Hundred Acre flessen
Self-made wijnmaker Jayson Woodridge van Hundred Acre in Californië is ambitieus, perfectionistisch en zeer eigenzinnig. Wij ontmoetten de Eastern Region Manager David Cohn van het bedrijf in gezelschap van Marc Buelinckx (Wijnagentuur Vincent (B)) bij restaurant De Nederlanden en proefden de meest recente jaargangen. Chef Wilco Berendsen en zijn team bereidden een bijpassende viergangenlunch.
proefnotities Jan van Lissum
Dat Hundred Acre in St. Helena van voormalig investeringsbankier Jayson Woodridge een cultstatus heeft, is niet verwonderlijk. De wijnen worden in kleine volumes gemaakt, zijn zeer moeilijk te krijgen, kosten tegen de duizend euro per fles en kregen sinds 2000 maar liefst 22 keer een score van 100 punten toegekend door Robert Parker. En ja, dat gouden bandje rondom de flessenhals is echt 24-karaats goud.
Hundred Acre Kayli Morgan Vineyard kopie

Morgan’s Way Vineyard (vh. Kayli Morgan)

Wijngaarden

In 1998 kocht Woodridge zijn eerste wijngaard, de 3,6 hectare grote Kayli Morgan in Howell Mountain. Wat later volgden de 6 hectare grote Ark Vineyard en een 2 hectare metend perceel, Few & Far Between, grenzend aan de historische Eisele Vineyard bij Calistoga.
Iedere wijngaard is geselecteerd om zijn bijzondere eigenschappen. Zo valt de Ark Vineyard, aan de voet van Howell Mountain, vooral op vanwege zijn bodemstructuur. De bodem is daar onder invloed van aardverschuivingen als het ware gekanteld, zodat de verschillende bodemlagen, negen in totaal, aan de oppervlakte zichtbaar zijn. In iedere laag staan twee verschillende onderstokken aangeplant.

Woodridge leerde zichzelf het wijnmakersvak via ‘trial and error’. Dat hij bijzondere wijngaarden in eigen bezit had, bood hem de mogelijkheid uitgebreid te experimenteren en grenzen te verkennen van wat mogelijk was. In de beginjaren maakte hij daarbij dankbaar gebruik van de diensten van ervaren consulenten als wijngaardmanager Jim Barbour en wijnmakers Daniel Baron en Philippe Melka. Tegenwoordig maakt hij de meeste wijnen zelf, waarbij Melka hem soms nog adviseert bij nieuwe projecten of experimenten.
Hundred Acre’s specialiteit zijn de single vineyard cabernet sauvignons, afkomstig van de wijngaarden Kayli Morgan, Ark en Few & Far Between.
Hundred Acre wijnkelder

De wijnkelder van Hundred Acre

Perfectionisme

Met minder dan topkwaliteit neemt Woodbridge geen genoegen. Daarom wordt er rigoureus gesnoeid om de opbrengst per wijngaard zeer beperkt te houden: per wijnstok wordt slechts één tros geteeld. Tijdens de oogst maakt het team minimaal vijf plukrondes door de wijngaard. Druif voor druif wordt met de hand geselecteerd. In de winery volgt een even strenge sortering met de hand. De gisting – per perceel – vindt plaats in kleine fermentatievaten van Frans eikenhout en de wijnen rijpen lange tijd (24-42 maanden) in nieuwe Franse barriques.
In geval van de Ark Vineyard, met negen verschillende bodemlagen naast elkaar, is het vinificatieproces nog een stukje complexer. Vijf plukrondes door de wijngaard levert dan 90 verschillende vaten op: 5 keer 9 percelen, keer 2 onderstokken per perceel. Een flinke klus om vervolgens de perfecte blend te maken…

Naast de zeer arbeidsintensieve, handmatige aanpak is Woodridge ook niet wars van moderne techniek. Zo zijn de wijngaarden voorzien van dure elektronische micronevelaars die ervoor zorgen dat de druiven rijpen bij een optimale temperatuur.

