Op 24 november a.s. de voorronde van de Grand Prix Saint-Hubert in de St. Olofskapel van het NH Barbizon in Amsterdam, op 5 minuten lopen van het Centraal Station. Wat staat je te wachten bij deze blindproefwedstrijd? We hebben een en ander aangepast, zeg maar gerust lastiger gemaakt.

Vanaf binnenkomst: hartstocht en nerveuze spanning, maar ook zelfvertrouwen bij alle deelnemers. In de wedstrijdzaal ruikt het volop naar wijn: voor iedereen staan 10 glazen rode wijn klaar. Op het wedstrijdformulier geef je voor de eerste wijn het land van oorsprong aan (3 punten), de officiële herkomst (5), druif (3), oogstjaar(1), producent (3), teelt en vinificatie: vin nature, biologisch, biodynamisch of conventioneel (2) en tenslotte de bodemsamenstelling die je herkent (3). Zo gaat het door tot en met wijn 10. Elk glas bevat een ander druivenras, steeds met duidelijke kenmerken van de druif, ook bij een mogelijke blend. Een dosis organoleptische kennis van de diverse stijlverschillen per ras en regio is eigenlijk wel handig…. Met veel goede antwoorden ben je al een heel eind verder. Een ding staat vast: de antwoorden zitten al in het glas.

Prix wisseltrofee
Een beetje theoretische kennis over subregio’s, jaargangen, topografie en wijnmakers is ook wel gemakkelijk. Je verdient als team punten met elk goed antwoord. Om de vrees direct weg te halen: nog nooit lukte het een team alles goed te hebben. Hoge scores waren er wel, en ter geruststelling: lang niet altijd voor de teams van doorgewinterde professionals.
Dat laatste is een aanmoediging voor ‘particuliere’ teams om ook in te schrijven, alleen al om de eigen proefcapaciteit te vergelijken met bekende sommeliers en andere professionals uit de boeiende Nederlandse wijnwereld.
Prix

Deelnemen

Zowel professionals als particuliere wijnliefhebbers kunnen zich individueel of per team van 2 of 3 personen inschrijven. Inschrijven is mogelijk tot maandag 11 november, maar wacht niet te lang, want het aantal deelnemers is beperkt! De deelnamekosten bedragen 30 euro per persoon.

Aanmeldingen graag voor 11 november 2019 naar k.vanlissum@thewinesite.nl