Het Californische wijnhuis Kendall-Jackson is sinds tien jaar vertegenwoordigd in het assortiment van Verbunt Wijnkopers. Op vrijdag 26 februari was winemaster Randy Ullom in Nederland om zijn wijnen toe te lichten tijdens een lunch in Restaurant Aan de Poel (16 punten Gault&Millau) in Amstelveen. – Kyra van Lissum
Ook aanwezig was de Fransman Pierre-Marie Matthieu die gevestigd is in Londen en verantwoordelijk is voor de verkoop van deze wijnen in Europa. Hij begrijpt het Europees smaakpalet goed en is zelf sommelier geweest voordat hij deze overstap maakte binnen de wijnwereld.
Jackson Family Wines is een familiebedrijf dat is opgericht door Jess Jackson in 1982. In dat jaar werd de eerste wijn onder het label Kendall-Jackson, Vintner’s Reserve Chardonnay, gemaakt. Destijds werden er bij de eerste verkoop van deze wijn zoveel flessen afgenomen in New York City, dat het balletje al vrij snel begon te rollen. Sinds Jess Jackson’s overlijden, vier jaar geleden, staat zijn vrouw Barbara Banke aan het hoofd van het familiebedrijf met haar kinderen Katie, Julia en Christopher Jackson en Jess Jackson’s twee dochters Jennifer Hartford en Laura Giron. De firma bezit 35 wijnbedrijven in Italië, Australië, Oregon en Californië. Daarbij behoren ook duizenden hectares. De wijngaarden in Californië zijn gelegen op heuvels, bergen en in de koele kustregio’s in Sonoma, Napa Valley, Monterey, Mendocino en Mendocino County.
Tot het assortiment behoren ook wijnen van een aantal andere Estates en Cellars zoals Tin Roof, Atalon, Hartford, Lokoya en Vérité. Bij Kendall-Jackson wordt veelal gebruik gemaakt van 225-literbarriques en zijn chips en houtstaven etc niet aan de orde. Er wordt veelal gewerkt met Frans en Amerikaans kwaliteitshout. 15% van de druiven is afkomstig van andere bedrijven. De beste wijnen worden gemaakt van de beste druiven van hun eigen land.
Voor een groot merk biedt Kendall-Jackson opvallend goede kwaliteit. De wijnen zijn aangenaam in geur en smaak, zijn goed qua structuur en tannines, bezitten een mooie vulling en hout en alcohol zijn goed geïntegreerd. De druivenrassen laten zich duidelijk herkennen, de verschillen in oogstjaar worden prima weergegeven en de wijnen zijn evenwichtig samengesteld – kortom, wijnen die je zonder voorbehoud kunt aanschaffen. Absolute voltreffer is de Camelot Highlands Chardonnay.
Het team van Aan de Poel zorgde voor een aangename beleving tijdens deze lunchproeverij. De gerechten waren uitstekend bereid, smaakvol en in alle opzichten aantrekkelijk, en de service liet niets te wensen over.
Onze favoriete wijnen:
7,5 Kendall-Jackson Avant Sauvignon Blanc, California, Verenigde Staten 2013
Sauvignon blanc uit Sonoma County, Lake County en Mendocino County, koud gefermenteerd in roestvrijstalen tanks; lichtgeel uiterlijk, limoen, passievrucht en venkel, fris, kruidig, licht crispy, goede balans, duidelijk sauvignon blanc, goede instapwijn (13,5%) € 14,95
8- Kendall-Jackson Vintner’s Reserve Chardonnay, California, Verenigde Staten 2013
Chardonnay; 33% Santa Barbara County, 14% Mendocino County, 14% Sonoma County, 3% San Louis Obispo County en 36% Monterey County, 95% barrel fermented, 50% Frans en 50% Amerikaans hout; vol, breed, aromatisch, mooi gerijpte tropische fruittonen, goede zuurgraad, hint van citrus, peperig tintje, gedoseerd toasting, goede balans, hint van mirabelle, heel schoon, vullend, goed gemaakt, maaltijdwijn, knap samengesteld (13,5%) € 17,95
9- Kendall-Jackson Estate Camelot Highlands Chardonnay, Santa Maria Valley, Verenigde Staten 2012
Chardonnay 45 jaar oude stokken, 8 maanden gefermenteerd sur lies in 97% Frans hout, 50% nieuw met medium plus toasting, Clone 4 Chardonnay; meer kleur, uitnodigende neus, crèmig en delicaat, geur en smaakaroma’s komen met elkaar overeen, vol, breed, mooie balans, goede fraîcheur, doet denken aan Meursault, fijn, elegant, alcohol is mooi geïntegreerd, licht krijtig, veel lengte, grote verrassing (14,5%) € 32,50
8- Kendall-Jackson Vintner’s Reserve Pinot Noir, California, Verenigde Staten 2012
85% pinot noir uit Monterey County, 15% uit Santa Barbara County, 100% Frans hout, 50% nieuw hout, 7 maanden in 86% Frans (15% nieuw) hout; duidelijke pinot noir kenmerken, opvallend helder, eerlijk, ziltig, klein pepertje, goede zuren, fris, kruidig, goede balans, verrassend levendig,mooi versmolten, hoog doordrinkbaarheidsgehalte, eerlijke wijn, in de zomer koel serveren bij eendgerecht (13,5%) € 21,50
8- Kendall-Jackson Vintner’s Reserve Cabernet Sauvignon, Sonoma County, Verenigde Staten 2009
88% cabernet sauvignon, 8,9% cabernet franc, 1,7% petit verdot, 1,1% merlot, 3% malbec, afkomstig uit 85% Sonoma County (gemiddeld 250 meter hooggelegen wijngaarden), 7,5% Mendocino County en 7,5% Napa County, 13 maanden in Frans (69%) en Amerikaans (31%) hout; veel kleurintensiteit, mooie ontwikkeling in geur en smaakaroma’s, evenwichtig, aangenaam smaakpalet, goede tannines, mooi versmolten (13,7%) € 21,50
7,5 Kendall-Jackson Grand Reserve Cabernet Sauvignon, Sonoma County, Verenigde Staten 2013
97% cabernet sauvignon, 1% cabernet franc, 1% petit verdot, 0,5% merlot, 0,5% malbec, 14 maanden in Frans hout (73%) 11% nieuw, 27% Amerikaans hout , afkomstig uit Knights Valley en Alexander Valley; veel kleur met paarse rand, sappig, goede balans, hoge zuren, fruitig met vooral zwart fruit, toets van chocolade, rechtlijnig, goede tannines, veel lengte met correcte afdronk (14,5%) € 29,95
8,5 Kendall-Jackson Estate Hawkeye Mountain Cabernet Sauvignon, Alexander Valley, Verenigde Staten 2012
99,8% cabernet sauvignon, 0,2% merlot, 18 maanden geouderd in 72% Frans hout, 35% nieuw hout, vrij hoog gelegen wijngaarden tussen 300-700 meter; mooie kleur, prachtige geur en smaakaroma’s, veel zwart fruit, rijk, rijp, knap volume, goede mineraliteit, zachte tannines, aromatisch, fraaie wijn (14,5%) € 38,95
Verbunt Wijnkopers, Tilburg, tel 013-5498400