Le Pergole Torte 2
Montevertine-eigenaar Martino Manetti presenteerde bij restaurant Toscanini in Amsterdam een verticale masterclass gewijd aan zijn vermaarde cuvée Le Pergole Torte. Dertien jaargangen kwamen aan bod, naast de meest recente jaargang van zijn tweede wijn Montevertine. Zeven jaar geleden presenteerde hij ook een Le Pergole Torte-masterclass in ons land; interessant dus om proefresultaten van beide sessies te vergelijken.
proefnotities Jan van Lissum, m.m.v. Louis Janssen
De cuvée Le Pergole Torte – eerste jaargang: 1977 – wordt wel eens supertuscan genoemd. Omdat hij niet aan de appellatieregels voldeed, mocht er geen Chianti Classico op het etiket staan. De wijn bleef sindsdien een ‘Rosso di Toscana’ of een IGT/IGP Toscana. Er is echter een belangrijk verschil. De meeste supertuscans vielen buiten de regelgeving omdat zij worden en werden gemaakt met gebruik van internationale druivenrassen als cabernet, merlot of syrah. Le Pergole Torte was en is 100% sangiovese, simpelweg omdat domeineigenaar Sergio Manetti geen witte druiven als trebbiano of malvasia aan zijn wijn toe wilde voegen – iets wat tot 1996 een vereiste was bij de productie van chianti classico.
Het landgoed Montevertine ligt op een hoogte van 425 meter, in de gemeente Radda in het hart van de Chianti-streek. De staalproducent Sergio Manetti kocht het in 1967 als vakantieadres voor zijn familie en vrienden. Hij liet het jaar daarop 2 hectare met druivenstokken beplanten om er voor privédoeleinden wat wijn te maken. Het eerste oogstjaar (1971) leverde zo’n goed resultaat op, dat Manetti besloot de wijnproductie serieus aan te pakken. 1977 was het geboortejaar van Le Pergole Torte, en de eerste keer dat Sergio, mede op advies van zijn oenoloog Giulio Gambelli, een 100% sangiovese maakte. De wijn werd afgekeurd door het consorzio van Chianti Classico en werd voortaan gebotteld als een Rosso di Toscana, ook toen de wetgeving later wel een pure sangiovese toestond.
Martino Manetti

Martino Manetti

Sinds 2000 wordt Montevertine gerund door Sergio’s zoon Martino. Oenoloog Giulio Gambelli werd in 2011 opgevolgd door Paolo Salvi. Zij houden vast aan de filosofie van hun voorgangers. Het wijngaardbezit meet inmiddels 18 hectare, verdeeld over negen percelen, waarvan 90% beplant met sangiovese en de rest met canaiolo en colorino.
montevertine4

Montevertine

Vinificatie

Le Pergole Torte wordt nog altijd op dezelfde wijze gemaakt:

– handmatige oogst, opbrengst 40 hl/ha;
– tot 1990 afkomstig van de gelijknamige 2 hectare grote wijngaard Le Pergole Torte, sindsdien afkomstig van de beste sangiovese-stokken van de negen percelen;
– circa 25 dagen alcoholische fermentatie en aansluitend malolactische fermentatie op beton;
– 12 maanden rijping in Allier-barriques;
– 12 maanden rijping in foeders van Slavonisch eikenhout ;
– geen filtering of klaring;
– minimaal 3 maanden flesrijping.

PT15
PT14
PT13
PT16

Sinds 1982 staat er jaarlijks een vrouwenportret van de kunstenaar Alberto Manfredi op het etiket van Le Pergole Torte. Na diens overlijden in 2001 stellen de erfgenamen van Manfredi ieder jaar een portret uit het omvangrijke archief van de schilder beschikbaar.

De andere twee cuvées van Montevertine zijn:
– Pian del Campolo: sangiovese, colorino, canaiolo, 12 maanden rijping in foeders van Slavonisch eiken.
– Montevertine: sangiovese, colorino, canaiolo, 24 maanden rijping in foeders van Slavonisch eiken.

Conclusies

Zeven jaargangen uit de masterclass van dit jaar kwamen ook aan bod in de proeverij van zeven jaar geleden. Het was dus interessant om de proefnotities van toen te vergelijken met die van nu. In het algemeen kun je stellen dat Le Pergole Torte een betrouwbare, aangename wijn is met een aanzienlijk bewaarpotentieel en een langzame ontwikkeling. De kwaliteit gemeten over de verschillende jaargangen is homogeen, het smaakprofiel is altijd herkenbaar, het niveau blijft stabiel. De onderlinge verschillen, ontstaan door klimaatomstandigheden en oogstkwaliteit, zijn klein.
Van de zeven jaargangen die in beide sessies geproefd werden bleef het niveau van vijf wijnen nagenoeg gelijk, terwijl er twee (2012, 2008) deze keer duidelijk beter voor de dag kwamen dan in 2017.

