Wie even een andere kant op kijkt, geeft wijnschavuiten weer de kans om toe te slaan.

De bedotters uit Gorredijk hebben ons al van alles laten slikken. Wijngaarden die niet bestaan. Verzonnen wijnboeren. Geknoei met oogstjaren. Onechte kortingen. Grand cru-wijnen die dat nog nooit zijn geweest. Alles is al eens een keer aan de kaak gesteld. Er is ook al een proces over gevoerd. Maar heeft dat geholpen? Nee, want kenmerk van wijnpiraten is een zorglijk deficit aan ethisch besef. Ze zullen doorgaan met beduvelarij en desinformatie zolang ze niet uit de media worden geschopt. En dat gebeurt niet, zolang die dik geld binnen harken voor vaak bedenkelijke promotie. Zelfs de redacties van die media hebben zelden of nooit de moed daar tegenin te gaan. Want de salarissen komen behalve uit de abonnements- ook uit advertentie-inkomsten. Waarmee de schijnheiligheid dan is verklaard. Wijnschavuiten nemen dus, als het even kan, de kans waar om hun handel met sjoemelreclame de markt op te brengen. En wie de omzetcijfers gelooft waarmee ze zichzelf geregeld een pluim in het achterwerk steken, moet wel denken dat rommelen loont.
Een van de ergste promotie-onwaarheden hebben wij dezer dagen gesignaleerd. Wijnoutlet verkocht een Drie-sterren-Michelin-wijn, die niet bestaat. Rappe Ronnie Bergsma had het vocht zelf uit z’n creatieve prefrontale cortex geperst. Informatie bij de redactie van de bekendste restaurantgids leerde dat de man kennelijk op eigen houtje had gehandeld. ‘Misbruik’ van andermans merk, vonden ze daar. En daar bleef het niet bij.

Meetellen

Wijnoutlet komt geregeld in beeld met 24-uurs-deals, die schaamteloos worden verlengd als de omzet in zo’n etmaal tegenvalt. Dat was dezer dagen ook weer het geval. Het ging daarbij om een Faugères van 2016, die op basis van een valse vergelijking met een andere wijn de deur uit moest. Hoe Ronnie daar zijn onwelriekende best voor deed, legden wij al uitgebreid uit. Je kijkt in het CV van de wijnmaker en als die vroeger een blauwe maandag bij een prestigieus Bordeaux- château heeft gewerkt, laat je dat meetellen voor de kwaliteit van die Languedoc-wijn. Dezelfde truc halen restaurants uit die zeggen dat de nieuw aangetrokken chef eerder bij het Franse toprestaurant Trois Gros heeft gewerkt. In werkelijkheid heeft hij daar dan een paar maanden de keuken mogen soppen.

Zo’n soort verleden had die wijnmaker in Faugères ook. Die zette zelf eerlijk in zijn CV dat-ie een jaar als stagiaire bij Lynch Bages had rondgelopen. Maar de wijnschavuiten maakten daar heel iets anders van. Stagiaire werd in de promotie opeens ‘ex-wijnmaker van Lynch Bages’. Een carrièresprong die de luchtfietserij alle eer aan doet. Ronnie had die tekst klakkeloos overgenomen van Broeder in het Kwaad Wijnvoordeel. Daar boden ze de Faugères eerder aan voor het dubbele van de prijs, evenals de Bourse du Vin in België dat deed. Ronnie ruimt nou de rest op.

Kunnen die wijnfantasten maar blijven doorrommelen? Dat schijnt af te hangen van het geld dat de reguliere wijnhandel over heeft voor verdere processen tegen deze sjoemelaars. Advocaten zijn duur en de bewijslast is niet altijd even eenvoudig. Maar met de zaken die nu weer boven water zijn gekomen, moet het toch mogelijk zijn de rechter voor recidive hogere straffen te laten opleggen dan een ‘rectificatie’ met een mager effect.