De finalisten

De finalisten van het Grand Concours Bollinger

De champagnes van Bollinger staan bekend om hun brede gastronomische inzetbaarheid. Toch blijkt het lang niet zo eenvoudig om gerechten te bereiden die naadloos aansluiten bij de wijnen, laat staan om combinaties met een dimensie extra te creëren. Zo bleek wel tijdens de eerste editie van het Grand Concours Bollinger.
tekst Jan van Lissum

tapas
Anders dan in Frankrijk en België het geval is, heeft champagne in ons land nog altijd geen volwaardige plaats in de gastronomie. Veel verder dan een glas als aperitief, al dan niet met een amuse erbij, komt het hier niet. En dan wordt er natuurlijk champagne ontkurkt bij talloze gelegenheden waar geproost moet worden: huwelijken, promoties, vernissages, huldigingen, Oud en Nieuw. Allemaal heel stijlvol en feestelijk, maar eigenlijk blijft op zulke momenten de aandacht voor de prachtige geuren en smaken van deze unieke wijnsoort minimaal, laat staan dat er serieus wordt nagedacht over hoe mooi zo’n champagne wellicht bij een verfijnd gerecht zou passen. Op het moment dat je in een restaurant champagne als aperitief drinkt, dan verheug je je vooral op het fraaie diner dat gaat komen. En na afloop van een receptie of huldiging laten de vele half leeggedronken flutes op de tafels zien dat de aandacht tijdens het proosten vooral naar het bruidspaar of de winnaars ging.

Geen wonder dus dat de weinige keren dat champagne een wat serieuzere rol krijgt toebedeeld in een restaurant, dat het dan vaak gaat om de combinatie met bijvoorbeeld een gerechtje met kaviaar. ‘Kaviaar en champagne gaan goed samen’, zo wordt dan geredeneerd – zonder dat er echt tijd wordt gemaakt voor het proeven en vergelijken van verschillende stijlen champagne.

Doel van het Grand Concours Bollinger, dit jaar voor het eerst georganiseerd door The Wine & Food Association in samenwerking met Champagne Bollinger (importeur Verbunt Verlinden), is chefs en sommeliers – en via hen ook de consument – kwaliteitschampagne op zijn gastronomische waarde te laten schatten en serieus na te laten denken over de mogelijkheden om champagne daadwerkelijk te integreren in het restaurantaanbod. Bijvoorbeeld door vaker champagne op te nemen in een wijnarrangement, of als wijnsuggestie bij passende gerechten.
De deelnemende teams kregen de opdracht om bijzondere gerechten te creëren bij de Brut Rosé (voorgerecht) en de La Grande Année 2008 (hoofdgerecht) van Champagne Bollinger.

Oefening baart kunst

Het overbekende motto geldt net zo goed voor het combineren met champagne, als voor het combineren met andere minder voor de hand liggende dranken zoals sherry of sake. Tijdens de voorronden van het Grand Concours Bollinger tekenden de niveauverschillen zich duidelijk af. Er was sprake van een min of meer gelijke verdeling in aantal tussen goede tot zeer goede combinaties, correcte combinaties en tegenvallende combinaties. De zes restaurantteams die het beste presteerden gingen door naar de finale, waar bleek dat zij ondertussen de gelegenheid te baat had genomen om de gerechten verder te finetunen en daarmee het niveau van hun combinaties nog verder op te schroeven.

Het belang van de toelichtingen

Ook al konden de sommeliers van de deelnemende restaurants niet zelf de bijpassende wijnen kiezen – de twee champagnes van Bollinger waren immers het uitgangspunt, toch waren hun toelichtingen bij de gepresenteerde combinaties minstens even belangrijk als die van de chefs. De chefs legden uit waarom ze gekozen hadden voor het gebruik van bepaalde ingrediënten, smaken, structuren en bereidingswijzen en hoe ze hun gerechten hadden afgestemd op de champagnes. De sommeliers hoe zij bepaalde geur- en smaakkenmerken van de champagne hadden benadrukt of juist afgezwakt om de combinatie met een bepaald gerecht te optimaliseren, bijvoorbeeld door de wijn iets minder koel te schenken.

Flessen champagne Bollinger
jury gcb

De finale

Net als bij de deelnemers liep ook bij de juryleden die de finalisten tijdens Gastronomie in de RAI Amsterdam beoordeelden het ‘ervaringsniveau’ uiteen, ook bij degenen die op zich veel ervaring hadden met wijn-spijscombinaties; de één kende champagne voornamelijk als aperitief, de ander was goed te spreken over champagne in combinatie met kaviaar en weer een ander had daadwerkelijk ervaring met champagne als begeleider van een volwaardig gerecht.

De finalejury bestond uit (v.l.n.r.)
Edwin van de Goor (restaurant Weduwe van der Toorn, Scheveningen)
Ronald Hoeben (Foodtube)
Imko Binnerts (restaurant Puur Zee, Wijk aan Zee)
Clément Ganier (directeur marketing Champagne Bollinger)
Jan van Lissum (voorzitter, The Wine & Food Association/Proefschrift)
Peter Klosse (Academie voor Gastronomie)
Hans van de Meeberg (Misset Horeca, FD, Winelife, Proefschrift)

Bollinger Rosé

Rosé, Champagne Bollinger, Champagne, Frankrijk NV
62% pinot noir, 24% chardonnay, 14% pinot meunier, 8% rode wijn; lichtroze/oranje kleur, rustige geur met licht aardse tonen, bosaardbei, framboos, expressie neemt toe na walsen, mooie parelende mousse, een en al fruit in de aanzet, goed sap, prachtige hoge, fijne zuren, fijn bittertje, opwekkende stijl, levendig smaakaroma, doordrinkbaar, harmonieus van samenstelling, aangenaam mondcontact, complex, eigenzinnige champagne met diepgang en zeer veel lengte (12%) € 69,95