Nevenprojecten

In de jaren 2006-2012 maakte Woodbridge samen met zijn vrienden William Kimble en Chris Radomski wijnen onder het label Fortunate Son. 2018 bleek zo’n formidabel oogstjaar, dat Woodbridge besloot het label in zijn eentje nieuw leven in te blazen, waarbij zijn interesse vooral uitging naar kleine, oude familiewijngaarden in de regio. Het leverde drie fraaie nieuwe cuvées op, The Dreamer, The Warrior en The Diplomat. De ‘erfgoed’-wijngaarden aan de basis van dit project worden met dezelfde precisie en zorg bewerkt als de wijngaarden van Hundred Acre en het is de bedoeling dat ze in de toekomst een breder portfolio aan unieke cuvées gaan opleveren.
Ook een interessant project is Summer Dreams: frisse, toegankelijke wijnen gemaakt van sauvignon blanc, gevinifieerd in nieuwe barriques.

Proefprofiel

De wijnen van Jayson Woodridge zijn van een verrassend hoog niveau. Je proeft de doordachtheid en de precisie waarmee ze tot stand zijn gekomen, zonder dat ze overkomen als ‘gemaakte’ wijnen. En van blockbusters is al helemaal geen sprake.
De kleur is mooi, er is geen spoor van overextractie, zodat de ontwikkeling goed zichtbaar is. Geur en smaak zijn aantrekkelijk, met eersteklas fruit en malse, versmolten tannine, ondersteund door subtiele zuren en prachtig geïntegreerd hout. De wijnen zijn toonbeelden van verfijning, diepgang en complexiteit en ze zijn uitstekend inzetbaar bij een smaakvolle, elegante keuken. Ze hebben wel tijd nodig om zich volledig te ontplooien en hebben baat bij openstaan voordat ze geschonken worden. Wij proefden de wijnen 1,5 na de lunchproeverij nogmaals en constateerden vaak dat ze nog rijker en harmonieuzer waren geworden.

Hundred Acre 2016
Fortunate Sun The Dreamer

De Nederlanden

De precisie van chef-eigenaar Wilco Berends matcht goed met die van Jayson Woodridge. Hij combineert en doseert op doordachte wijze de juiste ingrediënten, zonder dat er sprake is van overdaad of overbodige franje. Dagverse kwaliteitsproducten van het seizoen staan centraal, subtiele sauzen en afgewogen smaakaccenten geven spanning en balans en tillen de gerechten naar een hoog niveau. Het resultaat: licht verteerbare, elegante creaties met verleidelijk smaken.
Sommelier Sami Boutartour, weer terug bij De Nederlanden, selecteert moeiteloos de juiste wijn bij ieder gerecht en is een expert als het gaat om de correcte schenktemperaturen, het verluchten van de wijn en het juiste glaswerk.

groepsfoto bij De Nederlanden

V.l.n.r. David Cohn (Eastern Region Manager Hundred Acre), Marc Buelinckx (Wijnagentuur Vincent), Bas van Middendorp (Best of Wines), Sami Boutartour (sommelier) en Wilco Berends (chef-eigenaar De Nederlanden)

tartaar kreeft

Proefnotities

9-
Walking on Venice Beach Sauvignon Blanc, Summer Dreams, Sonoma Coast, Californië 2021
Sauvignon blanc, oude stokken op granietbodem, fermentatie op barrique; duidelijk sauvignon maar aparte stijl, fruitig en floraal, goede zuren, rijp, rijk, heel schoon, mooie kruidigheid, goede frisse tonen, gastronomische wijn, verrassend, doet wat denken aan de Zuid-Afrikaanse sauvignon van Reyneke (14%)

Na 1,5 uur
Rijp, rijk, aromatisch, vullend, mooie kruidigheid, goede lengte.

Gecombineerd met:
Tartaar van kreeft met grapefruitverveine

Fris gerecht, waarmee de zuren van de wijn perfect matchen. Ook de fruittonen in het gerecht liggen in het verlengde van die van de wijn. Fris, rijk en levendig geheel met veel lengte.

tartaar kreeft
zwezerik
9-
The Dreamer, Fortunate Son, Napa Valley, Californië 2018
Cabernet sauvignon, 85-90 jaar oude wijnstokken, 24-30 maanden rijping in nieuwe Franse barriques; zeer veel kleurintensiteit, fijne cabernet sauvignon-aroma’s, goed gedoseerde houtinvloed, ingetogen en toegankelijk, rijp fruit staat voorop, zeer kruidig, pittig, intense rijke smaak, warm, vrij elegant, veel lengte (14,5%)

Na 1,5 uur
Licht aards, soepel en versmolten, veel sap, mooie sojatoets, goede balans en lengte.

