Als kleinschalig vervolg op de overzichtsproeverij die we vorig jaar bezochten, proefden we bij restaurant Puur Zee (Proefschrift 8,5 – prijscategorie tot € 75) onlangs een aantal oudere jaargangen van St. Michael Eppan.
tekst en proefnotities Jan van Lissum
De oudere wijnen bleken over het algemeen verrassend goed in conditie te zijn. We proefden een mooie ontwikkeling naast vulling, rijpe tonen, goed gedoseerde zuren. De wijnen waren evenwichtig van samenstelling, en passen goed bij diverse gerechten, soms is decanteren aan te raden.
De keuken van Puur Zee leent zich uitstekend bij wijnen van dit huis, zo bleek wel uit het menu Seafood Experience dat Imko Binnerts en zijn nieuwe chefkok Joost Hoogewerf serveerden. We vermelden bij elk gerecht de wijn van St. Michael Eppan die we erbij proefden en de wijn die gastvrouw-sommelier Diana Zweep er normaliter bij schenkt. Deze arrangementswijnen zijn fris, met bite en spritzig fruit, en sluiten goed aan bij de toegankelijke, licht verteerbare kookstijl.
Noordzeekrab
Cannelloni, doperwt, piment, kerrie, yoghurt
Sanct Valentin Sauvignon, St. Michael Eppan, Alto Adige, Italië 2012
Riesling trocken, Dr. Hermann, Mosel, Duitsland 2016
Zeebaars (flyshoot)
Artisjok, trompette de la mort, barigoule, jamon iberico
Sanct Valentin Sauvignon, St. Michael Eppan, Alto Adige, Italië 2007
Etichetta Grigia Vermentino, Cantine Lunae, Colli di Luni, Italië 2016
Langoustine
BBQ ratatouille, mayonaise van honingtomaat, basilicum
Pinot Grigio, St. Michael Eppan, Alto Adige, Italië 2015
Dona Maria Rosado, Julio Bastos, IGP Alentejano, Portugal 2015
Schelvis (lijnvangst)
Hollandse asperges, morieljes, tuinboon, béarnaise
Pinot Grigio, St. Michael Eppan, Alto Adige, Italië 2015
Viognier, Galil Mountain, Upper Galilee, Israël 2017
Importeur: Well of Wine, Den Haag, 070-4066575
Puur Zee, Hotel Villa de Klughte, Wijk aan Zee
Proefnotities
8
Sanct Valentin Sauvignon, St. Michael Eppan, Alto Adige, Italië 2012
Sauvignon blanc, 10-28 jaar oude stokken, wijngaarden op 450-600 m hoogte, kalksteengravel, 45 hl/ha, vinificatie en 6 maanden rijping op rvs (90%) en eikenhout (10%); brede geur en smaak, intense smaakervaring, heel peperig, veel sap, licht ontwikkeld, correcte zuren, aardige structuur, maaltijdwijn (14%) € 35,95
8,5
Sanct Valentin Sauvignon, St. Michael Eppan, Alto Adige, Italië 2010
Sauvignon blanc; eerder floraal in geur, wel meer spanning, opwekkende zuurgraad, veel sap, aromatisch, evenwichtig van samenstelling, fino-achtig, strak en schoon in finale (14%)
8,5
Sanct Valentin Sauvignon, St. Michael Eppan, Alto Adige, Italië 2007
Sauvignon blanc; meer kleur, ‘’dikke’’ aroma’s, hint van amandel bitters, goede zuren, gerijpt fruit, uitstekende maaltijdwijn
8+
Weissburgunder, St. Michael Eppan, Alto Adige, Italië 2013
Weissburgunder, 5-30 jaar oude stokken, wijngaarden op 480-650 m hoogte, kalksteengravel met wat klei, 70 hl/ha, vinificatie op rvs; prachtige geur, mooi gerijpt wit fruit, sappige textuur, aromatisch, wijn met reliëf, goede vulling, zuren en lengte (14%)
7
Weissburgunder, St. Michael Eppan, Alto Adige, Italië 2008
Weissburgunder; monotoon van geur, mist fruit, machtig, intens gerijpt, medicinaal, mist spanning en fraîcheur
8,5
Pinot Grigio, St. Michael Eppan, Alto Adige, Italië 2015
Pinot grigio, 5-35 jaar oude stokken, wijngaarden op 400-500 m hoogte, kalkrijke kiezelbodem, 70 hl/ha, vinificatie op rvs; aparte geurwaaier, vullend, aromatisch, vanaf middenrif straf, rechtlijnig, afgeknepen, rijp fruit, maaltijdwijn, na decanteren duidelijk meer open, waaiert uit met mooie aroma’s, geur en smaaktonen komen overeen, fraaie gastronomische wijn (13,5%)
8
Kalterersee Auslese Sattel, St. Michael Eppan, Alto Adige, Italië 2017
Vernatsch, 15-50 jaar oude stokken, wijngaarden op 420-480 m hoogte, verweerde morene-bodem, 70 hl/ha, fermentatie op rvs, malolactisch en opvoeding deels op rvs, deels in grote eiken vaten; elegante kleur, zacht mondpalet, fraaie input van fruit, heel aards, slank, plezierig doordrinkbaar (13%) € 14,95