Bollinger Grande Année

La Grande Année Brut, Champagne Bollinger, Champagne, Frankrijk 2008
71% pinot noir, 29% chardonnay afkomstig uit 18 verschillende gemeenten (84% grand cru, 16% premier cru), fermentatie in oude houten vaten, 9 jaar flesrijping, 8 gr/l dosage; zeer jeugdig ondanks leeftijd, onstuimig, lastig om direct in het gareel te laten lopen, spelen met temperatuur, wel of niet decanteren, het juiste glaswerk – het is allemaal essentieel hier en dat bleek ook wel dikwijls tijdens het concours, lichtgele kleur, rijpe aroma’s, breed en aromatisch, crèmig, voluptueus, gesteund door prachtige zuren, expressief en complex, doordrinkbaar maar nog piepjong, wordt levendiger en strakker in smal glas, karafferen maakt de wijn ronder en ‘dikker’ (12%) € 120,00

team De Librije

Sommelier Sabas Joosten en chef Lars Aukema, De Librije

De Librije

Overall winnaar en prijs voor het beste hoofdgerecht:

De Librije, Zwolle
Chef: Lars Aukema
Sommelier: Sabas Joosten

Voorgerecht: Langoustine met tomaat, Thaise basilicum en grapefruit
Fraaie presentatie, subtiel van samenstelling. Mooi stevige langoustine, iets aan de droge kant. Het fruit en het zuur van de tomaat komen mooi naar voren en de Thaise basilicum en de grapefruit geven dit heerlijke gerecht een dimensie extra. Een fractie teveel zuren misschien, maar in zijn geheel een zeer geslaagd gerecht.

In combinatie met Champagne Bollinger Brut Rosé
De frisse kant van de wijn wordt goed benadrukt en als hij net wat minder fruitig was geweest, zou de combinatie perfect zijn.

Langoustine met tomaat, Thaise basilicum en grapefruit

Langoustine met tomaat, Thaise basilicum en grapefruit

Toelichting team De Librije
‘‘’Fresh as a rosé, balanced as a Bollinger’’, dat is hoe Bollinger de stijl van zijn non-vintage rosé samenvat. We kiezen er dan ook voor het frisse, lenteachtige karakter van de wijn volledig tot zijn recht te laten komen. We doen dit door met vooral frisse, lichte en luchtige smaken de delicate tonen in de wijn aan te spreken. Kenmerkend voor de wijnen van Bollinger is onder andere het gebruik van eikenhout voor de rijping van de basiswijnen. Dit vertaalt zich naar een zekere fijn-oxidatieve, notige, hartigheid: dé signatuur die de wijnen van dit huis dragen. Door de inzet van een hartige toon in ons gerecht naast alle frisse smaken respecteren we precies deze signatuur en laten zo de balans in deze wijn stralen. Natuurlijk zijn er meerdere eigenschappen van deze wijn die een belangrijke rol spelen in het welslagen van de combinatie met het gerecht. Deze lichten we graag mondeling toe.’
Hoofdgerecht: Ermelose eend met hooi, gefermenteerde sinaasappel en macadamia
Een plaatje van een gerecht, rijk aan geuren en mooi van smaak. Toonbeeld van verfijning, perfecte cuisson, sublieme zoet-zuurbalans, bijzonder harmonieus en levendig gerecht met lang aanhoudende smaak. Mooi zachte eend en spectaculaire rol in het gerecht voor het pittige en de zuren van de goed gedoseerde kimchi.

In combinatie met Champagne Bollinger La Grande Année 2008
De perfecte wijn-spijscombinatie bestaat! Fraai uitgebalanceerd geheel waarin alle geur- en smaakcomponenten hun plaats hebben en de champagne in al zijn rijkdom en diepgang op een voetstuk wordt geplaatst. Delicaat, spannend, doordacht tot in de fijnste details, waarbij vooral de eend samen met de kimchi een brugfunctie vervullen naar de wijn.

Ermelose eend

Ermelose eend met hooi, gefermenteerde sinaasappel en macadamia

Toelichting team De Librije
‘2008 is in de Champagne een zeer grote jaargang. En La Grande Année is een grote wijn, met recht een klassieker. Tel dit bij elkaar op en je weet met iets uitzonderlijks te maken te gaan krijgen. Dankzij zo’n 10 jaar rijping sur lattes toont de wijn zich ontwikkeld in kleur, textuur en aromatiek en tegelijkertijd bijzonder intens en levendig. Een wijn met grote diepgang en verfijning. Met de keuze voor ons gerecht streven we ernaar het multidimensionale karakter van de La Grande Année 2008 aan te spreken. Aan te spreken, op te vangen, in toom te houden en zelfs een beetje uit te dagen. De wijn leent zich ervoor om nu (al) gedronken te worden, en laat tegelijkertijd zien nog een lange toekomst voor zich te hebben. Met grote persistentie overtuigt de wijn ons als het ware nog aan het begin te staan van een boeiend leven. Door met ons gerecht de kracht, rijkdom, rijpheid, lengte en ziltigheid te laten spreken toont La Grande Année 2008 zich reeds in al zijn glorie. Door -wellicht- ietwat gedurfd de wijn ook uit te dagen zijn diepgang te tonen wordt proevenderwijs duidelijk dat ons van deze wijn nog veel moois te wachten staat. We kiezen voor een vleesgerecht met krachtige, sprekende, warme smaaktonen. We kiezen in ons gerecht verder voor frisheid, voor elegant bitter en voor een bepaalde pikante touch. Alles om zowel diepgang als verfijning in de La Grande Année 2008 ten volle te benutten voor een combinatie met een prestigieus karakter die dit huis en deze wijn eer aan doet.’
team De Librije

Sommelier Sabas Joosten en chef Lars Aukema, De Librije

De Librije

Overall winnaar en prijs voor het beste hoofdgerecht:

De Librije, Zwolle
Chef: Lars Aukema
Sommelier: Sabas Joosten

Voorgerecht: Langoustine met tomaat, Thaise basilicum en grapefruit
Fraaie presentatie, subtiel van samenstelling. Mooi stevige langoustine, iets aan de droge kant. Het fruit en het zuur van de tomaat komen mooi naar voren en de Thaise basilicum en de grapefruit geven dit heerlijke gerecht een dimensie extra. Een fractie teveel zuren misschien, maar in zijn geheel een zeer geslaagd gerecht.

