De Librije

De Librije

De nieuwe wijnen van Jumbo scoorden hoog bij het Proefschrift Wijnconcours. Om te bewijzen dat deze wijnen ook gastronomisch heel wat aankunnen, ging de supermarktketen een spannende uitdaging aan…
tekst Jan van Lissum

Een van de opvallendste uitslagen van het 30e Proefschrift Wijnconcours was de hoge score van Jumbo in de categorie Supermarkten. Maar liefst zes van de zeven oorkondes voor Supermarktwijn van het Jaar gingen naar deze supermarkt. Voor Jumbo was het een bewijs dat ze met de enorme assortimentswijziging de goede weg gekozen hebben. Men zocht en vond voor bijna de helft van alle gevoerde wijnen een alternatief. De zoektocht leverde uiteindelijk 200 nieuwe namen op. Jumbo stuurde voor het Proefschrift Wijnconcours niet alle nieuwe wijnen in, maar koos voor een selectie van bijzondere wijnmakers uit o.a Chili, Spanje, Australië, Zuid-Afrika en Italië. Soms waren dat wijnen speciaal voor Jumbo gemaakt, soms was het een bijzonderheid van de producent zelf. Het aantal behaalde oorkondes was voor Jumbo een bevestiging van de koerswijziging, maar men wilde verder…

Ik stelde daarop iets bijzonders voor: een proeverij van die wijnen bij De Librije (*** / Proefschrift Restaurants 9,4 – prijscategorie € 100+). Ik was namelijk erg nieuwsgierig naar hoe ze in een toprestaurant uit de verf zouden komen. Samen met mijn dochter Kyra proefde ik zeker 100 wijnen en uit die serie werden uiteindelijk 14 rode en witte wijnen geselecteerd voor een unieke proeverij. Jumbo begaf zich daarmee op glad ijs. De onderzoeksvraag was namelijk nogal gewaagd: hoe gedragen deze wijnen zich in een proeverij in De Librije mét de gerechten van Jonnie Boer?

jumbo logo
Thérèse en Jonnie Boer

Thérèse en Jonnie Boer

Dat Jonnie Boer de uitdaging aanging, is geen verrassing. Veel andere chefs zouden de uitnodiging afslaan. Zijn complexe keuken is de beste van ons land en geniet mondiaal veel aanzien. Hij is onvoorspelbaar, innovatief, uiterst creatief en dynamisch. De Librije is een instituut, een Hogeschool van de Smaak, een toprestaurant waarvoor veel gasten lang sparen om er een keer geweest te zijn. Ook de wijnkaart en -adviezen van Thérèse Boer zijn van het hoogste niveau, met veel verrassingen en vondsten. Ze hebben de durf en het zelfvertrouwen om deze uitdaging aan te gaan. Om een referentiepunt te hebben, proefden we tijdens de ‘challenge’ ook de wijnen die Thérèse Boer uit de Librije-kelder bij de gerechten koos. Haar keuze stond bij elk gerecht als een huis.

Maar hoe verging het de nieuwe Jumbo-wijnen? De prijzen varieerden van € 4,99 tot € 14,95 per fles winkelprijs. Jonnie Boer kookte zes gerechten. Elk gerecht kreeg meerdere wijnen als begeleider. Hierna een samenvatting van de gerechten en de proefresultaten. Aan het eind trekken we opmerkelijke conclusies…

Jan van Lissum

Jan van Lissum

Cynthia Schultz

Blogger Cynthia Schultz proefde ook mee

Oester geitenkaas

Oester, geitenkaas, zure bom en Hollandse zeewier

Heel aantrekkelijk design. Opvallende combinatie van ziltig, zuren en romige tonen. De oester is duidelijk aanwezig: vlezig, vullend en toonaangevend door zijn ziltigheid. De geitenkaas heeft een romige en vullende inbreng, terwijl de zure bom door zijn zuren voor vitaliteit, spanning en balans zorgt. Totale beleving komt bijzonder over, waarbij zuren heel bepalend zijn en het augurkensap zeer belangrijk is voor de wijn-spijscombinatie.

