nine seconds

Fles Fornace
Fles Fornace

Gocce di Luce, Tenuta Fornace, Colli Tortonesi, Italië 2022

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Wijnimport J. Bart, Zuidoostbeemster
www.wijnimportbart.nl

Achtergrond
De autochtone timorasso was ooit de belangrijkste witte druif van de Colli Tortonesi in de provincie Alessandria in het oosten van Piemonte. Maar na de phylloxeraplaag kozen bijna alle wijnbouwers in de regio ervoor om hun wijngaarden te beplanten met cortese-stokken, omdat die druif een groter rendement had. Pas in de jaren tachtig werd de druif herontdekt, met name dankzij de eigenzinnige wijnmaker Walter Massa, die hield van uitdagingen en experimenten. Hij plantte 400 timorasso-stokken aan en maakte er in 1987 570 flessen wijn van. Toevallig was er ook een grappa-producent die de droesem goed kon gebruiken. En zo bewees de timorasso dat hij in commercieel opzicht zeker wel interessant was. Vanaf de jaren negentig won de druif gestaag aan populariteit onder wijnmakers en liefhebbers.

De druif wordt vooral gewaardeerd om de uitgebalanceerde combinatie van complexiteit en frisheid die hij in het glas brengt, met een gevarieerd spectrum aan rijpe aroma’s, mineralen en levendige zuren. Bovendien bezitten de wijnen een groot rijpingspotentieel en winnen ze in de loop der jaren aan complexiteit. Zeer interessant voor de gastronomie dus! Veel timorassowijnen uit de regio dragen de naam Derthona, de regionale benaming van de stad Tortona, ten westen van de 325 hectare grote DOC Colli Tortonesi.

De familie Rossi, eigenaren van Tenuta Fornace, houdt zich al ruim 200 jaar bezig met wijnbouw in Oltrepò Pavese, in de Noord-Italiaanse regio Lombardije. Van de 80 hectare aan wijngaarden in eigen bezit bevindt zich een klein deel in de Colli Tortonesi, in de naburige regio Piemonte. Vanaf eind jaren tachtig heeft het bedrijf onder leiding van Andrea Rossi duurzaamheid en milieuvriendelijkheid tot speerpunten gemaakt. De wijngaarden worden tegenwoordig bewerkt volgens biologische en biodynamische richtlijnen, veel aandacht wordt besteed aan het instandhouden en versterken van de natuurlijke biodiversiteit en aan een gezonde bodem.

Bij de vinificatie wordt uitgegaan van een spontane fermentatie op basis van eigen gisten. De wijnen worden niet geklaard of gefilterd en er wordt geen sulfiet toegevoegd, zodat het karakter van druif en terroir zo zuiver mogelijk tot uitdrukking komt.
Van de timorassodruif maakt Rossi behalve witte wijn ook orange wine en mousserende wijn. Naast timorasso staan er in de wijngaarden in de Colli Tortonesi verder barbera-, dolcetto-, nebbiolo- en croatina-stokken aangeplant.

De naam Gocce di Luce (‘lichtdruppels’) van de geproefde wijn verwijst naar de gouden kleur van de rijpe timorassodruiven op moment van oogsten, en het diepe strogeel van de most. De afbeelding op het label, een kindertekening van Andrea Rossi’s dochter Alice, symboliseert het intensieve handwerk in de wijngaard, maar ook de inspanningen die de wortels van de wijnstok verrichten om meters diep in de bodem op zoek te gaan naar water.

Proefnotities
Eerste indrukken

Veel kleurintensiteit. Heel aparte aroma’s, hecht en opeengepakt, in geur en smaak, gerijpt fruit, zeer vullend, opvallend floraal en mineralig. Bijzonder intense beleving. Zeer geschikt voor de gastronomie, verrassend. Heeft tijd en lucht nodig.

Na 1 uur

Intense aroma’s van de druif, maar ook de florale impressies blijven sterk aanwezig. De smaak is nog steeds hecht, nog een beetje toegeplooid. Komt langzaam tot ontwikkeling. Kruidige tonen en een subtiel pepertje komen nu naar voren. Wijn met ruggengraat, duidelijk geschikt voor aan tafel.

Na 4 uur

De aroma’s zijn meer tot ontwikkeling gekomen en waaieren breder uit. De smaak wint aan kracht en breedte en het mondgevoel is nu duidelijk sappig. Fruitigheid neemt sterk toe. Smaakvol, homogeen, veel lengte.

Complexe gastronomische wijn met een geheel eigen identiteit die baat heeft bij lang openstaan of decanteren. Geschikt bij serieuze gerechten op basis van vis of wit vlees. Geen wijn voor iedereen, maar wel een genot voor ervaren proevers.

Technische gegevens

Appellatie Colli Tortonesi
Druivenras geproefde wijn timorasso
Hoogteligging 240-280 m
Oriëntatie noordoostelijk
Wijnbouw biologisch/biodynamisch
Bodemsamenstelling arme mergelbodem met diep wortelende wijnstokken
Vinificatie handmatige oogst, spontane fermentatie met eigen gisten
Opvoeding 12 maanden sur lie in rvs, regelmatige bâtonnage, geen filtering of klaring, geen toegevoegd sulfiet, vin nature
Alcohol 14%
Flesprijs € 26,75

Andrea Rossi

Andrea Rossi