Verkerk Wijnimport, Amsterdam, 020-7732877

groepsfoto

Martino Manetti met Jim de Goede en Mattijs Koornneef van Verkerk Wijnimport

Proefnotities

****
Le Pergole Torte, Montevertine, IGP Toscana, Italië 2021
Sangiovese; meer kleur en vulling dan Montevertine, nog wat toegeplooid, geur- en smaakaroma’s komen overeen, naast rijp fruit duidelijk kruidig, licht pikant tintje, smaakvolle finale met goede lengte € 230,00

***
Montevertine, IGP Toscana, Italië 2021
Sangiovese, canaiolo, colorino, 24 maanden rijping in foeders van Slavonsich eiken, klassieke chianti classico riserva-stijl; correcte kleur, goede intensiteit, jeugdig, fris, rustig, expressief van smaak, levendig, schoon, naast fruit mooie kruidigheid € 98,00

***
Le Pergole Torte, Montevertine, IGP Toscana, Italië 2019
Sangiovese; granaatrode kleur, mooi samengestelde geur met veel elegante ondertonen, donker fruit, bloedsinaasappel, mooi gedoseerde houtinvloed, uitstekende kruidigheid, subtiel pepertje, mooie tannine, zuren houden de wijn fris en levendig, harmonieus smaakprofiel met veel lengte, zal zich nog mooier gaan ontwikkelen € 230,00

***
Le Pergole Torte, Montevertine, IGP Toscana, Italië 2018
Sangiovese; granaatrood, herkenbare aroma’s van Le Pergole Torte, impressie van bloedsinaasappel, kersen, licht kruidig, tabak, elegante aanzet, intens, fijne tannine, levendige zuren, harmonieus, goede lengte, wordt de komende jaren nog beter € 230,00

***
Le Pergole Torte, Montevertine, IGP Toscana, Italië 2017
Sangiovese; elegante kleur, medium granaatrood, schone geur, nauwelijks evolutie, gelijkmatige geuraroma’s, mooie aanzet, finesse, balans, mooi fruit, goede schakering, vurig, levendig, correct resultaat, aardige vulling € 230,00

***
Le Pergole Torte, Montevertine, IGP Toscana, Italië 2016
Sangiovese; compacte geur, goede balans, gelijkmatige aroma’s, mooi ontwikkeld, vulling, fruitig, kruidig, mooie afgeronde tannine, harmonieus, aangename maaltijdwijn € 230,00

***
Le Pergole Torte, Montevertine, IGP Toscana, Italië 2015
Sangiovese, warm jaar; fraaie kleur granaatrood, rustige, homogene geur, mooi gerijpt fruit, fraaie balans, zit goed in elkaar, geur loopt in smaak over, goede tannine, prima zuurgraad en lengte

**
Le Pergole Torte, Montevertine, IGP Toscana, Italië 2014
Sangiovese, volgens Manetti een lastige jaargang (koude en tamelijk vochtige zomer, september was echter uitstekend, men oogst meestal vanaf de tweede week van oktober); bescheiden kleur, rechtlijnige geurwaaier, niet zo geschakeerd, rood fruit staat centraal, fris, minder vullend, bescheiden lengte

***
Le Pergole Torte, Montevertine, IGP Toscana, Italië 2013
Sangiovese, uit een goed tot prima jaar, ‘zo hoort het’, aldus Manetti; nu licht van kleur, maar wel ontwikkeling, heel lichte ontwikkelde, animale toets, smaak is mooier dan geur, goed ontwikkeld rood fruit staat centraal, minder schakering, kruidige tonen, beetje droge tannine, goede zuren, koele toets in de finale

***
Le Pergole Torte, Montevertine, IGP Toscana, Italië 2012
Sangiovese; lastige jaargang, veel regen in september, onvoldoende rijping (16.000 flessen i.p.v. 25.000), warmer jaar dan 2013; correcte kleur, rustige geur, zacht, aromatisch, mooi ontwikkeld in geur en smaak, correcte fruittonen, gedoseerde kruidigheid, mooi gerijpte tannine, elegante structuur, goede balans, mooi aan tafel

****
Le Pergole Torte, Montevertine, IGP Toscana, Italië 2011
Sangiovese, warme tot hete zomer, oogst al vanaf 23 september, ‘afwijkende stijl’, aldus Manetti; elegante kleur met veel evolutie, aangename rustige geurwaaier, mooie balans, elegante aanzet en goed smaakpalet, finesse, aangename aroma’s, goede zuren, kruidig, goede fraîcheur, mooi ontwikkeld, goede lengte

****
Le Pergole Torte, Montevertine, IGP Toscana, Italië 2010
Sangiovese, ‘beste jaargang (van de proeverij in 2017), dicht bij de ideale wijn, alles klopte’, aldus Manetti; fraai ontwikkelde kleur, rustige geur, beetje toegeplooid, hechte aanzet, mooie vulling, heerlijk rijp fruit, kruidige omlijsting, mooi vullend middenrif, goed gedoseerde tannine, smaakvol, perfecte expressie van sangiovese en terroir, rijke gastronomische wijn in uitstekende conditie, mooie lengte

**
Le Pergole Torte, Montevertine, IGP Toscana, Italië 2009
Sangiovese, ‘nice, gemiddelde oogst, ik ben er redelijk tevreden over’; correcte kleur, andere geur, correct ontwikkeld, mist schakering, geur- en smaaktonen komen overeen, beetje mat en stevig, heftig, breed, duidelijke tannine, maaltijdwijn bij stevig gerecht

***
Le Pergole Torte, Montevertine, IGP Toscana, Italië 2008
Sangiovese, ‘regen, ook tijdens oogstperiode, resultaat van werk in de kelder’; veel kleur, verrassend aangenaam, zachte aromatische geur, ontwikkeld in geur en smaak, evenwichtig en homogeen, verleidelijk, mooie tannine, klassieke aroma’s en structuur, veel lengte