Famiglia Bruno, Roero Arneis, Italië 2017
Arneis, eigenzinnige aroma’s, sappige aanzet, vullend, hint van radijs en bitters, opwekkende stijl, spritzig en bite, frisse tonen, licht ziltig en vettig, veel spanning, evenwichtige wijn met veel lengte – Jumbo € 12,99
Na enige andere wijnen geproefd te hebben blijkt de arneis verrassend goed voor de dag te komen. Vooral de aansluiting tussen deze wijn en de geitenkaas brengen balans in de wijn-spijscombinatie.

The Congregation Sémillon-Chardonnay, Kavel Estate, Barossa Valley, Australië 2017
Sémillon, chardonnay; goede spanning, balans, levendig, hint van citrus en mandarijn, fruitrijk en mollig, venkel, rijpe tonen, opwekkende stijl, veel lengte – Jumbo € 8,99
De echte winnaar is uiteindelijk de sémillon-chardonnay uit Australië. De wijn pakt het gerecht mooi op en zorgt voor een geraffineerde combinatie. De afzonderlijke aroma’s van wijn en gerecht worden gerespecteerd en vormen een geheel.

Wijnkeuze De Librije
Sauvignon Blanc, Cantina Valle Isarco, Alto Adige, Italië 2017
Sauvignon blanc; frisse sauvignon, hoge zuurgraad, intens fruitig, stalig, evenwichtig, brengt spanning in de wijn-spijscombinatie, zeer goed

Oester geitenkaas
Spruitblad

Spruitblad, ganzenlever, truffel en aardpeerbloem

Mooi vormgegeven gerecht. Het spruitblad gevuld met ganzenlever is zeer aromatisch en rijk aan smaak, complex en vullend. Duidelijk aardse tonen naast het crèmige mondgevoel en uiteindelijk ook delicate, notige impressies. Bijzonder smaakvol met passende bite door groentetoets van de spruit.

Estate Grown Pinot Gris, Trentham Estate, Murray Darling, Australië 2017
Pinot gris; hint van venkel en anijs, sappig, vullend, aromatisch, smaakvol, rijk, ronde bitters, spanning, levendige zuren, veel lengte – Jumbo € 7,99
Door zijn brede smaakpalet, sappigheid en ingetogen fruittonen zorgt de pinot gris voor een kloppende en rustige combinatie.

Chardonnay, Cheval de Katarzyna, Thracian Valley, Bulgarije 2016
Chardonnay; crèmig, aromatisch, goed sap, ronde bitters, rijp, rijk, intens, goede spanning, zuren en bitters, opwekkende stijl, veel lengte – Jumbo € 8,49
De rijke smaak van het gerecht wordt mooi omarmd door de chardonnay-aroma’s en er ontstaat een evenwichtige, rustige combinatie.

The Congregation Sémillon-Chardonnay, Kavel Estate, Barossa Valley, Australië 2017
De sémillon-chardonnay doet het ook hier goed en pikt alle smaken van dit gerecht prima op.

Pinot Noir, Three Thieves, Californië 2016
Pinot noir, prachtig fruit, goede zuren, veel sap en materie, aromatisch, rijke pinot noir, complete wijn, goede prijs-kwaliteit – Jumbo € 8,99
De grote verrassing bij dit gerecht, mits gekoeld geschonken. Het fruit en de zuren van de wijn sluiten perfect aan bij de ganzenlever, truffel en aardpeerbloem. De aroma’s van het gerecht en de wijn versmelten volledig. Toegankelijk en verfrissend geheel met fruit en aardse tonen.

Wijnkeuze De Librije
Bechtheimer Riesling, Dreissigacker, Rheinhessen, Duitsland 2016
Riesling; volle geur, rijk en complex, maar in het begin een beetje gesloten. Intense, expressieve smaak met veel meer levendigheid dan de geur doet vermoeden.
Zuren van het gerecht gaan goed samen met die van de wijn en tillen het gerecht naar een hogere dimensie.

Saibling

Saibling, pompoen, paddenstoel, sherry, amandelsap

Saibling (bronforel) afkomstig uit de forellenvijver van kweker Bert Jan de Bondt in Hattem. Smaakvol gerecht, zeer goed bereid, subtiel mondgevoel. De dosering van de smaken is uiterst verfijnd, de details in dit gerecht maken veel indruk en de smaken blijven herkenbaar. Vooral de sherry en het amandelsap geven het gerecht een extra dimensie. Enkele druppels huisgemaakte maggiplantolie maken het gerecht af.

