Diego del Morao

Diego del Morao bespeelt ‘La Maestro’

Mede dank zij de opkomst van diverse innovatieve jonge bedrijven in de sherrystreek is de aandacht voor minder gangbare sherrysoorten als en rama, pasada en añada sterker geworden, ook bij de klassieke producenten. Josep Roca (El Celler de Can Roca) presenteerde tijdens de laatste international Copa Jerez een boeiende, synesthetische proeverij.
proefnotities Jan van Lissum

Proeverij in het klooster van Santo Domingo
proevers
Josep Roca

Josep Roca

Kleur, geur en smaak werden aan het slot van de eerste Forumdag van de international Copa Jerez 2017 voor het eerst gekoppeld aan geluid. En wat voor geluid! Diego del Morao, een van de beste flamenco-spelers ter wereld, bespeelde ‘La Maestro’, de laatste gitaar die ooit gemaakt werd voor de legendarische Paco de Lucía. Onder de titel ‘De Tal Palo, Tal Jerez’ werden tien verschillende ‘palos’ (flamencostijlen, elk met eigen melodie, ritme, tempo en karakter) gecombineerd met tien zeldzame sherrywijnen. De presentatie van de wijnen was in handen van sommelier Josep Roca (El Celler de Can Roca) en de regie was in handen van Jorge Martinez. Eerder regisseerde Martinez de documentaire La Guitarra Vuela (‘de vliegende gitaar’), waarin, als eerbetoon aan Paco de Lucía, ‘La Maestro’ een wereldreis maakt langs steden als Lissabon, Buenos Aires, New York en Tokio, en onderweg door beroemde musici bespeeld wordt: o.a. Caetano Veloso, Alejandro Sanz en Carlinhos Brown.
De unieke sessie in Jerez de la Frontera, de bakermat van sherry en flamenco, vormde voor ‘La Maestro’ een waardige thuiskomst en een subliem eerbetoon aan Paco de Lucía, die overleed (in 2014) voordat hij zelf de kans had gekregen de snaren van ‘La Maestro’ te beroeren. Het 13e-eeuwse klooster van Santo Domingo bood een schitterende setting voor deze zinnen- en zielenstrelende proeverij. De Jerez-wijnen hadden voor deze gelegenheid en formidabele reeks wijnen bijeengebracht. Stuk voor stuk juweeltjes waarin de klassieke aroma’s voorop staan. Wijnen waarin de palominodruif, het terroir en het vakmanschap van de keldermeesters in optima forma tot hun recht komen. Samen vormden ze een ode aan de stijl, mogelijkheden en het bewaarpotentieel van sherrywijnen. De meer dan 500 deelnemers zullen nog vaak aan deze proeverij terugdenken.

Website Vinos de Jerez

Proefnotities

9-

Manzanilla del medio de la Arboledilla, Solear, Bodegas Barbadillo, Sanlúcar de Barrameda, Spanje NV
Palomino; fraaie kleur, fijn gestoffeerde geur met veel finesse, zeer elegant, licht nootachtig, perfecte overgang van geur naar smaak, afrondende notentoets, perfecte ziltigheid, heel verteerbaar
Palo: Manzanilla por Alegrías

9

Fino en rama, Bodegas Maestro Sierra, Jerez, Spanje NV
Palomino; hechter en dichter van kleur, minder open, wel vullend, rijk van smaak, duidelijk nootachtig, veel smaakdikte en lengte, homogeen, licht crèmige ondertoon, licht spicy, goede lengte
Palo: Jerez por Bulerías

9

Manzanilla pasada La Guita (‘La bota de Pitu Roca’), Bodegas La Guita, Sanlúcar de Barrameda, Spanje NV
Palomino; duidelijk meer kleur dan de eerste twee, intense geur, diep, parfumé, rijk en aromatisch, prachtige ziltigheid, combinatie van noten en fijn jodium, in de finale zwelt het volume aan, goede zuren, fijne kruidigheid, subtiel cacao en karamel, enorm uitgewaaierd
Palo: Bulería de Lebrija

9,5

Amontillado muy viejo, Solera Fundacional, Bodegas Alonso, Jerez, Spanje NV
Palomino; fraaie kleur, zeer intense geur, stalachtig, vullend, wulps, ook zoete nuances, intens boenwas, hoog zuur en jodium, zeer zuiver, heel ziltig, prikkelend op de tong, vurig, ongetemperd, jodium en bittere chocolade, de wijn prikkelt de tong, droog, mooie finale
Palo: Fandango al natural

9,5

Oloroso para Fino añada, Bodegas Williams & Humbert, Jerez, Spanje 2002
Palomino; heel licht liquoreus, zelfs nog fruitig, fijn van snit, droge smaak, mooie combinatie van fruit, jodium en frisse zuren, fijn gedoseerd, nog heel jeugdig, fragiele finale, subtiele kruidigheid, zeer veel lengte
Palo: Soleá desafinada

9-

Palo Cortado VORS, Bodegas Tradición, Jerez, Spanje NV
Palomino; rijke geur, aromatisch, veel van alles, luchtig, intens jodium, wel elegant ingebracht, mooi strak van smaak, fijn gedoseerd, pittige finale, mooie ziltigheid, cacao, kaneel, klassiek, verteerbaar
Palo: Soleá por Bulerías

9-

Palo Cortado Reserva de Familia, Bodegas Gutiérrez Colosía, Jerez, Spanje NV
Palomino; veel kleurintensiteit, zacht en mooi versmolten, luchtig en vullend, zeer intens, veel jodium en salmiak, veel lengte, prachtige toon van melkchocolade, fijn, heel licht crèmig, prima balans, ook koffie en mokka
Palo: Soleá por bulerías añeja

9

Oloroso VORS, Bodegas Maestro Sierra, Jerez, Spanje NV
Palomino; fraaie kleur, cacao en fruit, zeer intense aanzet, pittig middenrif, combinatie van fruit, jodium en cacao, veel cederhout en intens boenwas, goede lengte, mooie smaakbeleving
Palo: Soleá

10

Moscatel Toneles, Bodegas Valdespino, Jerez, Spanje NV
Moscatel, circa 100 jaar oude wijn; intense kleurdiepte, volle, rijpe moscatel, veel van alles, chocolade, koffie, mokka, zalvend, velours, kandij, zacht, aromatisch, diep en donker, beetje plakkend
Palo: Tiento por tangos al estilo del Tío Manuel

10

Amontillado ‘Partida Arroyo’, Solera Pre-Fundacional, Bodegas González Byass, Jerez, Spanje NV
Palomino, circa 200 jaar oude sherrywijn, gekocht door Manuel María González Angel, nog voordat hij in 1835 het bedrijf González Byass oprichtte; fraaie kleurdiepte, veel cederhout, geconcentreerd, zeer veel salmiak, zout, diep jodium, extreme aroma’s
Palo: Seguiriya en Ré