In combinatie met Champagne Bollinger Brut Rosé
De frisse kant van de wijn wordt goed benadrukt en als hij net wat minder fruitig was geweest, zou de combinatie perfect zijn.

Langoustine met tomaat, Thaise basilicum en grapefruit

Langoustine met tomaat, Thaise basilicum en grapefruit

Toelichting team De Librije
‘‘’Fresh as a rosé, balanced as a Bollinger’’, dat is hoe Bollinger de stijl van zijn non-vintage rosé samenvat. We kiezen er dan ook voor het frisse, lenteachtige karakter van de wijn volledig tot zijn recht te laten komen. We doen dit door met vooral frisse, lichte en luchtige smaken de delicate tonen in de wijn aan te spreken. Kenmerkend voor de wijnen van Bollinger is onder andere het gebruik van eikenhout voor de rijping van de basiswijnen. Dit vertaalt zich naar een zekere fijn-oxidatieve, notige, hartigheid: dé signatuur die de wijnen van dit huis dragen. Door de inzet van een hartige toon in ons gerecht naast alle frisse smaken respecteren we precies deze signatuur en laten zo de balans in deze wijn stralen. Natuurlijk zijn er meerdere eigenschappen van deze wijn die een belangrijke rol spelen in het welslagen van de combinatie met het gerecht. Deze lichten we graag mondeling toe.’
Hoofdgerecht: Ermelose eend met hooi, gefermenteerde sinaasappel en macadamia
Een plaatje van een gerecht, rijk aan geuren en mooi van smaak. Toonbeeld van verfijning, perfecte cuisson, sublieme zoet-zuurbalans, bijzonder harmonieus en levendig gerecht met lang aanhoudende smaak. Mooi zachte eend en spectaculaire rol in het gerecht voor het pittige en de zuren van de goed gedoseerde kimchi.

In combinatie met Champagne Bollinger La Grande Année 2008
De perfecte wijn-spijscombinatie bestaat! Fraai uitgebalanceerd geheel waarin alle geur- en smaakcomponenten hun plaats hebben en de champagne in al zijn rijkdom en diepgang op een voetstuk wordt geplaatst. Delicaat, spannend, doordacht tot in de fijnste details, waarbij vooral de eend samen met de kimchi een brugfunctie vervullen naar de wijn.

Ermelose eend

Ermelose eend met hooi, gefermenteerde sinaasappel en macadamia

Toelichting team De Librije
‘2008 is in de Champagne een zeer grote jaargang. En La Grande Année is een grote wijn, met recht een klassieker. Tel dit bij elkaar op en je weet met iets uitzonderlijks te maken te gaan krijgen. Dankzij zo’n 10 jaar rijping sur lattes toont de wijn zich ontwikkeld in kleur, textuur en aromatiek en tegelijkertijd bijzonder intens en levendig. Een wijn met grote diepgang en verfijning. Met de keuze voor ons gerecht streven we ernaar het multidimensionale karakter van de La Grande Année 2008 aan te spreken. Aan te spreken, op te vangen, in toom te houden en zelfs een beetje uit te dagen. De wijn leent zich ervoor om nu (al) gedronken te worden, en laat tegelijkertijd zien nog een lange toekomst voor zich te hebben. Met grote persistentie overtuigt de wijn ons als het ware nog aan het begin te staan van een boeiend leven. Door met ons gerecht de kracht, rijkdom, rijpheid, lengte en ziltigheid te laten spreken toont La Grande Année 2008 zich reeds in al zijn glorie. Door -wellicht- ietwat gedurfd de wijn ook uit te dagen zijn diepgang te tonen wordt proevenderwijs duidelijk dat ons van deze wijn nog veel moois te wachten staat. We kiezen voor een vleesgerecht met krachtige, sprekende, warme smaaktonen. We kiezen in ons gerecht verder voor frisheid, voor elegant bitter en voor een bepaalde pikante touch. Alles om zowel diepgang als verfijning in de La Grande Année 2008 ten volle te benutten voor een combinatie met een prestigieus karakter die dit huis en deze wijn eer aan doet.’
Hugo Engels - Taiko

Chef Hugo Engels – Taiko

Kim Reisig - Taiko

Sommelier Kim Reisig – Taiko

Winnaar prijs Beste Voorgerecht

Taiko, Amsterdam
Chef: Hugo Engels
Sommelier: Kim Reisig

Voorgerecht: Kombu aged langoustine, kumqats, pickled daikon and umeboshi ponzu
Zeer fraai gepresenteerd gerecht waarin de smaken zoet, zout, zuur en umami volledig met elkaar in balans zijn. Mooi bereid met zeer goed gedoseerde geur- en smaakaroma’s. Minimalistische stijl, licht verteerbaar.

In combinatie met Champagne Bollinger Brut Rosé
Perfecte aansluiting met de roséchampagne, spannend, evenwichtig en subtiel geheel. De aroma’s van de rosé worden volledig opgenomen door de ingrediënten. Het fruit en de zuren van de wijn worden geabsorbeerd door het gerecht en er ontstaat een frisse finale.