The Congregation Sémillon-Chardonnay, Kavel Estate, Barossa Valley, Australië 2017
De sémillon-chardonnay komt ook hier goed tot zijn recht, evenwichtige combinatie, foutloos.

Chardonnay, Cheval de Katarzyna, Thracian Valley, Bulgarije 2016
De Bulgaarse chardonnay presteert hier het beste en pakt alle aroma’s van het gerecht goed op. Wijn en spijs liggen qua smaak op één lijn. Rustige, risicoloze combinatie met een rijke, vullende smaakbeleving.

Wijnkeuze De Librije
Brisat de Montsant, Terroir Sense Fronteres, Montsant, Spanje 2017
Garnatxa blanca, macabeo; schoon, fruitig, vrij hoge zuurgraad, daardoor veel fraîcheur, doordrinkbaar, elegante stijl.
Verrassend levendige en contrastrijke combinatie met veel energie en spanning.

langoustine sobrasada
Jonnie & Therese Boer

Zeeduivel, groene curry, Oost-Indische kers en pandanrijst

Mooi samengesteld gerecht. Uitstekende cuisson, veel smaak maar ook levendige zuren en pittige tonen. Mooi wit vlees van de zeeduivel, ruim gedoseerd, met omlijsting van vrij pikante impressies. De curry is mooi op smaak en goed gedoseerd. De zuren en pittige tonen maken het gerecht levendig en speels.

Famiglia Bruno, Roero Arneis, Italië 2017
Opnieuw scoort de arneis goed, de smaken van het gerecht en de wijn lopen in elkaar over. De pittige tonen van de curry worden versterkt, terwijl de balans intact blijft. De frisse zuren en het bittertje in de wijn doen het uitstekend bij de pikante impressies van het gerecht. De wijn behoudt zijn doordrinkbaarheid. Plezierige, elegante match.

Wijnkeuze De Librije
Einstern Pinot Blanc, Markus Molitor, Mosel, Duitsland 2016
Pinot blanc; homogeen en rustig in geur en smaak, vullend, sappig, evenwichtig, mooi rijp fruit, veel diepgang met klein zoetje, de wijn vergroot de expressiviteit van het gerecht, de zuren en pittige accenten worden versterkt, knappe wijn-spijscombinatie

Longhaas

Longhaas, koolsap, kalfsnier en paprikasap

Longhaas, zes weken gerijpt, staat duidelijk centraal: uitstekende cuisson, hoog op smaak, intens, echt eten! Ook de kalfsnier is duidelijk herkenbaar. Pure, klassieke smaken en mooie bite, gevarieerd en uitstekend verteerbaar gehouden door koolsap en paprikasap, die zorgen voor spanning en verfijning op het bord.

Pinotage/Shiraz, Bloemfontein, Western Cape, Zuid-Afrika 2017
60% shiraz, 40% pinotage, veel kleur, volle geurwaaier, verleidelijk, rijke wijn, mooi versmolten, rijpe tannine, mooie harmonie, crèmige onderlaag, rijp donker fruit, lichte herfsttonen en champignons, opwekkende stijl, lengte, verrassende wijn – Jumbo € 5,99 (Jaargang 2016 was een van de winnende wijnen van het Proefschrift Wijnconcours, maar omdat die uitverkocht was, hebben we de 2017 voor deze proeverij geselecteerd)
Door het directe fruit, de levendige zuurgraad en het slanke karakter van de wijn, is hij een elegante keuze voor de combinatie. Iets gekoeld zorgt deze wijn voor meer toegankelijkheid in de combinatie: licht verteerbaar, opvallend harmonieus en gewoon lekker.

Estate Grown Pinot Noir, Trentham Estate, Murray Darling, Australië 2016
Pinot noir, elegante kleur, heerlijke pinot noirtonen, hint van aardbei, goed sap, mooi gerijpt fruit, frisse zuren, verteerbaar, goede balans, doordrinkbaar, goed versmolten, allemansvriend, smaak van de jeugd – Jumbo € 7,99
Het zoet en de rijpe tonen in deze wijn geven veel meer vulling. Het fruit speelt meer een rol in de combinatie met het gerecht. Voor de liefhebber van dik fruit en vlees/wild.

