Eind vorig jaar bezochten we bij restaurant Entrepot de proeverij die Verkerk Wijnimport, Rhône Value Wines en Bolomey Wijnimport samen organiseerden. In dit artikel onze selectie van Bolomey Wijnimport.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum

Juchepie

Mileine Bracke en Eddy Oosterlinck, Domaine de Juchepie

Bolomey Wijnimport is gespecialiseerd in ambachtelijke, oorspronkelijke wijnen uit de klassieke Franse gebieden Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Champagne, Loire, Alsace, Jura en Le Sud – ’s werelds oergronden als het om wijn gaat. In de meeste gevallen kleinschalig geproduceerde wijnen en bijna altijd biologisch of biodynamisch. Frisheid en puurheid zijn belangrijke kenmerken voor Bolomey’s wijnen en dat maakt dat ze goed te combineren zijn met eigentijdse, ongecompliceerde gerechten. Regelmatig wordt het assortiment verrijkt met verrassende, niet of nauwelijks bekende wijnproducenten.

Bolomey over Wine Professional

Wat ons betreft was het een leuke editie van Wine Professional. We wisten iets beter hoe alles ging lopen vergeleken met het eerste jaar, dus konden ons daar beter op voorbereiden. Hoewel er een gedeelte van de bezoekers niet op ons af is gekomen, reageerde het publiek over het algemeen enthousiast op onze vin naturel. De mensen die ons vonden waren meestal al bekend met dit soort wijnen en een deel was natuurlijk al klant. Van de bezoekers die voor het eerst vin naturel proefden was grofweg de helft positief, de andere helft houdt het liever bij conventionele wijnen.

Champagne Georges Laval

Kleinschalige champagneproducent met 2,5 hectare aan wijngaarden, jaarlijks goed voor 9.000 flessen, en een cultstatus onder champagnekenners en –liefhebbers. De wijnen worden geschonken bij onder meer restaurant Noma. Naamgever Georges Laval stapte al in 1971 over op biologische teelt en zijn zoon Vincent is sinds 1996 op dezelfde weg voortgegaan. Ook bij de vinficatie wordt zo natuurlijk mogelijk gewerkt: alleen natuurlijke gisten worden ingezet, chaptalisatie, filtering en klaring blijven achterwege en er wordt zo weinig mogelijk sulfiet toegevoegd. De wijnen vergisten in houten vaten en rijpen 2-4 jaar ‘sur lattes’; remuage gebeurt handmatig.

Proefnotities

8

Garennes Extra Brut, Georges Laval, Champagne, Frankrijk 2015
90% pinot meunier oogst 2015, vins de reserve 2011, 2013 en 2014: 5% pinot noir en 5% chardonnay; veel mousse, groen fruit, zuren (11,5%) € 50,00

8+

Cumières Premier Cru Brut Nature, Georges Laval, Champagne, Frankrijk 2015
50% chardonnay, 25% pinot noir, 25% pinot meunier; strak, groen, heel rechtlijnig, zuiver, veel lengte (12%) € 66,00

8,5

Les Chênes Brut Nature, Georges Laval, Champagne, Frankrijk 2015
100% chardonnay, 10 maanden vatrijping, 3 jaar sur lattes; iets meer vulling, breed, geschakeerd, volume, expressief (12%) € 135,00

Laval Cumieres

Champagne André Beaufort

Nog een biopionier in de Champagnestreek: Jacques Beaufort, zoon van naamgever André, werd letterlijk ziek van de bestrijdingsmiddelen en besloot daarom in 1969 zuiver biologisch te gaan werken. Zijn zoons Amaury, Réol, Constant en Quentin traden in zijn voetsporen. Quentin begon in 2007 voor zichzelf, net buiten de Champagne in de Côte d’Or.

Proefnotities

8,5

Grand Cru Réserve, André Beaufort, Champagne, Frankrijk 1999
80% pinot noir, 20% chardonnay; prachtig ontwikkeld, rijk, complex, veel finesse (12%) € 115,00

Beaufort Ambonnay 1999

Frédéric Cossard, Domaine de Chassorney, St.-Romain

Nieuw in het assortiment. Frédéric Cossard begon zijn bedrijf in 1996 met een paar percelen in Saint-Romain en Auxey-Duresses. Het bezit is geleidelijk aan uitgebreid met percelen in o.a. Nuits-St-Georges, Savigny-Les-Beaune, Pommard en Volnay en telt momenteel ruim 11 hectare. Naast de eigen wijnen onder de naam Domaine de Chassorney heeft Cossard sinds 2006 ook een klein handelshuis waarmee hij onder de naam Frédéric Cossard wijnen op de markt brengt uit o.a. Meursault, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet en Vosne-Romanée.