Kombu aged langoustine, kumqats, pickled daikon and umeboshi ponzu

Kombu aged langoustine, kumqats, pickled daikon and umeboshi ponzu

Toelichting team Taiko
‘Lang bestaat er in de geschiedenis van de Japanse keuken het ‘agen’ (rijpen) van vis met behulp van kombu en zout. Deze oorspronkelijke wijze van conserveren heeft ook een sterke invloed op de smaak, door een combinatie van hydratatie en werking van enzymen, mineralen en aminozuren. Umami is het resultaat. Door deze techniek toe te passen op het fijne en zeker ook gevoelige vlees van de langoustine krijgt deze een nog complexere smaak en verandert de structuur. Deze kwasten we vervolgens met een umeboshie ponzu en branden hem met de gasbrander: dit geeft een beetje garing en een lichte roostersmaak. De temperatuur van het serveren ligt dan ongeveer op lichaamstemperatuur wat de smaak nog meer vrij laat komen. Dit in combinatie met kumquats, zoet zure rammenas, katafie en nori-poeder zorgt voor een nog complexere ervaring voor de mond. Samen met de Bollinger Rosé ontstaat een explosie aan smaak. Het klarende effect van de champagne zal de verschillende smaaklagen van het gerecht ruimte geven en versterken. De mineralen en complexe fruittonen van de Bollinger Rosé en de licht zoete en intense aged langoustine-smaak vormen een voortreffelijke symbiose. Filosofisch gezien: het huwelijk van een prachtig ingrediënt, traditie, durf, innovatie en finesse. Alles wat de Bollinger Rosé uitstraalt. Ware het niet dat de Bollinger Rosé pas sinds 2008 is gelanceerd.’
Hoofdgerecht: Wagyu Hida/ osetra kaviaar
Mooi opgemaakt gerecht, aromatisch en smaakvol. Evenwichtig geheel waarin de rijke smaak van het wagyu-vlees prima tot zijn recht komt. Rijk en smeuïg mondgevoel met licht ziltig accent van de kaviaar.

In combinatie met Champagne Bollinger La Grande Année 2008
Zeer exclusieve, delicate en smaakvolle combinatie waarin de aroma’s van de champagne en die van het gerecht elkaar fraai in balans houden. Rijke, aromatische combinatie met veel rust. Harmonie en contrast in het gerecht maken de match met de La Grande Année tot een feestje. Hogeschoolgastronomie.

Wagyu Hida/ osetra kaviaar

Wagyu Hida/ osetra kaviaar

Toelichting team Taiko
‘Het Wagyu-vlees uit de streek Hyda is van een unieke complexiteit en finesse. Als dit boven de 50 graden wordt verhit ontstaat er een smaak van umami en exoten. Het vlees uit de streek Hyda doet niet onder voor het befaamde Kobe, zij het dat Kobe grote faam en bekendheid heeft. Dit in combinatie met de osetra-kaviaar en wasabi maakt het tot een geraffineerd en uitdagend samenspel van smaken. Het gerecht zal de Bollinger La Grande Année 2008 uitdagen en omarmen in een harmonieus geheel. Lang na de laatste hap blijft de smaak nog resoneren in de mond en laat een voldaan en totaal overweldigend gevoel van het aanschouwen van schoonheid na. Ik kan me weinig andere gerechten voorstellen met zo een allure en finesse. Daarom een waardig gezel van deze geweldige champagne. Daarbij komt nog de symboliek van de vergelijking die je zou kunnen maken: net zoals de Japanse veehouder naar strenge regels en met ongekende toewijding het Wagyu-rund op een nog steeds zeer traditionele manier opvoedt, zo heeft Bollinger ook zijn eigen strenge richtlijnen voor de productie en omgang met hun champagne, zoals opgesteld onder de in 1992 uitgegeven Charte d’éthique et de qualité. Beide uniek!’
Hugo Engels - Taiko

Chef Hugo Engels – Taiko

Kim Reisig - Taiko

Sommelier Kim Reisig – Taiko

Winnaar prijs Beste Voorgerecht

Taiko, Amsterdam
Chef: Hugo Engels
Sommelier: Kim Reisig

Voorgerecht: Kombu aged langoustine, kumqats, pickled daikon and umeboshi ponzu
Zeer fraai gepresenteerd gerecht waarin de smaken zoet, zout, zuur en umami volledig met elkaar in balans zijn. Mooi bereid met zeer goed gedoseerde geur- en smaakaroma’s. Minimalistische stijl, licht verteerbaar.

In combinatie met Champagne Bollinger Brut Rosé
Perfecte aansluiting met de roséchampagne, spannend, evenwichtig en subtiel geheel. De aroma’s van de rosé worden volledig opgenomen door de ingrediënten. Het fruit en de zuren van de wijn worden geabsorbeerd door het gerecht en er ontstaat een frisse finale.

