Het in 2009 door Scandinavische whizzkids Heini Zachariassen en Theis Søndergaard gestartte Vivino, met een tool om consumenten te helpen de juiste wijn te kiezen, zet de wijnwereld op zijn kop. Vivino maakt het de consument gemakkelijker, maar is het ook goed voor de producent, importeur of retailer? Aan de hand van een aantal gesprekken met importeurs, producenten en belanghebbenden proberen we in twee artikelen een beeld te schetsen van een toekomst met Vivino.
tekst Hans van de Meeberg

scanning

Een wijn scannen met de Vivino-app

Vivino is vol in het gat gestapt dat wijnretailers hebben laten ontstaan. Het gat van de ‘vertwijfelde wijnconsument die voor het schap staat en geen idee heeft welke wijn te kopen’. Inmiddels heeft het bedrijf en enorme vlucht genomen en zou iedere producent, importeur, retailer of winkelier zich op een toekomst met een misschien wel dominante centrale speler als Vivino moeten voorbereiden. Gaat de wijnwereld de kant op van wat Booking.com is in de hotelwereld? Zachariassen noemt de Vivino-app als centraal punt met maximaal gemak: je hebt het beste advies, koopt waar je maar bent en laat het easy thuis bezorgen. Wat betekent dat voor de producent, importeur of retailer?

Een quote van Zachariassen (2018/2019) lijkt aan te tonen dat er andere plannen bestaan dan alleen de wijnconsument te ‘helpen’.

‘I think the wine industry is going to change radically. Look what the book industry was 15/20 years ago, and how it has changed. That shift is coming very quick in the wine world. You were never able to get the ratings, reviews, notes from wine professionals and consumers at one place and easily accessible. You feel better to buy wine at home, with more information and a better selection and you can see great, good and bad wines. With feedback from people you might know, even friends and family. It also provides you with more time to do other things, as the wine comes to you, ordering in so many countries today and it is delivered to your door.’

De kansen die Heini in de markt zag waren ingegeven door ‘kennisachterstand’ en ‘ratings’. Veel gasten van restaurants en klanten van wijnwinkels en supermarkten hebben interesse in wijn, maar missen de kennis. Tegelijkertijd is er slechts voor 20% van alle aangeboden wijnen een rating van professionele proevers. Terwijl dat laatste ook nog vaak subjectief is, namelijk gebonden aan de smaak van een persoon. De rating die gegeven wordt kan een wijn maken of kraken.

Zaken waar de wijn vier of vijf keer over de kop gaat worden direct ontmaskerd

Heini Zachariassen

Heini Zachariassen

Theis Soendergaard

Theis Soendergaard

Daar hebben of krijgen niet alleen wijnwinkels of supermarkten mee te maken. Maar ook sommeliers en restaurants. Het is vandaag de dag de normaalste zaak van de wereld om als gast het etiket van de wijn even te scannen om te kijken of het een goede wijn is en of de prijs een beetje redelijk is. Dat zorgt voor meer transparantie bij de gast en vraagt de winkelier of sommelier om meer aandacht aan zijn pricing te geven. Zaken waar de wijn vier of vijf keer over de kop gaat worden direct door de gast ontmaskerd.

Tot zover niets aan de hand. Vivino helpt zowel de koper als verkoper om de propositie scherper te maken (prijs & aanbod van wijnen). Maar Vivino gaat nog veel verder. In 17 landen is Vivino ook actief met een wijnverkoopplatform. Recent is Brazilië toegevoegd, zo vertelde Heini in zijn presentatie eind september op de Wereldse Wijndagen van DGS.

Data maken het verschil

Vivino heeft goed begrepen waar nu en straks het verschil zit tussen hun aanpak en die van de retailers, importeurs en producenten. Dat verschil is namelijk data.
De Vivino-app waarmee consumenten hun data delen en de etiketten van wijnen scannen en opvoeren is actief in 227 landen en heeft ruim 38 miljoen gebruikers. Met een database van 964 miljoen bottlescans van 217.000 wijnproducenten is dit wereldwijd het grootste platform. In Nederland heeft Vivino (info sept 2019) 1.3 miljoen gebruikers waarvan zo’n 360.000 maandelijks actief, die dagelijks 400 downloads doen en een database hebben van meer dan 45 miljoen wijnetiketscans.
Als enige beschikt Vivino over informatie op individueel niveau van de consument (of gast), over zijn wijnsmaak, aankoopgedrag, frequentie en misschien zelfs wel over de locatie van aankoop.

presentatie Vivino

Bij de recente presentatie van Vivino

Wat vinden importeurs daarvan?

Joris Snelten, CEO van Delta Wines, heeft Heini Zachariassen van Vivino uitgenodigd omdat hij een spreker zocht die mensen ‘boeit’. ‘Heini is een man met een visie en Vivino is een serieuze speler in de wijnwereld geworden’, zo vertelt hij. ‘Online is in opkomst in de wijnwereld en ik zie Vivino een rol spelen voor de speciaalzaken. Als zij niet meekomen bestaan ze over 5 tot 10 jaar niet meer. Vivino biedt ze een platform waar ze als checkout-partner kunnen verkopen aan consumenten. Wij zien Vivino wel zitten als strategische partner om merken beter te positioneren en voor levering van data, zodat we gerichter naar de markt kunnen.’ Snelten gelooft niet dat Vivino een bedreiging is voor de importeur, maar dat ze willen samenwerken en misschien in het duurste segment met directe verkoop willen helpen.

Tobias Zingele, de CEO van Kellerei Kaltern uit Alto Adige, heeft Vivino alleen privé gebruikt. Hij denkt dat Vivino’s data alleen voor grote bedrijven interessant kunnen zijn en gelooft niet in een soort Booking.com-model voor het bedrijf. ‘Ze zijn actief in Italië en wij hebben geprobeerd contact te leggen, maar hier zijn ze daar nog niet zo happig op’, vertelt hij.

Jorrit Gerritsma, de exportmanager continental Europa & Midden-Oosten van Santa Rita Estates (Chili), zie het gebruik van data wel zitten. ‘We zien zeker toegevoegde waarde van Vivino als het gaat om onze merken te ondersteunen. In de app kunnen we onze bedrijfspresentaties van de wijnhuizen opnemen. Bovendien geloven we ook in dat de Vivino-data ons kunnen helpen de concurrentiepositie in de verschillende markten te verbeteren. Dat gaan we binnenkort testen.’ Gerritsma denkt ook dat Vivino een rol kan spelen bij verkoop van de icon-wijnen. ‘Dat is vaak een ondergeschoven kindje bij importeurs en retailers, omdat er maar een beperkte markt voor is. Vivino kan deze wijnconsumenten veel beter targetten.’

Cul de Beaujeu

Het lijkt erop dat producenten en importeurs alleen toegevoegde waarde van Vivino zien. Komt de ‘pijn’ dan alleen bij de retailers en wijnspeciaalzaken te liggen? Die komen in het tweede deel van het artikel aan de orde, tegelijk met de vraag welke marges Vivino hanteert, plus de validiteit van de consumentwaarderingen.

Dinsdag 14 januari 14.00 tijdens Wine Professional in de RAI Amsterdam verzorgt Hans Koomen, Country Manager Vivino België & Nederland, een presentatie, m.m.v. Hans van de Meeberg