nine seconds

La Massa, Chianti Classico, Italië 1995

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: The Wine Connection, Huissen, 06-28647253 www.thewineconnection.nl

Achtergrond
Giampaolo Motta, eigenaar van Fattoria La Massa maakt al bijna twintig jaar geen chianti meer. Sindsdien is La Massa, met name dank zij het doorslaande internationale succes van de cuvée Giorgio Primo, uitgegroeid tot een begrip onder de Supertuscan-producenten. Voor deze editie van 9 seconds leek het ons echter leuk om eens terug te grijpen naar een wijn uit de begintijd van La Massa – een periode waarover de eigenzinnige producent zelf niet zo te spreken is.

Giamfranco Motta kocht het oude domein La Massa in 1992 en kreeg daarmee een van de topwijngaarden in het hart van de DOCG Chianti Classico in handen. De 27 hectare aan wijngaarden lagen in de zogenaamde ‘Conca d’Oro’ (‘gouden bassin’) ten zuiden van Panzano. Bodem, ligging en microklimaat creëren hier de perfecte omstandigheden voor wijnbouw. Ook het beroemde wijnhuis Fontodi bezit hier wijngaarden. Motta was bijzonder in zijn nopjes met dit eeuwenoude domein, zeker toen hij te weten kwam dat er in deze streek een paar honderd jaar geleden al cabernet sauvignon- en merlot-druiven aangeplant stonden. Sinds hij bij een aantal beroemde châteaux in Bordeaux had gewerkt, was het zijn droom om wijnen te maken die niet onderdeden voor de wereldberoemde voorbeelden uit de prestigieuze Franse wijnstreek. De eerste tien jaar maakte hij twee chianti classico’s: de Giorgio Primo op basis van sangiovese aangevuld met cabernet sauvignon en merlot, en La Massa, 100% sangiovese. Omdat hij echter niet 100% tevreden was over de resultaten en omdat hij inzag dat de appellatieregels, met een verplicht percentage sangiovese in de blend, de verwezenlijking van zijn droom in de weg stonden, besloot hij zijn wijnen te declasseren tot IGP-status. In samenspraak met de eigenzinnige wijnconsulent en terroirspecialist Stéphane Derenoncourt, een goede vriend van hem, maakt hij sindsdien – met veel succes – terroirwijnen naar zijn hart, waaronder het boegbeeld Giorgio Primo (nu 100% bordeauxrassen), de La Massa (sangiovese met cabernet sauvignon en merlot) en – gek genoeg – een 100% sangiovese, de Carla 6. Een symbolisch hoogtepunt werd bereikt in maart 2010, toen de Giorgio Primo 2009 werd gepresenteerd tijdens de En Primeur-proeverijen in Bordeaux.

Proefnotities
Eerste indrukken

Veel kleur voor zijn leeftijd, slechts een lichte ontwikkeling aan de rand. De wijn opent zich langzaam, wordt breder en breder en de schakering van de aroma’s neemt toe. Rijpe geur en smaak, rijk en aromatisch, hoge natuurlijke zuren, warm palet, aards, stalachtige impressies en (oriëntaalse) kruidigheid, zeer fraai ontwikkeld, mals mondcontact, gastronomische wijn pur sang, echte klassieker met veel lengte. Details maken de wijn interessant en fruit, kruidigheid en zuren worden uitvergroot. De balans blijft intact. Geur en smaakpalet worden rijker en bereiken de grens van hun mogelijkheden. Dit houdt enkele uren stand.

Na 4 uur

De intensiteit van de geur is afgenomen. Nog steeds is het smaakpalet mooi versmolten en staat het fruit als een huis, maar het volume neemt af, de wijn wordt slanker. Er komen impressies op van ceder/sigaren en een licht gerookt tintje. Desondanks blijft de wijn rijk en redelijk wulps.

Na 8 uur

Belegen rood met vertekening aan de rand. Vrij mat, weinig intensiteit meer. Redelijk correcte balans, zuren en fruit zijn wel wat uit elkaar gelopen, nog wel sappig.

Na 12 uur

Duidelijk ontwikkeld in kleur, doffer, meer richting bruin. Sappig mondcontact blijft, nu meer oriëntaalse impressies met fruitige ondertoon. De zuren geven nog lengte. Grote verrassing, echt wijn!

Technische gegevens

Wijngaard La Massa
Oppervlakte 27 ha
Ligging 360 m boven zeeniveau, zuidelijke oriëntatie
Druivenrassen sangiovese, cabernet sauvignon, merlot, petit verdot, alicante bouschet
Leeftijd stokken 9 hectare recente aanplant (tot 5 jaar oud), 18 hectare van gemiddeld 30 jaar oud
Teeltmethode duurzaam/biologisch (zonder certificaat)
Bodem klei-schiste, mergel/galestro, kalksteen
Oogst handmatig
Productie 140.000 flessen

Giampaolo Motta