Special Cuvée, Flor de Zalin, Jumilla, Spanje 2017
Monastrell, syrah; veel kleur, redelijke geur, duidelijk monastrell, volle aanzet, sappig fruit met de nodige finesse, voldoende zuren, krokante tonen, heerlijk glas voor iedereen, goede prijs-kwaliteitverhouding – Jumbo € 4,99
De wijn van Flor de Zalin is ideaal voor de beginnende wijndrinker. Toegankelijk door zijn fruit en elegante smaak, een lichte, lekkere allemansvriend. Combineert prima, eenvoudig maar goed inzetbaar.

Wijnkeuze De Librije
Elpidos, David & Nadia, Swartland, Zuid-Afrika 2015
Carignan, cinsault, syrah, grenache, pinotage; carignan in de hoofdrol, veel kleur, intens zwart fruit, aromatisch, veel zuren, redelijk strak in de finale, heel schoon, prachtig ontwikkeld, mooie lengte, hout is goed gedoseerd, geslaagde blend
Evenwichtige combinatie met het gerecht, het fruit biedt tegenwicht ten aanzien van de klassieke, volle smaak van de longhaas en kalfsnier, terwijl de zuren uitstekend matchen met de levendige invloed van het koolsap en paprikasap. Combinatie met goede bite en veel lengte.

Longhaas
Polderhaas

Volle polderhaas, boerenkool, bloedsaus en geelwortel

De polderhaas heeft een volle, uitgesproken en geconcentreerde wildsmaak. Rijke bloedsaus. Bovenal klassiek van smaak, aromatisch, vullend en complex. De geelwortel zorgt voor een fruitig accent en een aantrekkelijk zoetje. De boerenkool zorgt voor bite en geeft reliëf aan deze klassieker. Alle smaken vormen samen één geheel.

Carmenere, Peñalolen, Cachapoal Valley, Chili 2012
Carmenere, fruitrijk, goed sap, prachtige tannine, dik floraal, aromatisch, soepel, frisse stijl, licht vlezig, opwekkende tonen, mooi gekruid, rijp fruit en lengte – Jumbo € 14,49
Bij dit gerecht komen verschillende wijnen in aanmerking ter combinatie. De carmenere pikt alle smaken in het gerecht op en behoudt zijn doordrinkfactor. Toegankelijke combinatie, gewoon lekker, niets op aan te merken.

Estate Grown Shiraz, Trentham Estate, Murray Darling, Australië 2016
Shiraz, licht gerookt, hint van eucalyptus, goed sap, mooie fraîcheur, fraaie balans, goede zuren, veel materie, rijk aan fruit, soepel, hint van grafiet, doordrinkbaar, veel lengte, maaltijdwijn – Jumbo € 7,99
Breed smaakpalet van de wijn sluit goed aan bij het gerecht en absorbeert alle aroma’s. Het fruit van de wijn ligt als een dekentje over de saus en de ingrediënten. Goede balans, spanning en lengte. Met deze wijn krijgt het geheel wat meer rijkdom dan met de carmenere.

Wijnkeuze De Librije
Wallace by Ben Glaetzer, Barossa Valley, Australië 2016
78% shiraz, 22% grenache; complexe wijn, rijk, aromatisch, barst van het fruit, zeer sappig, mooie tannine, evenwichtig en veel lengte, mooi versmolten wijn
Groots in combinatie met het gerecht, sluit volledig aan bij de smaakaroma’s van het gerecht, één geheel.

Conclusies

Waren de Jumbo-wijnen geschikt om te combineren met heel complexe gerechten? Zijn ze sterk genoeg om er een feest van te maken? Dat bleek inderdaad het geval. Zeven van de veertien Jumbo-wijnen combineerden gewoon heel goed. Mits je de goede wijn kiest en let op de juiste temperatuur, is veel mogelijk met deze supermarktwijnen. Als gast zou je er niets van merken. Ten opzichte van de door de Librije ingezette wijnen presteren ze anders. Dat zijn wijnen met meer inhoud, lengte, diepgang, spanning en complexiteit. Hun intrinsieke waarde is hoog en de inkoopprijs ligt hoger, maar ze bieden veel waar voor hun geld. Voor beide stijlen geldt verder dat het drinkplezier prima is.
De nieuwe wijnen van Jumbo zijn ook voor consument – met of zonder veel proefervaring – zeer interessant om te proeven en ze combineren goed met uiteenlopende, toegankelijke gerechten.

De Librije, Zwolle