Kombu aged langoustine, kumqats, pickled daikon and umeboshi ponzu

Kombu aged langoustine, kumqats, pickled daikon and umeboshi ponzu

Toelichting team Taiko
‘Lang bestaat er in de geschiedenis van de Japanse keuken het ‘agen’ (rijpen) van vis met behulp van kombu en zout. Deze oorspronkelijke wijze van conserveren heeft ook een sterke invloed op de smaak, door een combinatie van hydratatie en werking van enzymen, mineralen en aminozuren. Umami is het resultaat. Door deze techniek toe te passen op het fijne en zeker ook gevoelige vlees van de langoustine krijgt deze een nog complexere smaak en verandert de structuur. Deze kwasten we vervolgens met een umeboshie ponzu en branden hem met de gasbrander: dit geeft een beetje garing en een lichte roostersmaak. De temperatuur van het serveren ligt dan ongeveer op lichaamstemperatuur wat de smaak nog meer vrij laat komen. Dit in combinatie met kumquats, zoet zure rammenas, katafie en nori-poeder zorgt voor een nog complexere ervaring voor de mond. Samen met de Bollinger Rosé ontstaat een explosie aan smaak. Het klarende effect van de champagne zal de verschillende smaaklagen van het gerecht ruimte geven en versterken. De mineralen en complexe fruittonen van de Bollinger Rosé en de licht zoete en intense aged langoustine-smaak vormen een voortreffelijke symbiose. Filosofisch gezien: het huwelijk van een prachtig ingrediënt, traditie, durf, innovatie en finesse. Alles wat de Bollinger Rosé uitstraalt. Ware het niet dat de Bollinger Rosé pas sinds 2008 is gelanceerd.’
Hoofdgerecht: Wagyu Hida/ osetra kaviaar
Mooi opgemaakt gerecht, aromatisch en smaakvol. Evenwichtig geheel waarin de rijke smaak van het wagyu-vlees prima tot zijn recht komt. Rijk en smeuïg mondgevoel met licht ziltig accent van de kaviaar.

In combinatie met Champagne Bollinger La Grande Année 2008
Zeer exclusieve, delicate en smaakvolle combinatie waarin de aroma’s van de champagne en die van het gerecht elkaar fraai in balans houden. Rijke, aromatische combinatie met veel rust. Harmonie en contrast in het gerecht maken de match met de La Grande Année tot een feestje. Hogeschoolgastronomie.

Wagyu Hida/ osetra kaviaar

Wagyu Hida/ osetra kaviaar

Toelichting team Taiko
‘Het Wagyu-vlees uit de streek Hyda is van een unieke complexiteit en finesse. Als dit boven de 50 graden wordt verhit ontstaat er een smaak van umami en exoten. Het vlees uit de streek Hyda doet niet onder voor het befaamde Kobe, zij het dat Kobe grote faam en bekendheid heeft. Dit in combinatie met de osetra-kaviaar en wasabi maakt het tot een geraffineerd en uitdagend samenspel van smaken. Het gerecht zal de Bollinger La Grande Année 2008 uitdagen en omarmen in een harmonieus geheel. Lang na de laatste hap blijft de smaak nog resoneren in de mond en laat een voldaan en totaal overweldigend gevoel van het aanschouwen van schoonheid na. Ik kan me weinig andere gerechten voorstellen met zo een allure en finesse. Daarom een waardig gezel van deze geweldige champagne. Daarbij komt nog de symboliek van de vergelijking die je zou kunnen maken: net zoals de Japanse veehouder naar strenge regels en met ongekende toewijding het Wagyu-rund op een nog steeds zeer traditionele manier opvoedt, zo heeft Bollinger ook zijn eigen strenge richtlijnen voor de productie en omgang met hun champagne, zoals opgesteld onder de in 1992 uitgegeven Charte d’éthique et de qualité. Beide uniek!’

Overzicht van de overige finalisten in willekeurige volgorde

Team Zarzo

Chef Joost Bax en sommelier Adrian Zarzo – Zarzo

Adrian Zarzo
Zarzo, Eindhoven
Chef: Joost Bax
Sommelier: Adrian Zarzo

Voorgerecht: Eend/ Roos/ Rode biet
Uitstekende en verrassende keuze om eend als voorgerecht te presenteren. Niet alledaags maar wel grensverleggend. In de finale lag het niveau helaas wat lager dan in de voorronde. Er was een probleem met bereiding van de eend en de koude bietjes geven een te sterke aardse impressie en kwamen daardoor wat los te staan van het geheel.

In combinatie met Champagne Bollinger Brut Rosé
In de voorronde was het gerecht perfect bereid en kwam de combinatie met de roséchampagne goed tot zijn recht. In de finale werd dit niveau echter niet bereikt. De rosé is te fris voor het gerecht, zodat er een disbalans ontstaat. De juiste aansluiting ontbreekt. De keuze van de roos is een voltreffer voor de champagne en het gerecht.

Eend/ Roos/ Rode biet

Eend/ Roos/ Rode biet

Voorgerecht: Scheermes/ kaviaar/ pijnboompit
Mooi ogend gerecht, geraffineerd en mooi van samenstelling en structuur. Luchtig en verfijnd, overzichtelijk en harmonieus met knap gekozen ingrediënten. Grote verrassing om dit gerecht als hoofdgerecht te presenteren.

In combinatie met Champagne Bollinger La Grande Année 2008
De champagne werd door Adrian Zarzo gekaraffeerd en dat bleek in dit geval een uitstekend idee. De nog jeugdige zuren en de complexiteit van de wijn worden zo in toom gehouden en dat resulteert in een prachtig uitgebalanceerde, geraffineerde wijn-spijsmatch waarin alle elementen tot hun recht komen. Belangrijke rol voor de citroen en pijnboompitten in de combinatie met de champagne.

Scheermes/ kaviaar/ pijnboompit

Scheermes/ kaviaar/ pijnboompit

Team Zarzo

Chef Joost Bax en sommelier Adrian Zarzo – Zarzo

Adrian Zarzo
Zarzo, Eindhoven
Chef: Joost Bax
Sommelier: Adrian Zarzo

Voorgerecht: Eend/ Roos/ Rode biet
Uitstekende en verrassende keuze om eend als voorgerecht te presenteren. Niet alledaags maar wel grensverleggend. In de finale lag het niveau helaas wat lager dan in de voorronde. Er was een probleem met bereiding van de eend en de koude bietjes geven een te sterke aardse impressie en kwamen daardoor wat los te staan van het geheel.

In combinatie met Champagne Bollinger Brut Rosé
In de voorronde was het gerecht perfect bereid en kwam de combinatie met de roséchampagne goed tot zijn recht. In de finale werd dit niveau echter niet bereikt. De rosé is te fris voor het gerecht, zodat er een disbalans ontstaat. De juiste aansluiting ontbreekt. De keuze van de roos is een voltreffer voor de champagne en het gerecht.

