruikt de vulling van de wijn. Daarnaast zijn er nu licht aardse impressies, mineralen en een klein pepertje opgekomen. Nog altijd mooie tannine, goede balans en veel lengte. Lang houdbare wijn die zelfs na een dag openstaan nog goed drinkbaar is.

Technische gegevens

Wijngaarden: afkomstig van drie wijngaarden, waaronder Les Restanques de Cabassole, sinds 1723 eigendom van de familie Bouletin.
Assemblage: 60% grenache, 27% syrah, 10% mourvèdre, 3% viognier, clairette, grenache blanc
Leeftijd stokken: 80-120 jaar (grenache, Les Restanques de Cabassole)
Bodem: grenache: kalkrijke zandsteen, klei, mergel, mourvèdre: stenige, kalkrijke zandsteen, syrah: ronde keien op een laag klei-kalksteen
Rendement: 20-28 hl/ha
Vinificatie: ontsteelde druiven, late vinificatie in cementen tanks
Opvoeding: 18 maanden in eiken vaten van 500 liter (grenache en mourvèdre) en van 225 liter (syrah)

Eric Bouletin