nine seconds

bastide d
bastide m

La Bastide Saint Dominique, Châteauneuf-du-Pape, Frankrijk 2015

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Artisan Wines, ‘s-Gravenzande, 06-48547251
www.artisanwines.nl
Achtergrond
Het wijngoed La Bastide Saint Dominique werd in 1976 opgericht door Gérard en Marie-Claude Bonnet. De start was bescheiden: een paar hectare aan wijngaarden rond een 16e-eeuwse kapel aan de voet van de heuvel van Châteauneuf-du-Pape. Maar de basisingrediënten voor wijnen van niveau waren aanwezig: het karakteristieke terroir met zandsteen, rode klei, grote ronde keien (galets roulés) en kiezels, het warme, droge klimaat met veel zonuren, koele nachten en de mistral die zorgt voor een gezonde wijngaard, en dat in combinatie met oude wijnstokken.

La Bastide is inmiddels volwassen geworden en uitgegroeid tot zo’n 50 hectare verspreid over vier appellaties (Cairanne, Châteauneuf, Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Villages) en beplant met de belangrijkste druivenrassen van de streek: syrah, grenache noir, cinsault, mourvèdre, carignan, vionier, clairette en roussanne. Onder leiding van Eric Bonnet, sinds 1999 werkzaam als wijnmaker en tegenwoordig volledig in charge, is het domein in 2011 overgestapt op biologische teelt, waarvoor in 2014 een certificaat werd behaald.
De kelders zijn hedendaags geoutilleerd, zodat de waardevolle wijnbouwtradities naadloos gelinkt kunnen worden aan de modernste technieken.
Groene oogst en dubbele selecties van de handgeplukte druiven garanderen een laag rendement van hoog niveau. Ieder druivenras wordt na volledige ontsteling apart gevinifieerd, waarna de wijnen rijpen op rvs en/of eikenhout. De witte en de geproefde rode basis-châteauneuf-du-pape rijpen op rvs, waardoor ze vooral gekenmerkt worden door een verfijnde smaak met schone, fruitige aroma’s en mineralige tonen.

Proefnotities
Eerste indrukken 2018

Veel kleur, verleidelijk, rijp, floraal en fruitig, zacht, mals, fijne tannine, zeer fraaie wijn, goede lengte. Genomineerde wijn (€ 26,50) bij het 30e Proefschrift Wijnconcours.

Eerste indrukken 2020

Klassieke kleur met vertekening aan de rand, warm geurpalet, rijk, aromatisch, voornaam, geur en smaak komen overeen, mooi versmolten smaakpalet met prachtig gerijpt fruit en nog knappe zuurgraad, redelijk pittige kruidigheid, licht oriëntaals, opvallend sappig, grootse mondbeleving, veel lengte.

Na 2 uur

De wijn waaiert meer en meer open en de aroma’s passen geleidelijk als een legpuzzel in elkaar en versmelten tot een geheel. Echt een maaltijdwijn, heeft lucht nodig.

Na 3 uur

Het totaalplaatje wordt fijner en eleganter. De zuren komen tevoorschijn vanachter de rijpe, fruitige aroma’s, treden meer op de voorgrond en geven de wijn een frisse, vitale boost.

Na 4 uur

Ook het fruit vertoont een steeds eleganter gezicht en een duidelijk mineralige ondertoon komt naar voren. De wijn blijft opvallend mooi in evenwicht en het smaakpalet is nog steeds even verfijnd. De grenachedruif eist duidelijk zijn rol op in de geur en vooral de smaak. De finale is voor een châteauneuf-du-pape opmerkelijk fris, opwekkend en soepel. Heerlijk doordrinkbare wijn die past bij het jaargetijde en zich ook prima laat inzetten bij vlees- en wildgerechten.

Technische gegevens

Ligging wijngaarden geproefde wijn Les Bédines, Chapouin, Pignan en Guigasse
Gezamelijke oppervlakte 8 hectare
Expositie plateau en kleine heuvels
Druivenrassen 80% grenache noir, 10% syrah, 7% mourvèdre, 3% cinsault
Leeftijd stokken 25-80 jaar
Teeltmethode biologisch
Bodem zand en klei met ronde kiezelstenen (galets)
Vinificatie geheel ontsteelde druiven, 18 dagen op rvs bij 28 graden, met onderdompelen en overpompen
Oudering 18 maanden op rvs
Alcohol 15%
Winkelprijs per fles € 34,25 (jaargang 2017)

Familie Bonnet

De familie Bonnet