saté van Bartje Boemboe
Cinsault past goed in de trend van meer lichtere rode wijnen en die van ‘herontdekte’ druivenrassen. Wij testen de wijn uit bij saté (met katjangsaus) bij Bartje Boemboe.
tekst Hans van de Meeberg, proefnotities Jan van Lissum
Cinsaut or cinsault , that’s the question! De vroegrijpe en botrytisresistente druif maakte begin jaren tachtig een opmars. Hij speelde veelal tweede of derde viool in de Rhôneblends en kwam later bovendrijven als hoofdact van veel Zuid-Franse rosés. Als monocépage werd de druif nauwelijks gebruikt. Maar daar kwam begin deze eeuw verandering in. Niet Frankrijk maar nieuwe wijnmakers uit Zuid-Afrika (Swartland), Australië, Chili, de VS en zelfs Libanon experimenteerden met varianten van cinsault. En waarom niet. Cinsault past prima in de trend van nu naar meer lichtere rode wijnen, die gekoeld geschonken kunnen worden en de trend van ‘herontdekte’ druivenrassen. Bovendien past de wijn prima bij Aziatische keukens, die momenteel enorm in opkomst zijn. Nu had ik bij bezoeken aan Zuid-Afrika de wijn al eens een paar keer als zeer aangenaam ervaren bij de Cape-Malay-keuken en braais met vlees in de hoofdrol. Wij testen de wijn uit bij saté (met katjangsaus) bij Bartje Boemboe.

Het proefpanel:

  • Elske Mostert – was wine director bij de Breda Group en gaat dit voorjaar een nieuw avontuur aan bij Bar Boulot van Gert de Mangeleer & Joachim Boudens in Antwerpen.
  • Jan van Lissum – proefmeester en wandelende wijnencyclopedie
  • Casper van Tartwijk – manager Chabrol Haarlemmerstraat
  • Hans van de Meeberg – journalist voor Misset Horeca en Proefschrift en fervent liefhebber van cinsault
proefpanel

Het proefpanel aan het werk

Bartje Boemboe

Bartje Boemboe

Gestart door Jojo Keller en Bart Eijken, die altijd al een voorliefde hadden voor de keuken van hun (Indische) ouders. Na hun carrières in de filmwereld en marktonderzoek startten ze Bartje Boemboe waar ze natuurlijke boemboes (kruidenpasta’s) maken naar de smaak van hun (groot)ouders. Bij hun productiekeuken in het wijkje bij The Lobby (Fizeaustraat) kun je naast de boemboes elke vrijdag een lekker bordje Indisch eten afhalen en zodra het weer toegestaan is organiseren ze maandelijkse aanschuiftafels waar ook wijn een belangrijke rol speelt! Voor deze proeverij serveren Jojo en Bart hun vermaarde saté ayam (kip) met katjangsaus.

De wijnen

In de eerste flight wordt de saté met katjangsaus geflankeerd door lontong-rijst en atjar van taugé. Seriously Cool cinsault van Waterkloof, afkomstig van minimaal 35 jaar oude ‘bushvines’, heeft een enigszins afwijkende kleur met zelfs wat bruintonen maar blijft fris, elegant en zelfs nog fruitsmaken afgeven bij de katjangsaus. De tweede wijn Myburgh Bros heeft volgens Elske even tijd nodig om te werken met het gerecht. ‘Het gaat een beetje op en neer, wel veel sap maar rubberig en groenig met veel bitters’, is de mening van Casper. Jan vindt de wijn ‘dikker en misschien wat te prestigieus, de scherpe accenten van het gerecht worden versterkt, het is een beetje in disbalans’. Het panel typeert Waterkloof als een makkelijk drinkende wijn met mooie zuren die het gerecht mooi absorberen, een topcombinatie.

