flessen Ridolfi
Nils Bugge van Bevino heeft een assortiment samengesteld dat bestaat uit met zorg geselecteerde, authentieke Italiaanse wijnen. ‘In tegenstelling tot veel andere importeurs ben ik geen puntenfetisjist. Ik proef en selecteer graag zelf. Niet achter een laptop, maar ter plekke bij de wijnmakers.’ Wij proefden onlangs samen met wijnmaker Filippo Maccari enkele wijnen van het Toscaanse wijnhuis Ridolfi.
proefnotities Jan van Lissum
De geschiedenis van de Toscaanse familie Ridolfi gaat terug tot de 13e eeuw. Eén tak van de familie, de Ridolfi di Borgo, verwierf twee landgoederen: het huidige Ridolfi in Montalcino en Tenuta Rocchetto in Larciano.
Het wijngoed Ridolfi wordt sinds 2011 gerund door de familie Peretti, ligt op circa 300 meter boven zeeniveau en omvat 30 hectare land. 11,4 hectare bestaat uit sangiovese-stokken voor de productie van Brunello, 6,5 hectare voor Chianti Colli Senesi en 1 hectare voor Rosso di Montalcino. De aanplant bestaat vooral uit de sangiovese grosso-kloon, dei geschikt is voor lang rijpende wijnen; de oudste stokken dateren uit 2001. Alle wijngaarden liggen op de noordoostelijke helling van de Montalcino-heuvel. De bodem bestaat uit een mix van klei, kalksteen en zand.
Onder leiding van wijnmaker Gianni Maccari, leerling van de legendarische Toscaanse wijnmaker Giulio Gambelli, werd een moderne winery gebouwd en werd de overstap gemaakt naar biologische teeltmethodes. Maccari werkte voorheen 14 jaar bij het vermaarde Poggio di Sotto. Sinds kort wordt hij bijgestaan door zijn zoon Filippo, die de wijnen bij ons kwam toelichten.
Filippo Maccari
Filippo Maccari

Geproefd

We proefden vier evenwichtige, mooi samengestelde wijnen, waarin druif en regio perfect tot uitdrukking komen. Met name de rosso en brunello zijn zeer herkenaar en stijlvol.

***

Rosa di Mercatale, Ridolfi, Vino Rosato Frizzante, Italië 2023
Sangiovese, wijngaarden op 300 m, kleibodem met fossielen en zandsteen, vinificatie als witte wijn, met 2 uur maceratie, tweede fermentatie op fles; licht oranjeroze kleur, schone en zuivere geur, fruitig, spritzige aanzet, hoge zuren, komt ook beetje als vin nature over, licht aards, fris, goede spanning, elegant, prima bittertje, goede lengte, aangenaam doordrinkbaar (11%) € 18,50

***(*)

Ridolfi, Rosso di Montalcino, Italië 2022
Sangiovese, 45 dagen maceratie, 12 maanden rijping in foeders van Slavonisch eiken; licht granaatrood, aangename geur en smaak, mooie balans, rijp fruit, goede zuren, sappige textuur, kruidige ondertoon, evenwichtig, elegant, goede lengte, verrassend aangenaam, zeer mooie rosso (14%) € 28,50

rosa-di-mercatale

****

Ridolfi, Brunello di Montalcino, Italië 2018
Sangiovese, 43 dagen maceratie, 36 maanden rijping in foeders van Slavonisch eiken, 12 maanden flesrijping; elegante kleur, geur en smaak komen overeen, vachtimpressie, sappig en evenwichtig, gelijkmatig, zacht, rijp, versmolten, veel inhoud, kruidige ondertoon, mooi ontwikkeld, goede lengte, bijzonder aangenaam (14%) € 52,50

****

Ridolfi, Brunello di Montalcino, Italië 2019
Sangiovese, 40 dagen maceratie, 36 maanden rijping in foeders van Slavonisch eiken, 12 maanden flesrijping; paarsrood, veel kleur, evenwichtige geur en smaak, soepel, vullend, veel inhoud, aromatisch, nog een beetje toegeplooid, kruidig, lichte tannine, rijke wijn met lengte en potentieel (14,5%) € 53,75

Bevino, Wassenaar, 06 – 1971 8525
bdm-ridolfi