Eend/ Roos/ Rode biet

Eend/ Roos/ Rode biet

Voorgerecht: Scheermes/ kaviaar/ pijnboompit
Mooi ogend gerecht, geraffineerd en mooi van samenstelling en structuur. Luchtig en verfijnd, overzichtelijk en harmonieus met knap gekozen ingrediënten. Grote verrassing om dit gerecht als hoofdgerecht te presenteren.

In combinatie met Champagne Bollinger La Grande Année 2008
De champagne werd door Adrian Zarzo gekaraffeerd en dat bleek in dit geval een uitstekend idee. De nog jeugdige zuren en de complexiteit van de wijn worden zo in toom gehouden en dat resulteert in een prachtig uitgebalanceerde, geraffineerde wijn-spijsmatch waarin alle elementen tot hun recht komen. Belangrijke rol voor de citroen en pijnboompitten in de combinatie met de champagne.

Scheermes/ kaviaar/ pijnboompit

Scheermes/ kaviaar/ pijnboompit

Team Voltaire

Chef Robert Poel en sommelier Yvo Kwak, Voltaire

Team Voltaire 2
Voltaire, Leersum
Chef: Robert Poel/Thomas Diepersloot
Sommelier: Yvo Kwak

Voorgerecht: Langoustine, lardo, verveine, bloemkool, hazelnoot
Fraai ogend gerecht met geel als centrale kleur. Mooi bereide langoustine. Fijne smaakbeleving, strak, diep en evenwichtig. Mooie frisse zuren, elegante crème van bloemkool, maar de kerrieachtige toets is iets te sterk aanwezig; deze had iets subtieler mogen zijn.

In combinatie met Champagne Bollinger Brut Rosé
Goede maar iets te brave combinatie waarin wat meer spanning zou mogen zitten. De hazelnoot en bloemkool sluiten op zich goed aan bij de roséchampagne, maar de wijn is vrij dominant en komt uiteindelijk wat los te staan van het geheel.

Langoustine, lardo, verveine, bloemkool, hazelnoot

Langoustine, lardo, verveine, bloemkool, hazelnoot

Toelichting team Voltaire
‘We zoeken de combinatie in de rijkdom van de champagne en tegelijkertijd de elegantie ervan. Het volume door de pinot noir vergt toch echt wat rondeur en lichte vettigheid, wat vulling geeft voor het karaktervolle sap. Ook het notige willen we betrekken. Verveine is wellicht een onverwachte smaak die spanning opwekt ten opzichte van de champagne.’
Hoofdgerecht: Tarbot, hollandaise, Perle Imperial kaviaar, zuurdesem
Goed bereid, smakelijk gerecht met fris en strak design. Goed in balans, licht verteerbaar, iets meer pit zou mooi zijn en had wellicht voor een hogere klassering kunnen zorgen.

In combinatie met Champagne Bollinger La Grande Année 2008
Het fruit en de zuren van de champagne geven de combinatie een frisse beleving en zorgen voor balans. Mooie smaken bij elkaar die goed maar niet perfect verweven raken. Eerder een wat risicoloos geheel.

Tarbot, hollandaise, Perle Imperial kaviaar, zuurdesem

Tarbot, hollandaise, Perle Imperial kaviaar, zuurdesem

Toelichting team Voltaire
‘Een enorm veelzijdig en rijk glas champagne verdient veelzijdige, rijke smaken in alle segmenten van het smaakpalet. Ook structuur moet niet worden onderschat. De getoaste impressie in de wijn biedt tegenwicht aan de vlezige structuur van tarbot, maar in het aromatische, subtiele citrusspectrum vinden we een mooie combinatie met de frisheid van hollandaise. Ter combinatie met de gistige brioche-toon is zuurdesem een fijne aanvulling. In de afdronk is ziltigheid gevonden wat de link legt naar kaviaar: status en smaak. Typisch Bollinger?!’
Team Voltaire

Chef Robert Poel en sommelier Yvo Kwak, Voltaire

Team Voltaire 2
Voltaire, Leersum
Chef: Robert Poel/Thomas Diepersloot
Sommelier: Yvo Kwak

Voorgerecht: Langoustine, lardo, verveine, bloemkool, hazelnoot
Fraai ogend gerecht met geel als centrale kleur. Mooi bereide langoustine. Fijne smaakbeleving, strak, diep en evenwichtig. Mooie frisse zuren, elegante crème van bloemkool, maar de kerrieachtige toets is iets te sterk aanwezig; deze had iets subtieler mogen zijn.

In combinatie met Champagne Bollinger Brut Rosé
Goede maar iets te brave combinatie waarin wat meer spanning zou mogen zitten. De hazelnoot en bloemkool sluiten op zich goed aan bij de roséchampagne, maar de wijn is vrij dominant en komt uiteindelijk wat los te staan van het geheel.

Langoustine, lardo, verveine, bloemkool, hazelnoot

Langoustine, lardo, verveine, bloemkool, hazelnoot

Toelichting team Voltaire
‘We zoeken de combinatie in de rijkdom van de champagne en tegelijkertijd de elegantie ervan. Het volume door de pinot noir vergt toch echt wat rondeur en lichte vettigheid, wat vulling geeft voor het karaktervolle sap. Ook het notige willen we betrekken. Verveine is wellicht een onverwachte smaak die spanning opwekt ten opzichte van de champagne.’
Hoofdgerecht: Tarbot, hollandaise, Perle Imperial kaviaar, zuurdesem
Goed bereid, smakelijk gerecht met fris en strak design. Goed in balans, licht verteerbaar, iets meer pit zou mooi zijn en had wellicht voor een hogere klassering kunnen zorgen.