Waterkloof
Myburgh-Bros
In de tweede flight wordt de Zuid-Afrikaanse Craven gezet tegen L’Autochtone, een 100% cinsault natuurlijk gemaakt zonder zwavel uit Zuid-Frankrijk. Het valt het panel op dat er nu een enorm verschil is tussen beide wijnen, niet alleen in kleur. L’Autochtone is dieppaars van kleur en geeft die diepe fruittonen af in smaak en geur. Heel mooi gemaakt, een knappe wijn, strak en natuurlijk gemaakt, volgens Jan en Elske. ‘Wel een boerse stijl, maar hij botst niet’, vindt Casper. Elske zou de wijn vanwege de te hoge zuren toch niet bij het gerecht serveren. Craven komt van zandgrond uit Stellenbosch, waarbij de wijnmaker zichzelf, misschien wat overmoedig, afficheert als de ‘Côte de Py’ van Zuid-Afrika. ‘Craven vergroot de pittige en zure tonen in het gerecht’, vindt het hele panel. Geen fijne spijs & wijncombinatie.
Craven Cinsaut
LAutochtone
In de derde ronde staan Antonyme van Canet Valette uit Saint-Chinian in de Languedoc en Perdeberg Cinsault uit Agter Paarl (richting Swartland) naast elkaar. De Antonyme is een gelijke blend met mouvedre, terwijl de Perdeberg 100% cinsault is. Het panel ervaart de Perdeberg in combinatie met de saus als een mismatch. Casper vindt de wijn wat zwavelig, relatief zoet waarbij de alcohol te nadrukkelijk op de voorgrond treedt. De Zuid Franse wijn blijft redelijk overeind. Jan ervaart de wijn als wat dicht, geconcentreerd met goede zuren en lengte. Terwijl Elske hem wat ‘duffig’ vindt. ‘De wijn bij het gerecht stoort niet maar voegt ook niets toe’, stelt Casper. Maar iedereen ervaart de blend als een duidelijk andere wijn dan monocépage cinsaults.
Antonyme
Perdeberg Cinsault
De laatste set is met Barebones, van Blacksmith Wines, gemaakt door Tremayne Smith, een nieuwe generatie wijnmaker uit Swartland die wijnen maakt zonder toevoegingen. ‘Dit noem ik nu een fijne en elegante natuurwijn’, stelt Elske. ‘Evenwichtig met een mooie neus en geïntegreerd fruit, zonder die klassieke ‘natuur’ geur.’ Ook Casper vindt dit een mooi voorbeeld van natuurwijn. De tweede wijn in deze set is een oude cinsault (2013) van Santa Ines uit Itata, Chili. Dry farmed oude stokken op terracotta amfora’s. De frisheid van deze relatief oude wijn verrast iedereen. ‘Dit is een spannende wijn’, zegt Casper. ‘Misschien iets over the hill’, stelt Elske. Jan stelt dat je met deze wijnen een leuke fruitvergelijking kunt maken. Echter gecombineerd met het gerecht trekt de Chileense wijn het niet. ‘Dat wordt dan echt een frontale botsing tussen de wijn en de saus’, zo verwoordt Jan de combinatie. Over de combi met Barebones is het panel meer te spreken. ‘Een rake combinatie, verleidelijke en beschaafde vin nature met mooi geïntegreerd fruit.’, noemt Jan het. ‘Maar je moet wel op tijd een nieuwe slok nemen’, zegt Elske over de lengte van de wijn.
Blacksmith_Cinsault
Cinsault Santa Ines

Samengevat; ‘Het is de saus!’

Alle panelleden vinden de saté zonder katjangsaus de veel betere match met cinsault dan met de saus. De wijnen hebben het ontzettend moeilijk tegen de katjangsaus waarin djoeroek poeroet (limoenblad) de overhand heeft. Unaniem wordt Seriously Cool van Waterkloof gezien als de wijn die het beste tegenspel biedt. De wijn blijft gewoon nog fruit in geur en smaak afgeven en wordt niet overdonderd door het geweld van de saus. Barebones blijft enigszins in het spoor en wordt met name geroemd om als ‘schone’ natuurwijn. L’Autochtone, ook een meer natuurlijk gemaakte wijn, wordt door iedereen ervaren als een fijn glas maar voegt niet per se iets toe aan het gerecht.

