We hádden 37 jaar geleden natuurlijk een andere naam kunnen kiezen voor onze Grand Prix Saint-Hubert, bijvoorbeeld het Vlaams-Nederlands Kampioenschap Blindproeven. Nou, niet dus. Dat zou nogal aanmatigend zijn geweest voor een blindproefwedstrijd voor wijnprofessionals en ambitieuze particuliere proevers. Dat de naam een verwijzing werd naar de patroonheilige van de jacht was toeval: het team dat als eerste in 1982 in Enkhuizen won, ontving een herinneringsbord van de lokale Stichting Sint-Hubert. Veel latere edities waren bij wildrestaurant De Echoput van de familie Klosse. Hier is ook de bijzondere wisseltrofee geïntroduceerd.
Prix wisseltrofee

Tot op de dag van vandaag is de Grand Prix Saint-Hubert meer dan een nationaal kampioenschap. De GPSH heeft zich in ruim drie decennia ontwikkeld tot een unieke gelegenheid om je proefvaardigheid te meten met anderen. Er is veel veranderd in de mondiale wijnwereld, maar de GPSH is nog altijd de meest prestigieuze blindproefwedstrijd van Vlaanderen en Nederland. Wie hier wint, geniet aanzien onder wijnproevers. Op 24 november en 13 januari vindt de vernieuwde, 34e editie plaats in Amsterdam.

In de komende weken vertellen we in korte stukjes veel over de GPSH. Hoe ziet de wedstrijd er in de praktijk uit, vergezeld van voorbeelden uit eerdere edities; waarom doen veel regionale en landelijke wijnclubs mee, maar ook restaurants, vinologen, sommeliers, kookclubs, individuen, wijnverzamelaars, importeurs en zelfs Masters of Wine; de spanning op de dag van de finale; hoe belangrijk zijn proefervaring en kennis; wat kun je doen met het prijzengeld van maar liefst 2500 (!) euro; hoe bereid je je het beste voor en wat kun je beter laten; de samenwerking met de Verenigde Vinologen Nederland; welk effect had het winnen van de GPSH op de winnaars, etc. etc.
Prix

Deelnemen

Zowel professionals als particuliere wijnliefhebbers kunnen zich individueel of per team van 2 of 3 personen inschrijven. Inschrijven is mogelijk tot maandag 11 november, maar wacht niet te lang, want het aantal deelnemers is beperkt! De deelnamekosten bedragen 30 euro per persoon.

Aanmeldingen graag voor 11 november 2019 naar k.vanlissum@thewinesite.nl