Proefnotities

8

Bigotes, Domaine de Chassorney, Bourgogne, Frankrijk 2016
Chardonnay, jaargang 2014 was Wijn van het Jaar bij het Proefschrift Wijnconcours 2016; mooi gedoseerd, redelijk toegankelijk, licht crèmig, fijne zuren, vrij breed geschouderd, goede vulling, strakke finale € 30,00

8

Combe Bazin, Domaine de Chassorney, Saint-Romain, Frankrijk 2016
Chardonnay; heel intense geur, bijzondere aroma’s in geur en smaak, fijn crèmig, strak, schoon, veel nagalm, lengte € 40,00

8+

Voitte, Domaine de Chassorney, Puligney-Montrachet, Frankrijk 2016
Chardonnay; meer rustige geur, redelijk vol, duidelijk romig, vullend, rondeur, breed en krachtig € 76,00

8

Bedeau, Domaine de Chassorney, Bourgogne, Frankrijk 2016
Pinot noir, 3 percelen in en rond Volnay; elegante neus, beetje aards, goed fruit, sappig, rijp fruit, mooie balans € 32,00

8+

Sous Roche, Domaine de Chassorney, Saint-Romain, Frankrijk 2016
Pinot noir; fraaie geur, aards, mooie ontwikkeling, goed sap, goede balans € 42,00

8+

Skin Contact Bedeau, Domaine de Chassorney, Bourgogne, Frankrijk 2016
Pinot noir, 3 percelen in en rond Volnay, complete trossen die de vorst hadden overleefd bij elkaar vergist in een afgesloten rvs tank, in juni 2017 werden de druiven geperst en de wijn gebotteld; compleet andere geur, zeer fruitig en slank, goede balans, mooie zuren € 44,00

Cossard Skin Contact

Domaine de Juchepie, Coteaux du Layon

Eddy Oosterlinck, groothandelaar in gereedschappen, en zijn vrouw Mileine Bracke kochten in 1985 een vakantiehuis in het dorpje Faye, in de Coteaux du Layon. De kleine wijngaard van 0,35 hectare die erbij hoorde verpachtte hij aan een bevriende wijnboer om er wijn van te maken. Na enige tijd kreeg Oosterlinck, een groot wijnliefhebber, zin om zelf wijn te maken. Hij kocht nog enkele wijngaarden in de nabije omgeving en bottelde in 1997 zijn eerste eigen wijn. In hetzelfde jaar maakte hij de overstap naar biologische teelt en sinds 2007 is die biodynamisch. Het echtpaar verhuisde in 2001 definitief naar Faye. Bij de vinificatie gaat men traditioneel te werk. Druiven worden zachtjes geperst met een oude houten handpers en vergisting en lagering vindt plaats in oude vaten. Na 12 tot 18 maanden volgt de botteling, waarna de wijnen nog eens 2-3 jaar flesrijping krijgen.

Bolomey Wijnimport, Amsterdam, 020-4223098

Proefnotities

8+

Les Monts, Le Sec de Juchepie, Anjou, Frankrijk 2016
Chenin blanc, fermentatie en 11 maanden rijping sur lie in 3-6 jaar oude vaten, 2 maanden rvs; schoon, rechtlijnig, mooie zuurgraad, elegant (13,97%) € 21,00

8+

Le Clos, Le Sec de Juchepie, Anjou, Frankrijk 2016
Chenin blanc, afkomstig van de beste percelen, fermentatie en 11 maanden rijping sur lie in 3-6 jaar oude vaten, 2 maanden rvs; heel schoon, rechtlijnig, sappige smaakbeleving, mooie zuren, goede lengte (13,75%) € 24,00

8,5

Les Churelles de Juchepie, Coteaux de Layon Faye, Frankrijk 2016
Chenin blanc, vulkanische rotsbodem, fermentatie en 12-18 maanden rijping sur lie in 3-6 jaar oude vaten, 2 maanden rvs, moelleux; stijlvolle geur, rechtlijnig maar mals op de tong, mooi fijn sap, gerijpt en intens (14,96%) € 26,00

8,5

Les Quarts de Juchepie, Coteaux de Layon Faye, Frankrijk 2016
Chenin blanc, fermentatie en 12-18 maanden rijping sur lie in 3-6 jaar oude vaten, 2 maanden rvs, moelleux; mooi smaakpalet, prachtig op de tong, rijp fruit, levendige zuurgraad, mooie kruidigheid, alles goed gedoseerd (13,27%) € 26,00

9

La Quintessence, Domaine de Juchepie, Coteaux de Layon Faye, Frankrijk 2011
Chenin blanc, 24 maanden barriquerijping, 2 maanden rvs; superfijn, elegant, mooi ontwikkeld, heerlijke geur- en smaakaroma’s, evenwichtig, zeer veel lengte (9,88%) € 50,00

Juchepie Le Clos