Met het overlijden van John Bindels op 1 augustus jl. heeft de Nederlandse wijnwereld een invloedrijke en eigenzinnige journalist en columnist verloren.

Voordat hij zich vrijwel volledig ging focussen op wijn, kon Bindels al terugblikken op een decennialange carrière in de kranten- en tijdschriftenjournalistiek. Verder was hij onder meer directielid van de Vereniging Eigen Huis en schreef hij enkele dichtbundels. Na de val van het IJzeren Gordijn nam hij in Kirgizië, of all places, de taak op zich om een invloedrijke krant te reorganiseren.

Eind jaren zeventig schreef hij, toen nog in het tijdschrift Ideaal Wonen, zijn eerste artikelen over wijn. Pas in het nieuwe millennium, nadat hij samen met Cornelis Heystek de website WijnWijs had opgezet, ontpopte hij zich tot de scherpzinnige en spraakmakende wijncriticus die bekend en berucht was bij vele wijnliefhebbers en -professionals.
Bij Proefschrift was hij jarenlang een zeer gewaardeerde columnist.

Bindels had een eigen stijl, een eigen smaak en een eigen mening die hij nooit onder stoelen of banken stak. Als oprecht wijnliefhebber én taalliefhebber hechtte hij aan volstrekte onafhankelijkheid.
Bling, blabla en bloggers waren enkele van zijn favoriete onderwerpen. Het teveel aan wijnconcoursen en bijbehorende medailleregens, omhoog geschreven ‘icoonwijnen’ en ‘het type beroeps-mee-eters dat zich als applausmeter laat optrommelen’: hij beet zich er met zichtbaar genoegen en spitsvondige bewoordingen in vast en liet niet meer los, totdat hij de nodige ophef teweeg had gebracht.

John Bindels schreef niet om te pleasen, maar om zijn lezers aan het denken te zetten en dikwijls een spiegel voor te houden. Hij drukte onze neus evenzeer op de feiten als op de onzin over wijn die dagelijks over ons uitgestort wordt. En voor wie door de bomen het bos niet meer zag, legde hij graag nog even uit wat de verschillen waren tussen een wijnschrijver, een wijnjournalist en een wijncolumnist. Aan ‘influencers’ maakte hij liever niet al te veel woorden vuil, en datzelfde gold ook voor ‘gladhoofden met bril: het hoogste woord. Opvallend bral-gehalte. Veel hoorbaar geslurp om toch vooral de kenner uit te hangen.’

John Bindels deed zich nooit beter voor dan hij was. Hij was altijd volledig zichzelf, toonde zich betrokken en nam zijn werk zeer serieus. Dat hij in 2017 de KVNW Wijnrank kreeg uitgereikt was meer dan terecht. ‘Als onderzoeksjournalist in de wijnsector stelt hij op een volstrekt onafhankelijke en unieke manier onderwerpen en misstanden aan de kaak. Dergelijke vakjournalisten zijn zeldzaam en zeer waardevol voor een sector als de onze’, sprak KVNW-voorzitter Peter van Houtert destijds en daar kunnen wij alleen maar volmondig mee instemmen.
Eigenlijk was John Bindels een perfecte ‘influencer’ voor de Nederlandse wijnwereld.

We wensen zijn familie en vrienden veel sterkte met dit verlies.

Jan van Lissum,

Mede namens alle medewerkers van The Wine & Food Association

Edwin van de Goor

John Bindels en Peter van Houtert (KVNW)