Gecombineerd met:
Zwezerik met kalfswang en gestoofde groenten

Smaakvol gerecht met prachtig versmolten aroma’s, ligt op één lijn met de wijn. Veel smaaklengte.

9-
The Warrior, Fortunate Son, Napa Valley, Californië 2016
Cabernet sauvignon, single vineyard, oude wijnstokken, 24-30 maanden rijping in nieuwe Franse barriques; veel kleurintensiteit, nog behoorlijk gesloten, zacht en versmolten, warm smaakpalet, kruidig, pittig, breed en gelaagd, rijp, rond, zacht, compact en voluptueus (15,5%)

Na 1,5 uur
Hechte geur en smaak, rijpe tonen, versmolten, zacht, smeuïg en rond. Mooie tannine, veel inhoud en lengte.

Gecombineerd met:
Zwezerik met kalfswang en gestoofde groenten

Gerecht en wijn versmelten zeer soepel tot een eenheid en verrijken elkaar. Heerlijk zachte smaakbeleving.

tournedos
9-
Morgan’s Way, Hundred Acre, Napa Valley, Californië 2019
Cabernet sauvignon, nieuwe naam voor de Kayli Morgan wijngaard en cuvée, als eerbetoon aan Jaysons dochter Morgan, druivenstokken aangeplant in voormalige rivierbedding; veel kleur, licht ontwikkeld, fraaie geurwaaier met beduidend meer fruit, ook veel kruidigheid, meer zuren, toegankelijk, levendig en elegant, veel frisse tonen (15,5%) ca. € 605,00

Na 1,5 uur
Heel fruitig, elegant, mooie zuren, veel souplesse, goede lengte. Op dit moment verfijnd, levendig en zeer toegankelijk.

Gecombineerd met:
‘Tournedos Rossini’ met girolles en olijfolie

Aromatisch gerecht met prachtige saus. Er ontstaat een evenwichtig geheel met zachte, licht crèmige smaakbeleving.

9
Ark Vineyard, Hundred Acre, Napa Valley, Californië 2019
Cabernet sauvignon, wijngaard in Glass Mountain, subregio van Howell Mountain, ‘gekantelde’ bodemstructuur met 9 verschillende lagen, per laag twee verschillende onderstokken; intense kleurschakering, meer gesloten en complex, prachtige tannine, veel souplesse, crèmig, aromatisch (15,5%) ca. € 605,00

Na 1,5 uur
Vrij gesloten, hecht, mooie sojatoets, fraaie lengte, prima kruidige nagalm.

Gecombineerd met:
‘Tournedos Rossini’ met girolles en olijfolie

Nog fijner en crèmiger dan met de wijn hiervoor. Zijdezacht in de mond, vullend, rijp en complex. Prachtcombinatie.

tournedos
Ree
9
Wraith, Hundred Acre, Napa Valley, Californië 2016
Cabernet sauvignon, blend van de drie domeinwijngaarden Kayli Morgan, Ark Vineyard, en Few & Far Between, 40 maanden rijping op nieuw Frans eikenhout; veel kleurintensiteit, potdichte neus, in de smaak prachtig fruit, sappig, rijp en rijk, goede balans en lengte (15,5%) € 785,29

Na 1,5 uur
Gesloten, hecht, homogeen qua aroma’s, evenwichtig, smeuïg, zalvend. Mooi ontwikkeld, rijp fruit en kruiden, veel lengte.

Gecombineerd met:
Ree van de Veluwe met pompoen, kers en een poivradesaus

Bijzonder mooi uitgebalanceerde smaakbeleving. De tannine wordt velours, het ree nog malser dan het al was. Perfecte combinatie.

Wijnagentuur Vincent, Landen (B), +32 11-831538
Best of Wines, Bussum, 035-6780310 
De Nederlanden, Vreeland, 0294-232326