Dassemus Noord-Brabant
Dassemus, Noord-Brabant
Zes van de tien workshops die op maandag 18 november, de tweede dag van het Natural Wine Festival A’dam, worden gepresenteerd, worden georganiseerd door The Wine & Food Association en geleid door een Proefschriftpanel o.l.v. Jan van Lissum. In dit artikel een overzicht. Verder aandacht voor het Mexicaanse pop-up restaurant dat op maandag 16 november garant staat voor verrassende wijn-spijscombinaties.

Maandag 18 november: workshops voor professionals

Deelnemers aan het Proefschriftpanel o.l.v. Jan van Lissum zijn, verspreid over de dag:

  • Ilya Mikhaylov (Tuurlijk! Wijnen)
  • Jim de Jong (chef restaurant Renilde, vin nature-kenner)
  • Akiko Tanaka (docent Wijnstudio, Sake Educator)
  • Arend Jans (ROC van Amsterdam)
  • Roderick Ros (Wijnimport J. Bart)
  • Marcel de Cocq (pers, vin nature-kenner)
Logo NWFA
Ronco Severo
Ronco Severo, Friuli

12.30 uur workshop Room 1: Onbekend en onbemind
Een workshop voor sommeliers die nog niet of nauwelijks met vin nature werken. De beste restaurants ter wereld hebben natuurwijnen op de kaart. Ieder goed grootstedelijk restaurant ook. Hoe zit dat met jouw wijnkaart? Wat weerhoudt je van het werken met natuurwijn? Waar moet je op letten bij het proeven, beoordelen en selecteren van natuurwijn? Wat zijn de belangrijkste kenmerken? Waarin verschillen natuurwijnen qua geur en smaak met ‘reguliere’ wijnen? Hoe match je vin nature met een gerecht, en hoe pas je vin nature in in een wijnarrangement? Een masterclass proeven met tekst en uitleg.

13.30 uur workshop Room 1: Vin nature versus klassiek: wit
Een klassieke witte wijn naast drie natuurwijnen. Welke verschillen zijn er in samenstelling en qua geur en smaak? De verschillen in beleving bieden tevens inzicht in verschillen qua inzetbaarheid.

14.30 uur workshop Room 1: Oesterwijnen en vins nature
Wijn-oesterpairings zijn op veel wijnkaarten voorspelbaar. Veelal wordt op safe gespeeld met usual suspects als picpoul, chablis, muscadet of natuurlijk champagne. Daar is niets mis mee, maar wie eenmaal de juiste natuurwijn met oesters heeft geproefd, begrijpt het potentieel. Het smaakprofiel van een oester is ziltig, met impressies bloemen en noten en soms een zoetje. Dat leent zich ook prima voor verrassende witte natuurwijnen, licht oranje wijnen en zelfs sommige rode wijnen. NWFA presenteert drie combinaties, inclusief de Aquavinum Oesterwijn van het Jaar, de Vouvray Caresse Calcaire van Goustine. Proef en oordeel.
BaiasWine, Georgië
BaiasWine, Georgië

15.30 uur workshop Room 1: Focus Italië Proeftafel
Italië is een van de bakermatten van de vin nature. Italië is ook een voorloper als het gaat om biodynamische landbouw. NWFA presenteert een ruime selectie aan bijzonder mooie Italiaanse wijnmakers. Tijdens deze proeftafel workshop gaan we hier dieper op in. M.m.v. diverse wijnmakers en importeurs.

15.30 uur workshop Room 2: Vin nature versus klassiek: rood
Een klassieke rode wijn naast drie natuurwijnen. Welke verschillen zijn er in samenstelling en qua geur en smaak? De verschillen in beleving bieden tevens inzicht in verschillen qua inzetbaarheid

16.30 uur workshop Room 2: Fromage en vin nature
Kaas en vin nature levert nieuwe, smakelijke combinaties op. In samenwerking met Kaasfort Amsterdam stelde NWFA 4 bijzondere kaas-wijn combinaties samen. Een tasting met vier kazen en vier wine pairings, waaronder een verrassende Nederlandse rode wijn! De presentatie is in handen van Arend Jans (ROC van Amsterdam) en Sara van der Heijden (Kaasfort Amsterdam).

Overige workshops 18 november:
– Orange wines met auteur Simon Woolf
– Sake masterclass i.s.m. Yoigokochi
– Champagne workshop i.s.m. L’Atelier du Champagne
– Masterclass Paul Thillardon (Beaujolais)

qr code

Eigentijds Mexicaans bij Natural Wine Festival A’dam

Vin nature combineren met Mexicaanse gerechtjes!? Proef het zelf op zaterdag 16 november, wanneer het het eigentijdse Mexicaanse restaurant Colima een pop up-filiaal opent en de lekkerste combinaties serveert!

Colima staat bekend om zijn eigentijdse Mexicaanse keuken, waarin de rijkdom en variatie aan ingrediënten, gerechten en kookstijlen van het land met verve worden gepresenteerd. Met dagelijks vers gemaakte tortillas op basis van biologische mais worden hier alle bekende varianten geserveerd: nachos, tacos, tostadas, quesadillas, met o.a. vis, schaaldieren, rund- of varkensvlees, kip, of vegetarisch. Maar ook andere specialiteiten zoals ceviche. Smaakvol, smeuïg, met frisse, aromatische en pittige omlijsting, en altijd lekker. In het pop-up restaurant worden zes uiteenlopende gerechtjes geserveerd, elk verrassend gecombineerd met twee verschillende vins nature. De mini-wijnkaart voor deze dag omvat witte, oranje en rode wijnen uit onder meer Italië, Frankrijk, Slovenië en Nederland.

Het menu van Colima geeft alvast een indicatie wat je zoal kunt verwachten.
Buen provecho!

qr code
wijnen

Voor meer informatie, exposanten, importeurs en bezoekersregistratie: naturalwinefestival.nl