Met dank aan: Chabrol Wines, ad Bibendum, Smaragd Wijnen, Delta Wines en Glandorf & Thijs voor het ter beschikking stellen van de wijnen.

boemboeboeken
Proefnotities
Seriously Cool Cinsault, Waterkloof, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2018
Cinsault, ruim 35 jaar oude bush vines, 8 maanden rijping in Franse eiken vaten van 600 liter; heel licht van kleur, schoon, fris, zacht rood fruit, impressies van aardbei en framboos, hoge zuurgraad, heel licht grafiet, elegante smaakbeleving (11,5%) € 12,95 DGS Wijnen

Myburgh Bros. Cinsault, Joostenberg, Paarl, Zuid-Afrika 2019
Cinsault, 22 oude bush vines, fijn verweerde granietbodem, fermentatie in open tanks, 9 maanden rijping in oude eiken vaten; meer kleur, dikker van geur, vulling in smaak, heel schoon, levendig, licht vegetaal en groen, goede zuren en bitters, veel lengte (13%) € 11,95 Smaragd Wijnen

L’Autochtone, Domaine du Causse d’Arboras, IGP Saint-Guilhem le Désert, Frankrijk 2017
Cinsault, 35 jaar oude stokken op 320 meter hoogte (Terrasses du Larzac), vinificatie en rijping op beton; zeer veel kleur, diep, herkenbare betontoets, naturel van smaak, breed en diep, rijk aan fruit, zuren en zoetje, levendige tonen, goede lengte (12,5%) € 18,45 Hanos

Cinsaut, Craven, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2017
Cinsault, 20 jaar oude bush vines, biologisch, graniet/zandbodem, fermentatie op rvs, 10 maanden rijping in eiken vaten van 500 liter; medium kleur, beetje neutrale geurwaaier, opvallend rijp fruit, goede zuren, intens, diepgang, bittertje, drogend, lastige wijn, voor de echte liefhebber (12,5%) € 20,95 Smaragd Wijnen

The Vineyard Collection Cinsault, Perdeberg Cellar, Paarl, Zuid-Afrika 2018
Cinsault, 30 jaar oude bush vines, vinificatie en rijping op rvs; elegante kleur, zwoel, hint van leder, in smaak volop fruit, zoet, levendige zuren, goede balans, drogend (14%) € 9,95 DGS Wijn

Antonyme, Canet Valette, Saint-Chinian, Frankrijk 2018
50% cinsault, 50% mourvédre, 20 jaar oude stokken, klei-kalksteenbodem, 6 maanden rijping op rvs; mooie kleurdipte, potdichte neus, veel concentratie, rijpe tonen, goede zuren, aangename blend, machtig, trekt in de mond, veel wijn en lengte (12,5%) € 14,55 Chabrol Wines

Barebones Cinsault, The Blacksmith, Swartland, Zuid-Afrika 2018
Cinsault, oude stokken, 5 maanden rijping, 90% op rvs, 10% in grote eiken vaten; elegant, natuurlijk, schoon, opvallend rijp rood fruit, goede concentatie voor vin nature, sappig, aangenaam, lekker, balans (12,5%) € 15,50 Glandorf & Thijs

Special Selection Cinsault, Santa Inés, Secano Interior/Coelemu, Chili 2013
Cinsault, meer dan 100 jaar oude wijngaard dichtbij zee, granietbodem, vinificatie in oude terracotta amforen; ontwikkelde kleur, straffe geur, evolutie, ontwikkeld in smaak, ook leder en mestig, veel gerijpt fruit (12,5%) € 12,95 Ad Bibendum