nine seconds

Bauer GV D
Bauer GV M

Grüner Veltliner Privat, Weingut Christoph Bauer, Weinviertel DAC, Oostenrijk 2015

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Winterberg Wijnen, Heemskerk, 0251-220005
winterbergwijnen.nl

Achtergrond
Met bijna 14.000 hectare aan wijngaarden is Weinviertel de grootste wijnbouwregio van Oostenrijk. Hoewel sinds 2003 alleen de karakteristieke grüner veltliner (peperig en fruitig met frisse zuren) de officiële aanduiding Weinviertel DAC op het etiket draagt, kent het gebied drie zones die que klimaat, geologie en aangeplante druivenrassen duidelijke verschillen vertonen. Zo staat het westelijke deel rond de stad Retz met name bekend om zijn rode wijnen. Het droge, warme microklimaat met weinig neerslag en 1900 zonuren in de Pulkauvallei brengt uitstekende blauer portugiesers en zweigelts voort.
Een van de toonaangevende wijnmakers in deze omgeving is Christoph Bauer. Het wijngoed dat hij samen met zijn vrouw Heidi runt is gevestigd in Jetzelsdorf en omvat bijna 20 hectare, verdeeld over negen wijngaarden, elk met een eigen microklimaat en terroir, en daarop afgestemde aanplant. De uitstekende ligging van deze percelen maakt dat Bauer ieder jaar zowel rode als witte wijnen van hoog niveau produceert. 60% van de aanplant is rood, met blauer portugieser en zweigelt in de hoofdrol, 40% wit, met naast grüner veltliner onder meer rivaner en neuburger.
Het bedrijf werd in 1935 gegerondvest door Hans Bauer sr. Diens zoon, Hans jr. gaf al blijk van de experimenteerzin die Christoph later zou overnemen. Zo maakte hij in 1993 als eerste een 100% zweigelt en kwam hij vanaf jaargang 1997 met een Oostenrijkse variant van vintage port, op basis van de hybride rösler-druif, die zowaar een succes werd: Vintage 2016 kreeg vorig jaar van Falstaff 93 punten toegekend.
Christoph, die na zijn wijnbouwstudie in Klosterneuburg wijnbouwstages volgde in Alto Adige, Zuid-Afrika en Australië en vervolgens enige tijd werkzaam was in de wijnhandel, combineert net als zijn vader traditie met innovatie. Hij produceert bijvoorbeeld een vin nature genaamd ‘Nur zweigelt’ en de al even eigentijdse ‘ohrenschWEIN’ , waarvan het grappige etiket (varken met grote oren: ‘Ohren-schwein’) je kortstondig op het verkeerde been zet. ‘Ohrensch’ staat namelijk voor ‘orange’: de grüner veltliner-druiven fermenteren geheel intact voordat ze twee weken later geperst worden.
Sinds 2015 worden de wijngaarden biologisch bewerkt. Tussen de rijen wijnstokken wordt om het jaar een combinatie van 16 bloemen en planten gezaaid die zodanig zijn geselecteerd dat de gewenste ecologische balans ontstaat, de bodem gezond is en dat er voor de wijnstokken voldoende water overblijft.
Proefnotities
Eerste indrukken

Veel kleur, intense geur en smaak, frisse ondertoon, mooi fruit, knappe zuren, evenwichtig, lichte houtinvloed, crèmige toets, goede invloed van mineralen. Het hoge alcoholpercentage (14,5%) sneeuwt aanvankelijk de expressie van de grüner veltliner wat onder.

Na 4 uur

Hechte geur met inhoud, veel rijp fruit, breed palet, geur en smaak komen overseen, volle smaak met veel sap, goed gerijpt, duidelijke houtinvloed, rijk aan materie. Krachtige grüner veltliner met veel reserve, onmiskenbaar een gastronomische wijn, bijvoorbeeld bij kreeft, vis of wit vlees.
Na decanteren verliest de geur wat aan intensiteit en kracht. De smaak is breder en beter gedoseerd. Malse smaak met beter geïntegreerde houtinvloed en minder opvallende alcoholgraad. Harmonieus met mooie nuances. Complexe grüner veltliner (€ 24,95).

Na 6 uur

De wijn blijft stabiel en homogeen, al vervaagt de schakering wat. Het is een robuuste en atletische wijn die imponeert door zijn inhoud.

Technische gegevens

Totale oppervlakte wijngaarden 20 hectare
Aanplant 60% rood (blauer portugieser, zweigelt, blauburger, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir), 40% wit (grüner veltliner, rivaner, neuburger, pinot gris, sauvignon blanc)
Bodem kalkrijke combinatie van kleimergel, zand en löss
Teeltmethode biologisch
Opvoeding geproefde wijn barriquerijping
Alcohol 14,5%
Waardering geproefde wijn Falstaff: 94 punten

Heidi, Christophe en zoon Simon Bauer

Heidi, Christophe en zoon Simon Bauer. Z/w achtergrondfoto: AWMB/Marcus Wiesner