nine seconds

Louis d'Or D
Louis d'Or M

Le Louis d’Or, Clos de Caveau, IGP Vaucluse, Frankrijk 2016

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeurs: Wine & Roses, Amsterdam, 020-3373042
www.wineandroses.nl
Puur Wijn, Wijk aan Zee, 06-51532464
www.puurwijn.shop
Achtergrond
Vijftien jaar werkte Henri Bungener als psycholoog in Londen voordat hij in 2006 met zijn gezin terug verhuisde naar het wijngoed van zijn ouders: Clos de Caveau in Vacqueyras. Sindsdien bestudeert hij de ziel van de wijngaard, de bodem en de druif.

Het was een min of meer noodgedwongen verhuizing. Zijn vader Gérard had het wijngoed in 1976 gekocht van Steven Spurrier, de wijnhandelaar die vooral bekend werd als organisator van de roemruchte ‘Judgment of Paris’-proeverij. Toen Gérard met pensioen wilde gaan, besloot zijn oudste zoon en beoogd opvolger plotseling af te zien van overname. Om verkoop te voorkomen besloot Henri de leiding over het familiedomein op zich te nemen.

De wijngaarden van Clos de Caveau, totaal zo’n 14 hectare, liggen op ongeveer 200 meter hoogte in de heuvels van de Dentelles de Montmirail. Beschut door de omringende bossen, profiterend van de droge mistral en een gezond microklimaat, optimale omstandigheden voor biologische teelt. Gérard Bungener begon hier al in 1980 mee, lang voordat het gangbaar werd.

Tot 2006 produceerde Clos de Caveau één rode Vacqueyras-blend. Omdat Henri constateerde dat de vaten afkomstig van afzonderlijke percelen onderling duidelijke aromatische verschillen vertoonden, ook als het ging om hetzelfde druivenras, besloot hij een grondig onderzoek te starten.
Zo kwam hij erachter dat Clos de Caveau drie bodemstructuren kent. Ze stammen alle drie uit het Oligoceen maar uit verschillende perioden binnen dat tijdperk. Bij wijngaarden in vlak gebied liggen de bodemlagen horizontaal op elkaar: de oudste onderop en de jongste bovenaan. Clos de Caveau ligt hoger en daar zijn de verschillende lagen opgestuwd tot een verticale positie: oude en minder oude bodemlagen liggen naast elkaar in plaats van op elkaar.

Sinds deze opzienbarende ontdekking besloot Henri niet langer één rode blend afkomstig van het complete domein te maken, maar drie blends op basis van hun locatie: Fruit Sauvage, Carmin Brillant en Lao Muse, alle drie gemaakt van grenache en syrah. Ze bezitten elk een geheel eigen karakter: qua hoogteligging en oriëntatie zijn de verschillen klein, maar qua bodemstructuur verschillen ze in leeftijd telkens 3 miljoen jaar van elkaar – en dat terwijl er de onderlinge afstand soms maar een paar meter is!

De witte Louis d’Or 2016 is afkomstig van op dat moment drie jaar oude stokken. Dankzij de verticale bodemlagen konden deze stokken al vrij snel tot diep in de grond doordringen. De druiven bezaten daardoor al een aromatische diepgang die een wijngaard op horizontaal gestapelde bodemlagen pas na jaren zou kunnen voortbrengen.
Gezien hun jonge leeftijd mocht de wijn bij deze jaargang nog niet de appellatie Vacqueyras op het etiket dragen. Vanaf jaargang 2017 is dat wel het geval.

Proefnotities
Eerste indrukken

Mooie egale kleur, rustige geur, geeft weinig aroma’s prijs, vullend, licht crèmig, fijne kruidigheid, goede spanning door passende zuren, mooie houtinbreng, goede sappige textuur, mooi gerijpt fruit, heel schoon en evenwichtig, elegante wijn, met zorg samengesteld.

Na 2 uur openstaan

Weinig verandering, blijft ingetogen en evenwichtig.

Na 6 uur

Nog geen verandering qua geurontwikeling, de crèmigheid is meer geaccentueerd en de kruidigheid komt duidelijker naar voren, sap nog altijd mooi, fruitig, aangenaam van smaak, alles is goed gedoseerd, fraaie lengte, goed ontwikkeld, aangename wijn met veel gastronomische mogelijkheden. Al met al een zeer stabiele wijn, geschikt voor veel smaakpaletten.

Technische gegevens

Oppervlakte 14 hectare
Aanplant grenache noir, syrah, mourvèdre, grenache blanc, clairette
Hoogteligging circa 200 meter boven zeeniveau
Wijnbouwmethode biologisch sinds 1980 (gecertificeerd sinds 1989)
Bodem Oligoceen: mergel, klei, zand, kalksteen
Rendement gemiddeld 28 hl/ha
Druivenrassen geproefde wijn 80% grenache blanc, 20% clairette
Leeftijd stokken geproefde wijn 3 jaar
Vinificatie natuurlijke gisting met inheemse gisten
Opvoeding 6 maanden barriquerijping
Productie geproefde wijn 600 flessen

Henri Bungener

Henri Bungener