Well of Wine organiseerde op Wine Professional een wijn-spijsproeverij met wijnen van het toonaangevende Alto Adige-wijngoed J. Hofstätter. Niklas Hofstätter, vijfde generatie, kwam de wijnen toelichten. Chefsbar Seinpost verzorgde de culinaire omlijsting.
proefnotities Arend Jans
Drie generaties eerder, aan het begin van de 20e eeuw was het Joseph Hofstätter die besloot om naast zijn werk als hoefsmid ook wijn te gaan maken. Hij bleek er talent voor te hebben en het succes van zijn wijnen inspireerde velen. Anno 2025 is wijnbouw de belangrijkste bron van inkomsten in het 3000 inwoners tellende Tramin.
De temperaturen per perceel lopen uiteen, afhankelijk van hoogteligging en zonexpositie, en ook de bodemsamenstelling is divers, met o.a. kiezelhoudende klei, vulkanische grond en kalkrijke grond waar ooit de zeebodem lag.
Dankzij deze lappendeken aan microklimaten kunnen er veel verschillende druivenrassen worden verbouwd. In 2008 en 2010 zijn de eerste tests gedaan met biologische wijnbouw en wellicht komt met het aantreden van de vijfde generatie een daadwerkelijke overstap in zicht.
Al met al een breed scala aan fijne, zuivere wijnen die zich goed laten inzetten aan tafel.
De combinaties
Tijdens de proeverij bleken de wijnen vooral dank zij hun frisse zuren zeer goed te matchen met de gepresenteerde koude gerechtjes. Per gerechtje was bovendien gekozen voor een wijn op basis van een druivenras waarom de Alto Adige bekendstaat. Het resulteerde in drie boeiende, zeer geslaagde combinaties.
****
Joseph Gewürztraminer, J. Hofstätter, Alto Adige, Italië 2023
Gewürztraminer; licht groenige vleug, eerst wat toegeplooide neus komt los, licht geparfumeerd, duidelijk gewürztraminer, maar ingetogen, tropisch met kruidige tinten, rijk, vullend, elegant met mooie lengte, levendige stijl met opvallende frisse zuren, zeer goed inzetbaar € 21,95
****
Gecombineerd met:
Tartaar van langoustine, rilette van konijn en mayonaise van groene curry
De vettige, kruidige rilette bood tegenspel aan de licht zoete tartaar van langoustine, waarbij de curry zorgde voor het oosterse tintje.
In de wijn-spijscombinatie gaf de kruidigheid van de wijn ondersteund door de zuren voldoende tegenwicht en bleef het totaalplaatje elegant.
***
Kolbenhofer Vernatsch, J. Hofstätter, Alto Adige, Italië 2023
Vernatsch (schiava), nauw verwant met de trollinger, die voornamelijk in Württemberg voorkomt; lichtrode keur, veel rood fruit, bosbessen, amandel, heel lichte tanninestructuur en milde zuren, evenwichtig, vriendelijke wijn met heel lichte reductie € 17,95
****
Gecombineerd met:
Geroosterde yellowtail hamachi (gekweekt in Zeeland), ossenworst, chioggiabiet en crumble van rode biet
Een vrije interpretatie van surf & turf; smakelijk gerecht waarbij de biet een brug vormde tussen vlees en vis, maar ook met de wijn. De lichte hint van geroosterde amandelen in de wijn combineerde goed met de geroosterde vis en het toegevoegde pijnboompitje.
****
Lagrein, J. Hofstätter, Alto Adige, Italië 2022
Lagrein; zeer donker rood, veel dieprood gerijpt fruit, kersen, pruimenmarmelade en lichte kruidigheid, krachtig en breed van smaak met mooie balans en opwekkende zuren € 23,95
***(*)
Gecombineerd met:
Gepekelde en gerookte shiitake, crème van artisjok, saus van gebarbecuede groenten en Haags uitje
Zeer smaakvol vegetarisch gerecht, hoog op smaak. Het roken van de shiitake geeft versterkte umami, de saus zorgt voor diepte in het gerecht.
Prima combinatie waarbij opviel dat de andere componenten die vaak moeilijk met wijn te combineren artisjok ‘opvingen’. Het Haagse uitje vormt een brug naar de zuren. De wijn die vaak gecombineerd wordt met rood vlees of charcuterie was ook bij dit vega-gerecht een fijne keuze.
Well of Wine , Sassenheim, 070 – 406 6575
Chefsbar Seinpost , Scheveningen, 070 – 204 2232
Vorige zomer proefden wij nog een aantal wijnen van J. Hofstätter, toen Well of Wine een proeverij met nieuwe aanwinsten organiseerde.