In combinatie met Champagne Bollinger La Grande Année 2008
Het fruit en de zuren van de champagne geven de combinatie een frisse beleving en zorgen voor balans. Mooie smaken bij elkaar die goed maar niet perfect verweven raken. Eerder een wat risicoloos geheel.

Tarbot, hollandaise, Perle Imperial kaviaar, zuurdesem

Tarbot, hollandaise, Perle Imperial kaviaar, zuurdesem

Toelichting team Voltaire
‘Een enorm veelzijdig en rijk glas champagne verdient veelzijdige, rijke smaken in alle segmenten van het smaakpalet. Ook structuur moet niet worden onderschat. De getoaste impressie in de wijn biedt tegenwicht aan de vlezige structuur van tarbot, maar in het aromatische, subtiele citrusspectrum vinden we een mooie combinatie met de frisheid van hollandaise. Ter combinatie met de gistige brioche-toon is zuurdesem een fijne aanvulling. In de afdronk is ziltigheid gevonden wat de link legt naar kaviaar: status en smaak. Typisch Bollinger?!’
François Geurds - FG Restaurant

Chef François Geurds – FG Restaurant

Marko Mägi - FG Restaurant

Sommelier Marko Mägi – FG Restaurant

FG Restaurant, Rotterdam
Chef: François Geurds
Sommelier: Marko Mägi

Voorgerecht: Seafood ceviche with vinaigrette of raspberry and tomato water
Intense, spannende ceviche waarin de pure, schone smaak en structuur van de zeebaars goed intact is gebleven. Heerlijk frisse, natuurlijke zuren van de vinaigrette met subtiele fruitige tonen van de framboos en tomaat. Complex gerecht dat bijna teveel aroma’s telt.

In combinatie met Champagne Bollinger Brut Rosé
Spannende combinatie, schoon en subtiel van smaak, delicaat en evenwichtig, licht verteerbaar. Ondanks het surplus aan smaken is de combinatie voortreffelijk, Knappe prestatie.

Seafood ceviche with vinaigrette of raspberry and tomato water

Seafood ceviche with vinaigrette of raspberry and tomato water

Hoofdgerecht: Sweetbreads, onion choucroute, potato and tonka bean puree, cream of watercress and elderflower, truffle beurre blanc
Rijk, stevig en complex gerecht met veel smaakniveaus. Door de diversiteit aan mooie rijpe geuren en smaken delft de zwezerik bijna het onderspit. Toch knap van samenstelling.

In combinatie met Champagne Bollinger La Grande Année 2008
De combinatie heeft iets excentrieks en valt daardoor niet bij alle juryleden in de smaak. Degenen die positief oordelen, zijn van mening dat de champagne erin slaagt het complexe gerecht wat toegankelijker te maken, zodat het geheel soepel en aangenaam wordt. Het vlierbloesemaccent in de crème is net iets te bitter voor de champagne en blokkeert de smaakvoortzetting een beetje.

Sweetbreads, onion choucroute, potato and tonka bean puree, cream of watercress and elderflower, truffle beurre blanc

Sweetbreads, onion choucroute, potato and tonka bean puree, cream of watercress and elderflower, truffle beurre blanc

François Geurds - FG Restaurant

Chef François Geurds – FG Restaurant

Marko Mägi - FG Restaurant

Sommelier Marko Mägi – FG Restaurant

FG Restaurant, Rotterdam
Chef: François Geurds
Sommelier: Marko Mägi

Voorgerecht: Seafood ceviche with vinaigrette of raspberry and tomato water
Intense, spannende ceviche waarin de pure, schone smaak en structuur van de zeebaars goed intact is gebleven. Heerlijk frisse, natuurlijke zuren van de vinaigrette met subtiele fruitige tonen van de framboos en tomaat. Complex gerecht dat bijna teveel aroma’s telt.

In combinatie met Champagne Bollinger Brut Rosé
Spannende combinatie, schoon en subtiel van smaak, delicaat en evenwichtig, licht verteerbaar. Ondanks het surplus aan smaken is de combinatie voortreffelijk, Knappe prestatie.

Seafood ceviche with vinaigrette of raspberry and tomato water

Seafood ceviche with vinaigrette of raspberry and tomato water

Hoofdgerecht: Sweetbreads, onion choucroute, potato and tonka bean puree, cream of watercress and elderflower, truffle beurre blanc
Rijk, stevig en complex gerecht met veel smaakniveaus. Door de diversiteit aan mooie rijpe geuren en smaken delft de zwezerik bijna het onderspit. Toch knap van samenstelling.

In combinatie met Champagne Bollinger La Grande Année 2008
De combinatie heeft iets excentrieks en valt daardoor niet bij alle juryleden in de smaak. Degenen die positief oordelen, zijn van mening dat de champagne erin slaagt het complexe gerecht wat toegankelijker te maken, zodat het geheel soepel en aangenaam wordt. Het vlierbloesemaccent in de crème is net iets te bitter voor de champagne en blokkeert de smaakvoortzetting een beetje.

Sweetbreads, onion choucroute, potato and tonka bean puree, cream of watercress and elderflower, truffle beurre blanc

Sweetbreads, onion choucroute, potato and tonka bean puree, cream of watercress and elderflower, truffle beurre blanc

Wilco Berends - De Nederlanden

Chef Wilco Berends – De Nederlanden

Nicole Oosthoek - De Nederlanden

Sommelier Nicole Oosthoek – De Nederlanden

De Nederlanden, Vreeland
Chef: Wilco Berends
Sommelier: Nicole Oosthoek

Voorgerecht: Drie verschillende bereidingen van superieur oesters
1. oester steak tartare
2. oester met granny smith sorbet en kaviaar.
3. oester met gazpacho en aardbei
Heerlijk gerecht, licht verteerbaar en veelzijdig. De gazpacho met tomaat en aardbei is verrassend en de steak tartare van oester is top.

In combinatie met Champagne Bollinger Brut Rosé
Het is altijd lastig om een wijn te combineren met drie duidelijk verschillende bereidingen. In dit geval is de match met de steak tartare uit de kunst en die met de gazpacho aangenaam fris. De sorbet van granny smith is iets te zoet, waardoor de aansluiting met de champagne wat verstoord wordt.

Drie verschillende bereidingen van superieur oesters

Drie verschillende bereidingen van superieur oesters

Toelichting team De Nederlanden
‘Bollinger is een prachtig en klassiek wijnhuis, wat wij graag terug laten zien in onze gerechten. Klassieke ingrediënten met een creatieve twist. Alles met zorg en ambacht. Drie verschillende garnituren die elk een ander deel van de Rosé Champagne aanspreken, van frisse ziltigheid naar vol en fruitig.’
Hoofdgerecht: Gegrilde coquille op gekaramelliseerde witlof met smeltende eendenlever
Smaakvol gerecht met goed herkenbare, vrij klassieke componenten. Misschien net iets te sterke bitters van de witlof.

In combinatie met Champagne Bollinger La Grande Année 2008
De gekaramelliseerde toets en de bitters van de witlof drukken duidelijk hun stempel op de wijn-spijscombinatie. Samen met het feit dat de champagne in deze context nog wat teveel jeugdige zuren bezit maakt dit het lastig om een topscore te behalen. Decanteren of karafferen van de wijn zou in dit geval wellicht gunstig uitgepakt zijn.

Gegrilde coquille op gekaramelliseerde witlof met smeltende eendenlever

Gegrilde coquille op gekaramelliseerde witlof met smeltende eendenlever

Toelichting team De Nederlanden
‘Klassieke producten als coquille, eendenlever en witlof, alleen in een nieuw en uniek jasje. Rijpe en frisse smaken die samenkomen en zowel de aroma’s van de houtopvoeding als de fijne mousse van deze prachtige champagne uit 2008 zullen accentueren. We werken met gegrilde coquille vanwege structuur en mondgevoel. Deze zorgen in combinatie met de smeltende eendenlever voor een prachtig geheel. Om deze combinatie iets meer spanning en karakter te geven hebben we gekozen voor witlof. We werken met vol mondgevoel en verfijning. Deze combinatie is en blijft verleidelijk.’
Wilco Berends - De Nederlanden

Chef Wilco Berends – De Nederlanden

Nicole Oosthoek - De Nederlanden

Sommelier Nicole Oosthoek – De Nederlanden

De Nederlanden, Vreeland
Chef: Wilco Berends
Sommelier: Nicole Oosthoek

Voorgerecht: Drie verschillende bereidingen van superieur oesters
1. oester steak tartare
2. oester met granny smith sorbet en kaviaar.
3. oester met gazpacho en aardbei
Heerlijk gerecht, licht verteerbaar en veelzijdig. De gazpacho met tomaat en aardbei is verrassend en de steak tartare van oester is top.

In combinatie met Champagne Bollinger Brut Rosé
Het is altijd lastig om een wijn te combineren met drie duidelijk verschillende bereidingen. In dit geval is de match met de steak tartare uit de kunst en die met de gazpacho aangenaam fris. De sorbet van granny smith is iets te zoet, waardoor de aansluiting met de champagne wat verstoord wordt.

Drie verschillende bereidingen van superieur oesters

Drie verschillende bereidingen van superieur oesters

Toelichting team De Nederlanden
‘Bollinger is een prachtig en klassiek wijnhuis, wat wij graag terug laten zien in onze gerechten. Klassieke ingrediënten met een creatieve twist. Alles met zorg en ambacht. Drie verschillende garnituren die elk een ander deel van de Rosé Champagne aanspreken, van frisse ziltigheid naar vol en fruitig.’
Hoofdgerecht: Gegrilde coquille op gekaramelliseerde witlof met smeltende eendenlever
Smaakvol gerecht met goed herkenbare, vrij klassieke componenten. Misschien net iets te sterke bitters van de witlof.

In combinatie met Champagne Bollinger La Grande Année 2008
De gekaramelliseerde toets en de bitters van de witlof drukken duidelijk hun stempel op de wijn-spijscombinatie. Samen met het feit dat de champagne in deze context nog wat teveel jeugdige zuren bezit maakt dit het lastig om een topscore te behalen. Decanteren of karafferen van de wijn zou in dit geval wellicht gunstig uitgepakt zijn.

Gegrilde coquille op gekaramelliseerde witlof met smeltende eendenlever

Gegrilde coquille op gekaramelliseerde witlof met smeltende eendenlever

Toelichting team De Nederlanden
‘Klassieke producten als coquille, eendenlever en witlof, alleen in een nieuw en uniek jasje. Rijpe en frisse smaken die samenkomen en zowel de aroma’s van de houtopvoeding als de fijne mousse van deze prachtige champagne uit 2008 zullen accentueren. We werken met gegrilde coquille vanwege structuur en mondgevoel. Deze zorgen in combinatie met de smeltende eendenlever voor een prachtig geheel. Om deze combinatie iets meer spanning en karakter te geven hebben we gekozen voor witlof. We werken met vol mondgevoel en verfijning. Deze combinatie is en blijft verleidelijk.’
Sponsoren Grand Concours Bollinger 2019
Champagne Bollinger (hoofdsponsor)
S. Pellegrino
Vascobelo
Rungis
Hanos
Fort Negen
Vanilla Venture
L’Amuse
Two Chefs Brewing
Restaurant Bar Alt (locatie voorronden)

Importeur: Verbunt Verlinden, Tilburg
De tweede editie van het Grand Concours Bollinger vindt plaats in 2021.

Bar Alt

Bar Alt, Amsterdam